TANRIKULU, "ŞEBEKE SUYUMUZ SAĞLIKLI”

Son günlerde içme suları hakkında  yaygınlaşan söylentiler konusunda açıklama yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr Ertuğrul Tanrıkulu, plastik su kaplarının uzun süre güneşte kalmasının zararlı olduğunu, Edirne içme suyunun sürekli denetlendiğini ve sağlık açısından bir sorun olmadığını söyledi.

TANRIKULU, "ŞEBEKE SUYUMUZ SAĞLIKLI”

Son günlerde içme suları hakkında  yaygınlaşan söylentiler konusunda açıklama yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr Ertuğrul Tanrıkulu, plastik su kaplarının uzun süre güneşte kalmasının zararlı olduğunu, Edirne içme suyunun sürekli denetlendiğini ve sağlık açısından bir sorun olmadığını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ocak 2019 Pazartesi 07:21
TANRIKULU, "ŞEBEKE SUYUMUZ SAĞLIKLI”

Edirne içme suyunun devamlı denetlendiğini belirten Tanrıkulu, “Piyasada özellikle, damacanalarda ve pet şişelerde satılan içme sularının en önemli durumu saklama koşullarıdır. Eğer bu sular güneş altında uzun süre bırakılırlarsa, suların saklanma koşulları titiz bir şekilde denetlenmezse, plastik partükürler, özellikle suya geçiyor. Biz Edirne’de belediye olarak, 6 su depomuzu her yaz, özellikle kışın da denetleriz. Bu arada su satıcılarının damacılarını biriktirmemeleri konusunda uyarılarımızı yaparız” dedi.

KANSER ARAŞTIRMA DAİRESİ ÖNEMLİ ÇALIŞMA YAPIYOR

Belediye gıda denetiminin zabıta biriminin yaptığını belirten Tanrıkulu, Trakya’daki kanser konusuna değinerek; “ Edirne’de Kanser Araştırma Dairesinin önemli çalışmaları var. Bu anlamda bize bilimsel verileri şöyle veriyor. “Kanserde bir artış yoktur. Son dönemde kayıt sistemine aşlandığı için kanser vakalarını fark etmeye başladık” deniyor. Bizim için önemli olan bilimsel araştırmaların teşvikidir. O nedenle halkımızdan isteğim. Bizim su konusunda gerekli denetimleri yaptığımıza inanmalarıdır. Kanserle ilgili Trakya’da bizim de gözlemlediğimiz birçok nedeni olduğu ifade ediliyor. Çernobil gibi ,Ergene nehrinin  kirliliğine çare bulunamaması kanserin çoğalmasında etken sayılıyor. Ergene nehrinden akıp gidene su denilmiyor, sadece sıvı deniliyor. Bundan üç sene önce Kırcasalih beldemizde bir gencimiz  Ergene nehrinde  intihar ettiğinde. Cesedine ulaşmak için üç gün süreyle dalgıçlar nehre giremediler. Nehrin kirliliği onlar için de tehlike oluşturuyordu” diye konuştu

TARIM İLAÇLARI KANSERİ TETİKLİYOR

Tarlalarda çok  kullanılan tarım ilaçları,  bozulan habitatlar, ekolojik dengeler, yediğimiz içtiklerimiz, bölgede kanser sayısını arttırdığını belirten Tanrıkulu, “Sağlık Bakanlığını verilerinde ise kayıt sisteminin tutulmasının başlanmasından bu yana kanser vakalarının daha fazla görüldüğü söyleniyor. Böylece kanser vakalarında artış varmış gibi gösterildiğini söyleniyor. Burada halkımıza önerim, özellikle çeşme sularımız içilebilir durumdadır.Bu suların içilememesi diye bir şey söz konusu olamaz. Şebeke suyunun rengi kokusu farklı olabilir. Dönem dönem depolardan kaynaklanan suda bir renk farklılığı olabilir. Bizim için önemli olan suyun temizliğidir.Mikrobiyolojik , kimyasal analizleri çok sık olarak hem Edirne Belediyesi tarafından hem de Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Onun için çeşme suyunun da içilebilir durumda olduğunu halkımıza duyurmak isterim.” Dedi

POŞETİN AZALTILMASI ÇEVRE İÇİN ÖNEMLİ

Son günlerde gündeme gelen piyasada  poşetin azaltılmasının çevre temizliği açısından  çok önemli olduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Piyasada poşet kullanılmaması bizim için çok önemlidir. Bu arada marketlerde satılan ürünlerin de poşetlere konulmaması gerekir. Bu uygulama konusunda kamuoyundan teşekkür alıyorum. Şu anda da elimde gördüğünüz,bez torbalardan yaptırıyoruz. bu torbaları halkımıza dağıtacağız. Piyasada poşetin azaltılması çevrenin temiz olması açısından çok önemlidir.” Diye konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.