MOR EKMEK MECLİSTE TANITILDI

Türkiye’de yalnızca Malatya’da ve Ankara’da üretilen ‘Mor Ekmek’ Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde uzun yıllardır fırıncılık yapan Ahmet Ceyhan tarafından üretilmeye başlandı. Üretimine başladığı mor ekmeği tanıtmak için Edirne İl Genel Meclis Toplantısına katılan Ceyhan, meclis üyelerine ‘Mor Ekmek’ ikram etti.

MOR EKMEK MECLİSTE TANITILDI

Türkiye’de yalnızca Malatya’da ve Ankara’da üretilen ‘Mor Ekmek’ Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde uzun yıllardır fırıncılık yapan Ahmet Ceyhan tarafından üretilmeye başlandı. Üretimine başladığı mor ekmeği tanıtmak için Edirne İl Genel Meclis Toplantısına katılan Ceyhan, meclis üyelerine ‘Mor Ekmek’ ikram etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ocak 2020 Perşembe 06:18
MOR EKMEK MECLİSTE TANITILDI

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı olağan toplantılarının sonuncusu dün İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş Başkanlığında toplanan mecliste; 8 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. Türkiye’de yalnızca Malatya ve Ankara’da üretilen ‘Mor Ekmeği’ Edirne’de üretmeye başlayan Uzunköprülü fırıncı Ahmet Ceyhan meclis toplantısına gelerek; meclis üyelerine ‘Mor Ekmek’ ikram etti. Mor ekmeği küçük dilimler halinde meclis üyelerine ikram eden Ceyhan, ekmeğin yararları hakkında da bilgiler verdi.

GEÇMİŞ: “TÜRKİYE’DE 3 İLDE ÜRETİLİYOR”

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş meclis açılışında yaptığı konuşmada, “Uzunköprü Ceyhanoğlu tarihi fırın sahibi arkadaşımız İl Genel Meclisimizi ziyaret etti. Türkiye’de 3 ilde olan bir ekmek üretimi var. Meclis üyelerimize bu ekmeği hem tattırıp hem de tanıtımına katkı vermemizi rica etti. Türkiye’de Malatya ve Ankara’dan sonra Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde üretime başlanmıştır. Bu üretimin üçüncüsünün Edirne’de olmasının onurunu ve sevincini yaşıyoruz. Mor ekmek Uzunköprü’de sadece Ceyhanoğlu Tarihi Fırın’da üretilmektedir. Şeker hastalığının baskılanması, hastalığın yan etkilerinin azaltılması, şeker hastalığı boyunca görülen ruhsal düzensizliği ortadan kaldırması amacıyla tüketilir. Mor ekmekteki fonksiyonel gıdalar şeker hastalığının yan etkilerini, oluşumunu ve baskılanmasında son derece etkilidir. Kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damarı tıkanmaları, böbrek yetmezlikleri, kol ve bacak uyuşması, diz ve kalça eklem ağrıları erken yaşlanmayla başlayan unutkanlıklara iyi geldiği bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Arkadaşlarımıza ve başarılar diliyorum. Çalışmalarının daha da yükseklere ulaşmasını temenni ederim. Formülünü alıp evde kendime göre yapacağım. Fiyat olarak da 4 buçuk TL ve buzdolabında bir hafta dayanabiliyor. Edirne’de bayilikler açılırsa tüketimi yaygınlaştırılır. Bu konuda ben talip olabilirim.” ifadelerini kullandı.

CEYHAN: “HER GÜN 200 MOR EKMEK ÜRETİYORUZ”

Mor ekmeği üreten 47 yaşında Uzunköprülü fırıncı Ahmet Ceyhan ise, “Mor ekmek fonksiyonel bir gıdadır. Fonksiyonel gıdalar Japonya’da yasalar gereği tüketilmesi zorunlu kılınan gıdalardandır. Mor ekmek içeriğinde yüksek oranda antosiyanin dediğimiz maddeler içermektedir. Bu antosiyaninler bitkilere renk veren kısımları yüksek teknoloji uygulanarak ayrıştırılarak toz haline getiriliyor. İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Beyin ve Araştırma Geliştirme Merkezi ile Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibinin 12 yıllık bir çalışma sonucudur. 20 binin üzerinde deney yaparak bu ekmeği geliştirmişlerdir. Mormix dediğimiz madde bize toz halinde geliyor. Biz bu maddeyi yüzde 65 tam buğday unu, yüzde 35 beyaz una ilaveten yüzde 6 buçuk da mormix katarak bildiğimiz usullerle ekmeğimizi üretiyoruz. En büyük faydası, şeker hastalığına iyi geliyor. Çocuklarda zekâ gelişimini olumlu yönde etkiledikleri söyleniyor. Mor renkli pigmentlerin de dünyadaki sağlık da çok faydalı olduğunu bir gerçektir bilimsel araştırmalar sonucunda. İlk önce Malatya’da üretildi. Daha sonra Ankara’da bizde Türkiye’de 3’ncü olarak üreten iliz. Tabi bu Türkiye geneline yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Malatya’da üretildiğini televizyonda gördüm. Ondan sonra araştırdım ve ekibe ulaştım. Yaklaşık 3 haftadır satışa sunduk. Onun öncesinde de 10 gün önce kendimiz ürettik. Denedik yakınlarımıza tavsiye ettik. Şeker hastalarına verdik. Olumlu dönüşler alınca üretmeye karar verdik. Şuan da Edirne’de üretici firması Uzunköprü’de Ceyhanoğlu Tarihi Fırındır. Şu anda ciddi talep ve geri dönüş alıyoruz. Her gün olumlu güzel haberler alıyoruz. Günde 200 civarında üretiyoruz. Ekmeğin raf ömrü normal saklama şartlarında 4-5 gün sürüyor. Buzdolabında 1 hafta civarı duruyor. Ben farklı yerlerde tanıtımlarını yapmayı düşünüyorum. Devlet hastanesinde yapmayı düşünüyorum. Trakya Üniversitesinde tanıtmayı düşünüyorum. Mor ekmeği tanıtmak için çalışmalar yapacağız.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.