EDİRNELİ MÜHENDİSLER MOBİL İZOLASYON ÜNİTESİ ÜRETTİ

Edirne’de İnşaat Mühendisi Kenan Özgören ve Mekanik Medikal Mühendisi Cem Yakut, bulaşıcı hastalıklarda hastayı güvenli bir şekilde taşımak için mobil izolasyon sedyesi üretti.

EDİRNELİ MÜHENDİSLER MOBİL İZOLASYON ÜNİTESİ ÜRETTİ

Edirne’de İnşaat Mühendisi Kenan Özgören ve Mekanik Medikal Mühendisi Cem Yakut, bulaşıcı hastalıklarda hastayı güvenli bir şekilde taşımak için mobil izolasyon sedyesi üretti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ocak 2021 Pazartesi 06:45
EDİRNELİ MÜHENDİSLER  MOBİL İZOLASYON ÜNİTESİ ÜRETTİ

Daha önce solunum cihazları, gümüş suyu gibi 22 farklı cihaz üretmeyi başaran İnşaat Mühendisi Kenan Özgören ve Mekanik Medikal Mühendisi Cem Yakut, bu kez bulaşıcı hastalıklarda güvenlik için kullanılan Negatif Basınçlı Mobil İzalasyon Ünitesi üretti. Ünitenin tüm malzemelerinin Edirne’de üretildiğini söyleyen Özgören, “Bütün devrelerinden, motorlarına, motorlardan, brandasına kadar hepsini Edirne’de yaptık. Tam bir Edirne ürünüdür. Edirne’ye ait bir yerli ve milli bir projedir.” ifadelerini kullandı.

“TAM BİR İZOLASYON ÜNİTESİ”

İnşaat Mühendisi Kenan Özgören, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sedyenin içerisine hastayı koyduğunuz zaman dışarı ile bütün bağlantısı kesiliyor. Dışarıdan temiz hava almasını sağlayan üzerinde A2 filtresi var.  Ön kısmından ise motor kanalı ile içerdeki havayı dışarıya alıyor. Dışarıya alırken de havanın içerisindeki hastalık bulaşmasın diyerekten tekrar A2 filtresi bulunuyor. Tamamen dışarıya verilen havayı süzüyoruz. Daha sonra bu sedye içerisine hastayı yatırdığınız zaman dışarıdan müdahale edebiliyorsunuz. Kan ve serum prob girişleri mevcuttur. İçerisi ile hiçbir bağlantı kurulmadan bütün müdahaleyi dışarıdan yapabiliyorsunuz. Tam bir izolasyon sedyesi. Bu bir mobil, taşınabilir sedye. Üzerinde ufak bir güç kaynağı bulunuyor, güç kaynağından içerideki havayı temizlemesi için yerleştirdiğimiz motorları çalıştırıyor.” dedi. 

“TAM BİR EDİRNE ÜRÜNÜDÜR”

Özgören, ünitenin yapımında kullanılan malzemelerin Edirne’de üretildiğini ve dolayısıyla Edirne’ye ait bir proje olduğunu belirterek, “Bütün devrelerinden, motorlarına, motorlardan, brandasına kadar hepsini Edirne’de yaptık. Sadece dışarıdan müdahale edebilmek için kullanılan eldivenleri dışarıdan aldık. Tam bir Edirne ürünüdür. Edirne’ye ait bir yerli ve milli bir projedir. Bulaşıcı hastalık taşıyan kişileri hastaneye taşıyan insanlara bulaşmaması için bu sedyeyi oluşturduk. Bu sedyemizin adı ‘negatif basınçlı mobil izalasyon ünitesi’dir. Sağlık çalışanları hastayı evine almaya gittiği zaman hastayı bu sedyenin içerisine yerleştiriyorsunuz. Hastaneye gidene kadar dışarısı ile irtibatı kesiliyor. Bütün müdahale dışarıdan yapılıyor. Bir taraftan da bu sedye müdahale edilirken izole bir şekilde taşınması sağlıyor. Bulaşıcı hastalık olan kişiyi bu sedye ile taşırken sağlık çalışanına etki etmemiş oluyor. Bu sedye ameliyathanelere kadar sokulabilir ona göre dizayn edilmiştir. Gümüş iyonları ile steril edilerek tekrar kullanılabiliyor. Eldiven kısımları yeniden değişebilir şekilde üretildi. Strerilizasyon işlemleri yapıldıktan sonra tekrar kullanmak imkanı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.