SINIR KAPILARINDA KUYRUK, TARİH OLUYOR !

Plaka Tanıma Sistemi, Kapıkule'de de devreye girdi. Edirne Valisi Günay Özdemir, sistemle alakalı Kapıkule Gümrük Kapısı'nda düzenlenen basın toplantısında, bu sistemle gümrük kapılarındaki bekleme sürelerinin ciddi anlamda çözüleceğini ifade etti.

SINIR KAPILARINDA KUYRUK, TARİH OLUYOR !

Plaka Tanıma Sistemi, Kapıkule'de de devreye girdi. Edirne Valisi Günay Özdemir, sistemle alakalı Kapıkule Gümrük Kapısı'nda düzenlenen basın toplantısında, bu sistemle gümrük kapılarındaki bekleme sürelerinin ciddi anlamda çözüleceğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Kasım 2017 Cuma 09:48
SINIR KAPILARINDA KUYRUK, TARİH OLUYOR !

    Kapıkule VİP Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında uygulamaya giren Plaka Tanıma Sistemi tanıtıldı. Burada açıklamalar yapan Edirne Valisi Günay Özdemir, özellikle sınır kapısındaki bekleme sürelerinde yaşanan problemlerin ciddi anlamda çözüleceğini ifade etti. Vali Özdemir, bu sistemin birçok olumsuz olayın engellenmesine katkılar sağlayacağını da dile getirdi. 
VALİ ÖZDEMİR: “HIZLILIK PROBLEMLERİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ ÇÖZECEĞİZ”
    Edirne Valisi Günay Özdemir, plaka tanıma sisteminin çok güzel bir proje olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında; “Bu projeyle bütün araçların takip sistemi yapılacak ve araçlar gümrük alanına girerken kayıtları alınacak. Otomatik olarak tekrar araçların plaka kaydı ve diğer kayıtlarını alarak sistemi daha hızlı şekilde yapmaya çalışacağız. Bu da aslında Türkiye'deki araçların hem takibini hem de işlemlerin biraz daha hızlanmasını sağlayacak. Belki aklınıza şu soru gelebilir. Bu sistemle bütün problemler çözülecek mi? Elbette bu olduğu zaman hızlılık ile ilgili olan problemlerin bir bölümünü çözeceğiz.” dedi.
    VALİ ÖZDEMİR: “TIR KUYRUĞUNDA CİDDİ MESAFE KAT EDİLDİ”
    Bulgaristan'da yapılan görüşmelerle TIR kuyruklarıyla ilgili çok önemli mesafe katedildiğini ifade eden Vali Özdemir; “Son bir aydır özellikle Gümrük Bakanımızın, Kapıkule'ye ve bölgemize gelmesinden sonra burada kendisine hem gümrüğü gezdirdik hem de gümrükle ilgili sıkıntıları anlattık. Bunun sonucunda Gümrük Bakanımız ekibiyle beraber yaklaşık 10 gün önce Bulgaristan'a gitti. Sofya'da ilgili Bakanlarla ve Başbakanla konuyu görüştüler. Bunun sonucunda da şuanda TIR kuyruğuyla ilgili çok ciddi bir mesafe kat edildi. Hem Bulgar tarafı hem de bizim tarafımızın bu konuyu hassasiyetle takip ediyor. Ne kadar hızlı işlem yapılırsa her iki tarafta bundan hem ekonomik olarak hem de kendi bölgelerine ciddi destek sağlamış oluyor. Kapıkule bölgemiz için önemli bir yer. Bu ilk uygulama olduğu için zaman zaman bazı aksaklıklar olabilecek ama süreç içerisinde bu aksaklıkların tamamı giderilecek. Toplamda 20 kapı ama şuanda 17 gümrük kapımızla başlayacağız.” şeklinde konuştu. 
    VALİ ÖZDEMİR: “BİRÇOK OLUMSUZ OLAYI ENGELLEYECEK BİR SİSTEM”
    Bu sistemle birçok olumsuz olayın engellenebileceğini söyleyen Vali Özdemir; “Emniyetin plaka tanıma sistemi Jestbahis var ama biliyorsunuz emniyet ve jandarma kendi bölgelerinde bu işlemi yapıyor. Aslında buradaki sistem, kaçakçılıktan başlayarak birçok olumsuz olayları da engelleyecek bir sistem. Çünkü hangi aracın nereden girdiğini, nereden çıktığını, nasıl girdiğini ve hangi aparatlarla girdiğini buna benzer birçok şeyi takip edebilecek ve birçok olayın engellenmesinde de katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. 
VALİ ÖZDEMİR: “CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”
    Gurbetçilerin geldiği dönemlerde bu sistemin, kuyrukların azalmasında ciddi katkı sağlayacak bir sistem olduğunu ifade eden Vali Özdemir; “Gurbetçilerimizin geldiği dönem araç yoğunluğunun en fazla olduğu dönemler. Ne yaparsak yapalım biz onları yüzde 100 tamamını kaldırma imkanımız yok ama bu sistem kuyrukların azalmasında ve gelen misafirlerimizin burada bekleme süresinin azalmasında bir katkı sağlayacaktır.” dedi.
    ORMANOĞLU: “ARAÇ ALGILAMA ORANI YÜZDE 100 GERÇEKLEŞİYOR”
    Sistemle ilgili teknik bilgileri Ömer Faruk Ormanoğlu verirken, “Daha önceleri standart bir gümrük kapısında giriş kaydı için araçlar durduruluyordu, manuel bir saha giriş kaydı oluşturuluyordu. Bizim kurmuş olduğumuz sistem sayesinde gelen bir aracın hem önden hem de arkadan plakası tanımlanıyor. Lazer bir sensör vasıtasıyla da araç algılama oranı yüzde 100'lük bir anlamda gerçekleştirilmiş oluyor. Almış olduğumuz fotoğraf verisi bir optik karakter tanımlama işlemine tabi tutulup Bakanlığımızın otomasyon sistemlerine otomatik olarak giriş gerçekleşiyor. Elde edilen fotoğraf verisi ve plaka tanıma sistemi text verisi hem Kapıkule Gümrük Kapımızda ilgili birimlere aktarılıyor, hem tescil işlemi başlamış oluyor hem de Ankara Gümrük Muhafaza Kontrol Merkezi'nden de eş zamanlı olarak takip edilerek, risk analizleriyle ilgili parametrelerimizin hepsi devreye girmiş oluyor. Sistem sayesinde kapılardaki vakit kayıplarının önüne geçmiş oluyoruz. Elde edilen verilen uzun süre adli kolluk kuvvetimizin serverlarında saklanarak adli olaylarda da bir delil olarak kullanılabiliyor. Tüm peronlarımızda plaka tanıma sistemi mevcut. Hem önden hem arkadan çift kamerayla sistemimiz çalışıyor. Toplamda 27 adet kamera var.” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Özdemir, sistemi uygulama anında sahada inceledi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.