“ÜRETİCİ BİTİK DURUMDA!”

Yem fiyatları artmasına rağmen et kesim fiyatlarının düştüğünü söyleyen Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, üreticilerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Bu şartlarda üretici nasıl dayanacak? Şu an üretici bitik durumda.” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ BİTİK DURUMDA!”

Yem fiyatları artmasına rağmen et kesim fiyatlarının düştüğünü söyleyen Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, üreticilerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Bu şartlarda üretici nasıl dayanacak? Şu an üretici bitik durumda.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Eylül 2020 Cuma 09:00
“ÜRETİCİ BİTİK DURUMDA!”

Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, yem fiyatları ve diğer girdi maliyetleri artmasına rağmen et fiyatlarının düştüğünü ve bu nedenle üreticilerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını söyledi. 2020 yılının bitimine çok az bir süre kalmasına rağmen henüz destek tebliğinin de açıklanmadığını dile getiren Taşkın, verilecek destek miktarının da üreticiyi tatmin edecek şekilde olması gerektiğini belirtti.

“ÜRETİCİ NASIL DAYANACAK?”
Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2020 yılı hayvancılık sektörü açısından sıkıntılı bir yıl. Et sektörü, süt sektörü ve diğer konularda belirsizlik devam etmektedir. Et fiyatları 1-2 lira aşağı düştü, yem fiyatları ise arttı. 1 çuval yemin fiyatı 110 Lira oldu. Bu üretici, besici nasıl dayanacak? Süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı dişi hayvanlar kesime gidiyor ve bu nedenle besilikte sıkıntı var. Üreticilerimiz besilik materyalinde ciddi sıkıntılar çekiyor. Dünya piyasasına baktığımızda fiyatlar yüksek. Bizde şu an ucuz. Ama hala daha ithal etme derdindeyiz. Bu şartlarda üretici nasıl dayanacak? Şu an üretici bitik durumda.” dedi.

“2020 DESTEK TEBLİĞİ HALA AÇIKLANMADI!”
Destek tebliğlerinin de henüz açıklanmadığını söyleyen Taşkın, “2020 yılı hayvancılık destekleri tebliği, Eylül ayına gelmemize rağmen hala açıklanmadı. Üreticilerimiz ne yapacağını bilmiyor? Bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor. En azından tebliğ açıklandığında destekler makul seviyede olsun ki; üreticinin zararı karşılansın. Bugün bir kilo etin üreticiye 35 TL maliyeti var. Canlı hayvan olduğu için riski de çok. Üreticimizin üretimini sürdürebilmesi için makul fiyatlar olması lazım. En azından şu seviyede 39-40 Liradan aşağı kesim olmaması lazım. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 32-35 TL arası fiyatlar duyuyoruz. Burada da 36-37 TL’ye kesimler yapılıyor. Bu belirsizliğin Türkiye çapında bir an önce giderilmesi gerekiyor. Bunu yetkililerden önemle istirham ediyoruz. Gitgide hayvancılık sayısı düşüyor. Süt fiyatlarından dolayı inek olmayınca besi materyali de olmuyor. Şimdiye kadar hep ithalat denildi ama kimse ucuza et yemedi. Tüketici de ucuz ete bir türlü ulaşamıyor. Bu yem fiyatlarına müdahale edemezse üreticinin de malına baskı uygulanmaması lazım. Üreticilerimiz gerçekten zor durumda. Besilik materyali bulamıyorlar. Fiyatların belirsizliği sıkıntı. Neden üreticiye para kazandırmama derdindeler biz de bunu anlayamıyoruz. Üretici para kazanınca 5 tane bakacağına 6 tane bakacak. Devletin bunları organize edip çeşitli şekillerde finans etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.



 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.