“SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 13 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından sosyal medya üzerinden hastanedeki diğer çocuklara da hastalık bulaştığı iddia edilerek bir ses kaydı yayınlanmıştı. Dün hem hastane yönetimi hem de İl Sağlık Müdürlüğü iddiaları yalanladı.

“SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 13 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından sosyal medya üzerinden hastanedeki diğer çocuklara da hastalık bulaştığı iddia edilerek bir ses kaydı yayınlanmıştı. Dün hem hastane yönetimi hem de İl Sağlık Müdürlüğü iddiaları yalanladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Ocak 2019 Cumartesi 09:36
“SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL”


ÖNCE ÜNİVERSİTE YALANLADI!
İddiaların ardından dün öğlen saatlerinde Trakya Üniversitesi Hastane Yönetimi’nden bir basın açıklaması geldi. Söz konusu basın açıklamasında, “Trakya Üniversitesi Hastanesi olarak, sosyal medya ortamında paylaşılan ses kaydı nedeniyle, hasta yakınlarının sıkça endişeyle sorduğu sorular üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur. 20.01.2019 tarihinde, saat 01:40’ta, Keşan Devlet Hastanesi’nden lösemi (kan kanseri) / lenfoma (lenf bezi kanseri) ön tanılarıyla sevk edilen 13 yaşındaki erkek hasta, tetkikleri yapılırken aniden kötüleşmiş, kalp ve solunumun durması nedeniyle hızla canlandırma uygulanmaya başlanmış ve hasta tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Hastaya müdahale öncesi ve sırasında gelişen döküntüler nedeniyle, hastada meningokoksemi ihtimali değerlendirilerek tüm tetkikler alınmış ve gerekli tedavi verilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirimi yapılmış olan hastadan alınan sıvı örneği inceleme için gönderilmiş ve hastada Nesisseria Menengitis saptanmıştır. Tip analizi halen devam etmektedir. Hasta ile ilgili olarak bilimin işaret ettiği gerekli tüm önlemler alınmıştır. Ses kaydında bahsedildiği gibi steteskop ile hastalığın bulaşması ve o sırada hastanede bulunan diğer çocuklar için bir risk söz konusu değildir.  Hal böyleyken, asılsız iddialara sahip bir ses kaydı paylaşarak, üniversite hastanemizde gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyip halkımızı panik ve endişeye sürükleyen, hastane ekibimizin moral ve motivasyonunu bozan kişi hakkında gerekli yasal yollara başvurulacaktır.” denildi.
ARDINDAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ!
Öğlenden sonra ise Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Mevsimsel grip vakalarının yaşandığı dönemdeyiz. Salgın durumunu almış Edirne’miz, bölgemiz için bir durum arz etmemektedir. Edirne’miz için 2018 Ocak ayı ile 2019 Ocak ayı rakamlarımız hemen hemen aynı durumdadır. Mevsimsel grip, 38 derecenin üzerinde seyreden bir ateş, kas ağrısı, halsizlik, bitkinlik ile kendini gösteren kişiyi dermansız bırakan bir hastalıktır.  Bu dönemde bol sıvı tüketmeleri, mevsime uygun giyinmeleri, doğal ve doğru beslenmeleri, vücut direncini arttıracak takviye destek almalarını öncelikle hatırlatıyoruz. Hijyene dikkat etmeliyiz. Öksürme ve hapşırma sırasında da avuç içini kullanarak değil kol içini kullanmalarını öneriyoruz. Tokalaşıp, sarılan bir milletiz. Bu dönemde bu bulaştırıcılık yollarından da kendimizi çevremizi korumalıyız. Edirne kamuoyunu yakından meşgul eden, maalesef sosyal medyada bilinçsizce dolaştırılan bir ses kaydı var. Üniversitemiz bir basın açıklaması yayınladı. Yine bu rahatsızlıkta mevsimsel bir rahatsızlık olup dönem dönem değişik şehirlerimizde, ülkemizde, dünyada ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bununla ilgili halkımızı paniğe sevk edecek bir salgın durumu asla bulunmamaktadır. Sağlık Müdürlüğümüz başta Sayın Valimizin de yakın takibiyle bu konuyu hassasiyetle nabzını tutmakta ve takibini yapmaktadır. Malkara’dan Keşan üzerinden üniversite hastanemize gelen hastamız oldu. Hastamızın kaybıyla sonuçlanan vakanın devamında biz her zaman ne yaptıysak aynısını yaptık. Bunu taşıyan ambulans görevlilerimiz, hastanelerimizde geçtiği acil çalışanlarımız, temas eden tüm insanlarımız ve bu öğrenci kardeşimizin okuduğu okuldaki tüm öğrenci arkadaşları varıncaya kadar Tekirdağ ve Edirne Bulaşıcı Hastalıklı Birimimiz korucuyu çalışmaları yaptı. Bu konuda bizi infiale sevk edecek hiçbir olay yoktur.”
“SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL”

Kalkan, Edirne’de bir salgının söz konusu olmadığını ifade ederek, “O ses kaydında geçtiği üzere her hangi bir bilginin toplumumuzu ilgilendiren bilginin halkımızdan gizlenmesi asla söz konusu değildir. Şunu esefle karşılıyoruz ki, burada kendine vazife çıkaran arkadaşlarımız üniversite hastanemizin başhekimliğine, rektörlüğüne, il sağlık müdürlüğüne valimize kadar izlemesi gereken süreçleri izlemiş olsaydı bugün halkımızı paniğe sürükleyecek hiçbir olay ortada olmayacaktı. Kesinlikle mevsimsel grip ve mevsimsel bulaşıcı hastalıklar sınıfından olan menenjit ile ilgili kontrolümüzün dışında hiçbir durum söz konusu değildir. Sosyal medyanın kötü kullanılması halinde en normal insanlarımızı bile paniğe sevk ettiğini görüyoruz. Haberleşmeyi çok sıkı dinamik tutarak halkımızın layık olduğu en doğru bilgilerin kendileriyle paylaşılmasını görev sayıyoruz. Sabah Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüzle de görüştük. Salgın durumumuz asla söz konusu olmadığı için bir aşılamaya gerek duyulmamaktadır. Vücudu bitap düşüren hastalığa sahip olanlar, kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzerinde olanlar, 2 yaşında altında olan çocuklar aşılanmalı. Ancak genel olarak bir salgın kapsamında kreşlerimizin, ilköğrenim, ortaöğrenim, erişkin, diğer insanlarımızın hiç birinin aşılanmasına gerek yok. Böyle bir paniğe de gerek yoktur. Bu paniğe sebep olan arkadaşımız için üniversitemiz de sanıyorum hukuki bir süreç başlatacak bizler de takipçisi olacağız. Gereksiz şekilde enerjimizin gerçek anlamda direncimizi düşürecek ya da bizi depresyona sokacak buna benzer haberler konusunda her zaman hepimizin duyarlı olmasını diliyorum. Kreşlerimizdeki okullarımızdaki çocuklarımızda tüm Edirnelilerimiz rahat olsunlar, hiçbir sıkıntı yok. Bir sıkıntı olması durumunda bunu kendileriyle hemen paylaşacak ve gerekli tüm önlemleri alacak bir sağlık ordusu var. Bu sağlık ordusunu denetleyen valiliğimiz, onun üzerinde bakanlığımız var. Onun da üzerinde devletimiz var. Bize güvensinler.” dedi.

Kerem Filiz

           

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.