MİNİK YÜREKLER TÜRKAN BEBEK İÇİN ATTI

1984’te Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Bebek, ölümünün 34’üncü yılında Edirne’de anıldı. Ellerindeki karanfillerle Türkan Bebek anıtını saran ve okudukları şiirlerle gözleri dolduran çok sayıda çocuk, töreni daha da anlamlı hale getirdi.

MİNİK YÜREKLER TÜRKAN BEBEK İÇİN ATTI

1984’te Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Bebek, ölümünün 34’üncü yılında Edirne’de anıldı. Ellerindeki karanfillerle Türkan Bebek anıtını saran ve okudukları şiirlerle gözleri dolduran çok sayıda çocuk, töreni daha da anlamlı hale getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Aralık 2018 Salı 09:20
MİNİK YÜREKLER TÜRKAN BEBEK İÇİN ATTI

1984 yılında Bulgaristan’da Türklere uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Feyzullah, Gölet’te bulunan Türkan Bebek Anıtı’nda anıldı. Ölümünün 34. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Jandarma Komutanı Albay Alpaslan Doğan, Edirne Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Bulgaristan'ın Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Mümin Ali, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Güneş, Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Erhan Pekkan, Bulgaristan’dan gelen misafirler ve çok sayıda çocuk katıldı. Tören Türkan Bebek Anıtı’na çelenklerin sunumuyla başladı. Ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu’nda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu.

GÜNEŞ: “TÜRKLÜK, DİN VE KİMLİK İÇİN ŞEHADETİ TATTI”

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş anma töreninde yapmış olduğu konuşmada, “Türkan bebek anne kucağında bir kurşunla şehadeti tattı. Bu ne için ve neden oldu? Önemli bir soru bizim için. Basit bir cevabı var, Türklük için, din için ve kimlik için. Derneğimizin amaçları doğrultusunda Bulgaristan özelinde ve Balkanlar genelinde bizler birlik, beraberlik içerisinde davaya sahip çıkılmasını, yaşadıklarımızın boşuna olmadığını görmek istemekteyiz. Bu en doğal hakkımız. Derneğimiz sadece Bulgaristan ve Balkanlardaki zulüm ve baskıları değil, dünyanın neresinde olursa olsun tüm soydaşlarımız ve bizi sevenlere karşı sağır ve dilsiz değildir." dedi.

PEKKAN: “İMZASI OLANLARI KINIYORUM”

Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Erhan Pekkan da, “Bugün andığımız Türkan bebeğimize kurşun sıkan dönemin Genel Kurmay Başkanı General Semerciyev için sözde Türk Belediye Meclis üyelerinin imzası ile anıt dikilmiştir. Maalesef yine Belediye Meclisi üyelerinden çoğunluğu Türk ve Müslüman olmasına rağmen Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan asimilasyon projesinin üç mimarından biri olan Pençho Kubadinski adına anıt dikilmesi kararı alınmasında imzası olanları kınıyorum.”dedi.

GÜRKAN: “TÜRKLER ASLA ESİR OLMAZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise,"Bulgaristan Türkleri kendi aralarındaki güçlü birlik ve dayanışmayla o yılları çabuk atlattı. Tarih bize şunu öğretiyor: Nerede olursak olalım, Türk asla ve asla esir olmaz. Nerede olursak olalım, Türk asla dinini, milliyetini, ırkını inkâr etmez ve sonuna kadar sahip çıkar. Bu bazen 17 aylık Türkan bebek olur, bazen 77 yaşındaki Halil Amca olur. Ama Türkler asla mülteci olmazlar. Bugün Bulgaristan'daki soydaşlarımız, kardeşlerimiz dünden daha fazla birlik ve beraberlik içerisinde olmalı, daha fazla birbirlerine ve haklarına sahip çıkmalı diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

CANALP: “BİR DAHA YAŞAMAMAK İÇİN BERABER İNŞA ETMELİYİZ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “Jivkov döneminde Bulgaristan'daki soydaşlarımızın yaşadıkları acıları, Türkan bebeğin bu anıtı sembolize ediyor. Hüznü, gözyaşını ifade ediyor. Bizler için aslında şunu da ifade ediyor: Biz bu hüznü geçmişte bir şekilde yaşadık. Bir daha yaşatmamak ve yaşamamak için ne varsa bunları beraber inşa etmeliyiz. Bulgaristan'daki soydaşlara bu acıları yaşatanlar bir şekilde elimine olup geçti. Geleceğe ümitle bakabileceğimizi, beraberce bu coğrafya içerisinde, kardeşçe yaşayabileceğimizin çok güzel yansımalarını örneklerini görüyoruz. Bulgaristan'dan rekor sayıda Bulgar vatandaşı, içlerinde kendi kardeşlerimiz ve soydaşlarımız da var, Türkiye'ye geliyorlar. " dedi.

Konuşmaların ardından Türkan bebek için yazılan şiirleri, Bulgaristan’dan gelen minik öğrenciler okudu. Şiirlerin ardından dualar okundu ve Türkan Bebek heykeline karanfiller bırakıldı. Tören sonunda katılanlara pilav ikram edildi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.