TERZİ "BU MEVSİMDE DÜZENLİ SPORA ÖNEM VERMELİYİZ”  

 Özel Trakya Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Turgut Terzi,  uzmanlık alanındaki meslek hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.Terzi, spor yapmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

TERZİ "BU MEVSİMDE DÜZENLİ SPORA ÖNEM VERMELİYİZ”  

 Özel Trakya Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Turgut Terzi,  uzmanlık alanındaki meslek hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.Terzi, spor yapmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ekim 2019 Çarşamba 07:36
TERZİ "BU MEVSİMDE DÜZENLİ SPORA ÖNEM VERMELİYİZ”  

Dr.Terzi, konu ile ilgili olarak  şöyle dedi,”Bulunduğumuz yarımkürede son bahar mevsimini yaşıyoruz. Biz elimizdeki imkanlar doğrultusunda  daha huzurlu bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bu arada vücudumuzun fiziki özelliklerini kullanma konusunda ihmalkar davranıyoruz. Düzenli spor yapamayan, uykusu düzebil olmayan, yemek saatleri düzenli ve dengeli olmayan bir yaşam tarzı özellikle sonbahardaki  vücut direncimizin düşmesine neden oluyor. Bunları  en önemli  özelliklerini bir fizik tedavi uzmanı olarak belirtmem gerekirse ,Romatizmal hastalıkların artması,bunların arasında birçok kas spazmı, menüsküs, kireçlenme gibi problemleri  gibi  hastanlar nedeniyle vücudumuzda ağrıların artmasına neden oluyor.” dedi

SONBAHARDA HAREKETSİZ DÜZENE ALIŞIYORUZ

Ağrılar arttığı zaman düzenli olmayan  hareketlerin daha  da  azalmasına neden olduğunu belirten Terzi, “ Bu mevsimde yağmur soğuk rüzgarlı derken bu aylarda hareketsiz bir düzene alışmış oluyoruz. Bunların ardından maalesef ki, kalp, böbrek, bağırsak,tansiyon ve şeker düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Bu kronik hastalıkların kontrolden çıkmasına neden olur.Denilebilir ki,  düzenli yaşam bu kadar mı önemli; gerçekten bu denli önemli.İnsan vücudu denge üzerine kurulmuştur. Vücut gerekli dirençte olduğu zaman sağlıklı  iyi konumda olur. Bu olmadığı zaman., bizim ortaya çıkacak olan her tür değişiklikte  maalesef vücudumuz gerekli olan adaptasyonu yeterince sağlayamıyor. Bu da ciddi problemler anlamına geliyor. Son bahar aylarında depresyonu çok sık yaşıyoruz.Depresyonun da en önemli nedenlerinden biri,Sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. O nedenle biz birbirimize selamı ve diyalogu, kısaca beraber yaşamanın zevkini çıkartamazsak, bu şartlarda hayatta karşılaştığımız zorluklara tepki verirken maalesef ki bazen  kendimizi daha enerjik olmaktan uzaklaşmış oluyoruz.  Tüm bunlar bir araya geldiğinde bu bizim hayat kalitemizi azaltıyor. Şunu da dikkate almak gerekiyor. Edirne’de biz Üniversite öğrencileriyle yaşamamıza rağmen, yaşlanan bir nüfusumuz var. Edirne’de yaş ortalaması her geçen yıl yükseliyor. Onun için ne yapılması gerekiyor? Olabildiğice açık havadaki değişikliklere vücudumuzun hissederek,yaşayabileceği ve uyum sağlayabileceği şekilde düzenli bir spor yapmamız lazım. Bunların bize ne kadar faydası olur? Burada “ Hareket olan yerde bereket olduğu “ da ortaya çıkıyor.Çünkü   düzenli hareket eden bireylerde kanser ve şeker tansiyon  hastalığı dahil olmak üzere çağımızın birçok önemli  hastalıkları daha az görülür. Vücudun direnci yüksek olduğunda böyle  problemlere karşılık verdirdiğini, sağlığımızı koruyabildiğimizi görürüz. Bu nedenle sonbahar aylarında mutlaka düzenli hareketimize, düzenli yeme içmemize, düzenli uykumuza özen göstermemiz lazım. Bir diğeri de insanın sosyal bir varlık olduğunu dikkate alarak hep birlikte yaşadığımızı  hissedecek şekilde gruplar halinde aktiviteleri yapmamız lazım.” dedi

DOĞA SPORU YAPANLARI KUTLUYORUM

Edirne’de doğa sporu yapanları kutladığını belirten  Terzi, “ Bisiklet sporu ile sağlık açısından farkındalık yaratıyorlar ,çevreyi tanıyıp aynı zamanda spor yapıyorlar.Böyle güzel  bir iş yapmanın zevkine varıyorlar. Ben sporcularımızı yollarda gördükçe kıskanıyorum.Bu tür aktivite yapanlar ortak paydada buluşup vücut hareketlerini yükseltiyorlar. Bunları neden örnek veriyorum? İnsanlar kendi hobilerine kendilerine hitap eden alanlara yönelirlerse  onlar bu  dönemi rahat geçirecekler. Sonbahar gibi bir dönemden bir döneme adapte olduğumuz bir süreç içinde sağlığımızı dikkat ederek bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Onların başında eklersiz, düzenli diyet, düzenli uyku ile kesinlikle sosyalleşme ile ilgili konuları ön plana çıkarmalıyız” dedi.

Son Güncelleme: 08.10.2019 18:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.