OKULLARDAN VAKA, HABERLERİ GELMEYE BAŞLADI

Edirne Veli Der, ‘Salgında yüz yüze eğitimde Edirne’de 1. Hafta’ adlı açıklamasında, eğitimin ilk haftasında okullarda vaka haberlerinin gelmeye başladığını ifade ettiler. Edirne Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır koşulların düzeltilmesi konusunda tüm karar alıcıları uyardıklarını da sözlerine ekledi.

OKULLARDAN VAKA, HABERLERİ GELMEYE BAŞLADI

Edirne Veli Der, ‘Salgında yüz yüze eğitimde Edirne’de 1. Hafta’ adlı açıklamasında, eğitimin ilk haftasında okullarda vaka haberlerinin gelmeye başladığını ifade ettiler. Edirne Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır koşulların düzeltilmesi konusunda tüm karar alıcıları uyardıklarını da sözlerine ekledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Eylül 2021 Pazartesi 06:08
OKULLARDAN VAKA, HABERLERİ GELMEYE BAŞLADI

Edirne Veli Der Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, okulların açıldığı ilk haftada elde ettikleri verileri kamuoyuyla paylaştı. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullardan vaka haberlerinin gelmeye başladığını hatırlatan Edirne Veli Der, yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

“Edirne Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe; tüm önlemlerin bütünlüklü alınmadığı koşullarda yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olamayacağı konusunda MEB’ i, tüm karar alıcıları uyardık. MEB’ i ve tüm karar alıcıları bir kez daha uyarıyoruz; Yeterli öğretmen ataması yapılmalı, temizlik görevlileri daha fazla geciktirilmeden göreve başlatılmalı, ek derslikler sağlanmalı ve okullarda gerekli fiziki koşullar yerine getirilmelidir.

Çocuklarımızın, eğitim emekçilerinin sağlığı için bu koşullar sağlanmalıdır.

İŞKUR—MEB protokolü çerçevesinde TYP (Toplum Yararına Program) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve farklı kurumlarda istihdam edilecek temizlik, güvenlik görevlilerinin görevlendirilmeleri her yıl Ekim ayı içerisinde başlıyor ve Haziran ayında işten çıkarılıyorlar.

Takvim yüz yüze eğitimden önce başlatılmadığı için okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik görevlisi hala yok. Örneğin; Keşan’ da 56 tane okul var. Sadece 35 okulda TYP’li personel görevlendirilecek. 21 okulda temizlik, güvenlik görevlisi sorunu devam edecek. İlimizde ilçelerle birlikte ise bu sene toplam 188 kişi TYP çerçevesinde geçici görevlendirilecek. Kadrolu personel olarak atamalarının yapılmamakta neden ısrar edildiğini, her sene başında okullarımızın temizlik problemleriyle neden baş başa bırakıldığını bilmek istiyoruz.

CİDDİ RİSKLER VAR

Yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte okullardan gelen bilgiler ve açıklanan raporlarla okul terkinin ciddi bir risk olduğunu görüyoruz. Yoksul mahallelerin olduğu okullarda, meslek liselerinde, dezavantajlı kesimlerin olduğu her yerde çocuklarımızın örgün eğitimden kopuşu hızlanıyor. MEB; bir an önce okul terki ile ilgili verileri açıklamalı, yoksul ailelerin çocukları için acilen maddi destek sağlanmalıdır.

Telafi programı için yeterli bütçe ayrılmalı, hazırlıklar yapılmalı, örgün eğitimden kopuşla ilgili önlemler bir an önce alınmalıdır.

Destekleme Yetiştirme Kursları (DYK) her sınıf düzeyinde açılmalı bunun aynı zamanda telafi eğitiminde bir basamak olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır.

KALABALIK SINIF SORUNU DEVAM EDİYOR

İlimizde kalabalık okullar, sınıflar sorunu devam ediyor. MEB hiçbir önlem almadan tam zamanlı tüm kademelerde yüz yüze eğitimi başlattı. Örneğin K.A Alper Yazoğlu Ortaokulu’nda mevcutları 36 olan sınıflarımız var ya da aynı okul içerisinde  (liseler)  bir şube 18 kişiyken diğer sınıf 35 mevcuduyla eğitime devam ediyor. Tenefüs zamanları farklı şubelere göre düzenlenmediği için tuvaletlerde kantinde koridorlardaki yığılmalar devam etmekte fiziki mesafe sağlanması mümkün olmamaktadır. Bu koşullar devam ederse önümüzdeki haftalarda salgın yayılımının okullarımızda artacağı açıktır.

DERS SÜRELERİ AZALTILMALI

MEB; ülke genelinde bağlayıcı kararlar almalıdır. 13 Eylül Pazartesi gününden itibaren mutlaka ders süreleri azaltılmalı, sınıflar seyreltilmeli, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Farklı illerde ders sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili Valilik kararıyla düzenlemeler yapılmıştır. Aynı düzenlemenin en kısa sürede ilimizde de uygulamaya geçmesini öğrencilerimiz velilerimiz ve öğretmenlerimiz beklemektedir.

ULAŞIMLA İLGİLİ SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Ulaşımla ilgili sağlık, güvenlik sorunları devam ediyor. Ulaşım kamusal bir haktır. Yüz yüze eğitim süresince toplu ulaşım öğrenciler ve öğretmenler için ücretsiz sağlanmalıdır. Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir.

Edirne Okullarındaki aşısını yaptırmış öğrenci sayısının arttırılması için İl Sağlık Müdürlüğü’nü liselerde bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarına başlamaya, Veli izni olan öğrencilerimizin aşılarının okullarda yapılması için düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.

Havalandırma sorunu bir an önce çözülmelidir. Pandemi önlemleri kapsamında sınıflarda kapı ve pencereleri aynı anda açılıp doğal hava sirkülasyonu sağlanmaktadır. Daha kış gelmeden bu işlem nedeniyle çocuklarımızda ve öğretmenlerimizde üşütmeden kaynaklı çeşitli yan etkiler görülmeye başlanmıştır.

MEB ve siyasi iktidar çocuklarımızın kamusal eğitim hakkından, çocuklarımızın, biz velileri, eğitim emekçilerinin sağlık hakkından ve yaşanılan, yaşanılacak her türlü olumsuzluktan sorumludur.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.