“Muhacırlar kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır”

Bulgaristan'da totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan soykırımın 33. yıldönümü dolayısıyla direnişin sembolü haline gelen ve henüz 17 aylıkken annesinin kucağından hayatını kaybeden Türkan Bebek, Edirne'de adını taşıyan parkta Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Edirne Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen törenle anıldı.

“Muhacırlar kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır”

Bulgaristan'da totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan soykırımın 33. yıldönümü dolayısıyla direnişin sembolü haline gelen ve henüz 17 aylıkken annesinin kucağından hayatını kaybeden Türkan Bebek, Edirne'de adını taşıyan parkta Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Edirne Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen törenle anıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Aralık 2017 Pazartesi 10:35
“Muhacırlar kaybedilmiş  toprakların aziz hatıralarıdır”

    Tören Eski Göçmen Evleri olarak adlandırılan bölgede Türkan Bebek'in adını taşıyan parkta düzenlendi. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Jandarma Komutanı Albay Alpaslan Doğan, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, federasyon ve dernek başkanlarıyla, Bulgaristan ve Edirne'den vatandaşlar katıldı. 
Törene katılan derneklerin çelenk sunumuyla başlayan program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'yla devam etti. Törende ilk olarak konuşan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, törende kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti. 
HACIOĞLU: “BU ANIT BURAYA TESADÜFEN YAPILMADI”
    Daha sonra bir konuşma gerçekleştiren Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, “Burada toplanmamızın amacı 1984 Aralık ayında başlayıp 1985 Mart ayında sona eren Bulgaristan Türkleri üzerine uygulanan asimilasyon girişimidir. O dönemde yapılan bütün asimilasyonların yanında mezarlıklardaki Osmanlıca-Türkçe mezar taşlarını yıktılar tahrip ettiler. İşte o zaman bende bir umut ışığı belirdi. Eğer ki benim atamın ceddimin mezar taşından dahi korkuyorsa bunlar başaramaz dedim. Aydınlık günler önümüzdedir dedim. Gerek Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiş bizler, gerek buradaki kardeşlerimiz hep beraber camilerimizi onardık. Birçoğunun minareleri yoktu, son model halılar döşettik, klimalar koyduk. Layık olduğu seviyeye getirdik camilerimizi ama bir gidin bakalım cemaat nasıl? 1993 yılında Bulgaristan Cumhuriyeti'nde 114 bin Türk evladı Türkçe öğrenmek için okullara müracaat ediyor ve Türkçe okuyordu. Yıl 2017 Bulgaristan Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre 5 bin 600 Türk evladı Türkçe okuyor. Türkan Bebek Parkı ve Anıtı buraya tesadüfen yapılmadı. Arkamda 200'ün üzerinde göçmen konutu var. Burada akşam sabah işe gidip gelirken bu anıtı görüp insanlar bir şeyleri hatırlar dedik. Şimdi arabamı şuraya park ederken balkonda veya camını açmış birkaç soydaşımızı fark ettim. Bakıyorum da şu an burada devlet protokolünden fazla değiliz. Camınızı aralayıp bizi dinlemeyin, buraya gelin buraya. Bu anıt buraya tesadüfen yapılmadı. İzmir'den Adana'dan Celtabet buraya kadar geliyorsak vatandaşlarımıza bunu anlatmak zorundayız.” ifadelerini kullandı. 
    GÜRKAN: “NEFİZE ÇETİN ÖZSOY ADINA ÇEŞME YAPILACAK”    
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Türkan Bebek ve asilimasyonda hayatını kaybeden tüm şehitleri anarken, Edirneli Şehit Polis Nefize Çetin Özsoy'un da bir Balkan göçmeni olduğu hatırlarak başladığı konuşmasında, “Bugün her ikisi de yaşasalardı Türkan Bebek'le aynı yaşta olan evladımız Şehit Nefize Çetin Özsoy'u da bir kez daha minnet ve rahmetle yad ediyorum. Kırcaali Belediyesi Başkanı Hasan Azis ile yaptığımız görüşmede dedik ki, Türkan bebeğimizin doğduğu köyde onun adına bir çeşmesi var. Biz Nefize kızımızın doğduğu köy olan Kırcaali'nin Çiftlik Köyü'nde de Nefize Çetin Özsoy adına da bir çeşme yapalım. Kanunlarımız gereği bu teklifi İçişleri Bakanlığımıza ileteceğiz. Onların da onaylaması halinde en kısa zamanda kardeş belediyemiz Kırcaali Belediyesi'yle Çiftlik Köyü'nde Nefize Çetin Özsoy adına hatıra çeşmesini yaparak onun ismini de sonsuza kadar yaşatacağız inşallah. Bizler Büyük Önder Cumhuriyetimiz'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün de dediği gibi muhacırlarız. 'Muhacırlar kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır' diyor, Atatürk. Zor günlerdi o günler ama Balkan coğrafyasının neresinde yaşamış olursa olsun geçmişte bütün muhacırlar bu zorlukları yaşadı.  Hep birlik ve dirlik için mücadele ettik. Dinimizi bizi kocaman bir yorgan gibi kollamaya çalıştı. Gurur kaynağımız Türklüğümüz bize sahip çıkmaya çalıştı. Sonuçta şunu gördük; direnenler hep kazanamaz ama kazananlar hep direnenler olmuştur. Biz her zaman bütün Balkan Coğrafyası'ndaki kardeşlerimizin hep yanındayız, yanlarında olmaya da devam edeceğiz.” dedi. 
VALİ ÖZDEMİR: “HER TÜRLÜ HİZMETİ YAPMAYA HAZIRIZ”
    Edirne Valisi Günay Özdemir de Edirne olarak Balkanlara her türlü hizmeti yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Dün olduğu gibi bugün de dünyanın neresinde zulüm varsa karşı çıkan ve aynı şekilde mazlumlara kapısını açan tek ülke olma vasfımızı hala sürdürüyoruz. Balkanlardaki soydaşlarımız tarih boyunca balkanlara barış, huzur getirmişler. Türkiye'deki Balkan dostları olarak çok değerli hizmetler yapılmış. Bunların yanında Balkanlar'daki vatandaşlarımız, soydaşlarımız tarih boyunca ciddi sıkıntılar yaşamış. En son zulümlerden birisi de bugün andığımız Türkan Bebek ve şehitlerimizin olayı. Ama son dönemde Bulgaristan'da ve Balkanlar'da da gerçekten demokratik gelişmeler olmakta. Edirne olarak biz her zaman Balkanlara her türlü hizmeti yapmaya hazırız. Her türlü problemin çözümü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Herkese gönlümüz açık.” dedi. 
Konuşmaların ardından Bulgaristan'dan gelen öğrenciler günün anısına hazırladıkları sunumu sergiledi ve protokol üyeleri tarafından Türkan Bebek anıtına çiçek bırakıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.