TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “INCSOS VII-KARABAĞ ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ”NE GENİŞ BİR HEYETLE KATILDI

Sosyal bilimlerin tüm alanlarını geniş bir yelpaze ile değerlendiren INCSOS VII Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2-4 Haziran 2022 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve Karabağ’da düzenlendi. Kongreye Trakya Üniversitesi de 15 kişilik geniş bir heyetle katıldı.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “INCSOS VII-KARABAĞ ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ”NE GENİŞ BİR HEYETLE KATILDI

Sosyal bilimlerin tüm alanlarını geniş bir yelpaze ile değerlendiren INCSOS VII Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2-4 Haziran 2022 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve Karabağ’da düzenlendi. Kongreye Trakya Üniversitesi de 15 kişilik geniş bir heyetle katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Haziran 2022 Perşembe 06:00
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “INCSOS VII-KARABAĞ ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ”NE GENİŞ BİR HEYETLE KATILDI

Trakya Üniversitesi’ni kongrede, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu liderliğinde, Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Prof. Dr. Ahmet Günşen, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Prof. Dr. Nebi Mehdiyev, Doç. Dr. Nurten Çetin, Doç. Dr. Bülent Yıldırım, Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Dr. Öğr. Üy. Ferhan Kırlıdökme Mollaoğlu, Dr. Öğr. Üy. Özgür Özdemir, Dr. Öğr. Üy. Sibel Bayraktar, Dr. Öğr. Üy. Şahin Kılıç, Dr. Öğr. Üy. Nursel Dinler, Arş. Gör. Dr. Emin Ünsal ve Öğr. Gör. Kıvanç Ada temsil etti.

Daha önce Malaga, Kudüs, Buhara, Romanya, Üsküp ve Ankara gibi medeniyetimiz açısından kültürel kod niteliği taşıyan şehir ve ülkelerde organize edilen INCSOS’un 7.’si, Türk dünyası ortak kültüründe önemli bir yeri olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de düzenlendi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova’nın onursal başkanlıklarında Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Azerbaycan ADA Üniversitesi iş birliği ile Hocalı katliamı ve Karabağ’ın işgalden kurtarılması gibi konuları merkeze alarak düzenlenen kongrede paralel oturumlarda Sosyal Beşeri ve İdari Bilimler, Filoloji ve Dilbilim, Eğitim Bilimleri, Sağlık ve Spor Bilimleri, Din Felsefe ve Toplum Bilimleri, Hukuk, Sanat ve Tasarım ile Turizm ve Coğrafya olmak üzere toplam 8 sempozyumda 741 bildiri sunuldu.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanları ADA Üniversitesi Rektörü Hafız Paşayev ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in “tek millet iki devlet” ve “iş birliği” vurgusu yaptıkları konuşmalarının ardından bir konuşma gerçekleştiren Kongre Onursal Başkanı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova, Azerbaycan’ın kesin zaferi ile sonuçlanan II. Karabağ Savaşı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin büyük bir destek verdiğini ifade ederek kongrenin başta Karabağ ve Şuşa olmak üzere bölgeye dair önemli konuları gündeme getireceğini ve Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini daha da güçleneceğini dile getirdi.

Kongrenin Azerbaycan’ın haklı davasını tüm dünyaya duyurmak için Bakü’de düzenlediklerini vurgulayan Kongre Onursal Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, kongre hakkında bilgiler de verdi. Akademi ve bilim dünyasındaki gelişmelerin ve birlikteliğin ülkeler arasındaki diplomasinin güçlenmesine de katkı verdiğini söyleyen Prof. Dr.Mustafa Şentop, “Bilgi güçtür, cesarettir. Sağlam bilgiye sahipseniz çok güçlü ve cesur olursunuz. İki ülkenin iş birliğinde düzenlenen bu kongre ufuk açıcı bir çalışma. Tek millet, iki devlet olarak akademik dünyada çalışmalar yapıyoruz. Bu kongrenin, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki yükseköğretimdeki iş birliğine zemin oluşturacağına inanıyorum. Şuşa Beyannamesi bu yakınlaşmaya zemin hazırladı.” dedi. İki ülkenin birbirinden uzun yıllar ayrı kaldığını söyleyen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye ve Azerbaycan arasında kurulacak ortak üniversitenin iki ülke ve gençleri arasında sağlam bir köprü vazifesi göreceğine olan inancını dile getirdi. Şentop konuşmasını Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova başta olmak üzere Ada Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi ile birlikte tüm katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı.

Trakya Üniversitesi olarak, INCSOS VII Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne 15 kişilik geniş bir heyetle katılım gösterdiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kongre hakkında yapmış olduğu değerlendirmede, “Trakya Üniversitesi olarak değer üretmeye devam ediyoruz. Dost ve kardeş ülke can Azerbaycan’da iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek kongrede, böylesine değerli bir ekiple birlikte bulunmaktan son derece mutluyuz. Ülke olarak Türk dünyası ve tüm dünya medeniyetleri için büyük önem arz eden Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu’nun tam keşişim noktasındayız. Trakya Üniversitesi’nin bilhassa Balkanlarda gerçekleştirdiği iş birlikleri ve çalışmalardan elde ettiği kazanım ve tecrübeyi farklı coğrafyalarda da paylaşmaya hazırız. Kongrede de Trakya Üniversitesi’ni bilimsel anlamda güçlü bir heyetle ve 20 bildiriyle temsil ediyoruz. Kongrenin iki ülkenin güçlü olan bağlarını daha da güçlendireceğine inanıyorum.” diyerek himayelerinden ötürü TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanları ADA Üniversitesi Rektörü Hafız Paşayev ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, Düzenleme Kurulu Üyesi Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından kongrede eş zamanlı gerçekleştirilen sempozyum ve oturumlara geçildi. 20 ülkeden toplamda 100 üniversitenin katıldığı ve üç gün süren INCSOS VII Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi kapsamında Karabağ ve Şuşa’da da özel oturumlar gerçekleştirildi.

DAVETLİLER ONURUNA RESEPSİYON DÜZENLENDİ

Ev sahibi ülke olarak Azerbaycan Millî Meclis Başkanı ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova ayrıca, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve misafirleri onuruna Bakü Gülüstan Sarayı’nda bir resepsiyon düzenledi. Kongre için Bakü’de bulunan 20 ülkenin akademisyen ve temsilcileri onuruna verilen yemekte Azeri yemeklerinin yanı sıra halk oyunları gösterisi ve konser düzenlendi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.