“VAKALAR, YÜKSELİŞTE”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Kovid-19 salgınıyla ilgili olarak daha önceleri Eylül ayında bir Pik yaşanmasını öngördüklerini hatırlatarak, “Eylül ayında bir pik ortaya çıktı. Şu anad o pikin devamı yükselme devam ediyor. Acilen önlem alınması gerekli” dedi. Prof. Dr. Altun, ayrıca ölümleri azaltacak en etkin silahın aşı olduğunun da altını çizdi.

“VAKALAR, YÜKSELİŞTE”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Kovid-19 salgınıyla ilgili olarak daha önceleri Eylül ayında bir Pik yaşanmasını öngördüklerini hatırlatarak, “Eylül ayında bir pik ortaya çıktı. Şu anad o pikin devamı yükselme devam ediyor. Acilen önlem alınması gerekli” dedi. Prof. Dr. Altun, ayrıca ölümleri azaltacak en etkin silahın aşı olduğunun da altını çizdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Ekim 2021 Çarşamba 06:37
“VAKALAR, YÜKSELİŞTE”

Prof. Dr. Altun, Tabip Odasında düzenlendiği basın toplantısında, Kovid-19 salgınının Dünya ve Türkiye üzerindeki etkilerini anlattı. Pandemi ilanından bu yana dünyada 240 milyon insanın hastalandığını ve 5 milyon insanın ise Kavid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Dünya üzerinde bugüne kadar 6.5 milyar doz aşının yapıldığına dikkat çeken Altun, “ Fakat burada da toplumsal adaletsizlik söz konusu. Yoksul ülkelerde nüfusun yüzde 2’sini tek doz aşı yapıldığı bilinmekte” şeklinde konuştu.

AŞILAMA ORANI GERÇEKTE YÜZDE 55

Ülkemiz açısından bakıldığında Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş üstü bireylerin yaklaşık yüzde 75’inin aşılandığını sözlerine ekleyen Altun, şunları söyledi:

“Ancak bu oran yeterli değildir. Çünkü pandemi salgınında 18 yaş üstü değil tüm nüfus üzerinden oranlanması gerekli. Virüsün yeni varyantlarının çıkışıyla ilgili günümüzde artık orijinal varyant kalmadı. Delta ve delta plus varyantı var. Buna karşı bağışıklın hesaplanması için bulaş üzerinden yapılan hesaplamada toplumun yüzde 85’inin aşılı olması gerekiyor. Tam doz aşılanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verileri sadece 18 yaş üstünü yansıtıyor. Bunu toplumun geneline uyarlandığında, şu anda ülkemiz için aşılanma oranı yüzde 54-55 seviyesinde, Yani yüzde 85’e ulaşmak için daha çok yolumuz var. Bugüne kadar ülkemizde aşı olmayan 18 yaş üstü bireylerin sayısı 7.5 milyon. 18 yaş altındaki bireylerin sayısını da bilmiyoruz. Bunların verileri Sağlık Bakanlığı’nda vardır. Açıklaralar yine bilgi sahibi oluruz. Yine 18 yaş üstünde hatırlatma dozunu olmamış insan sayısı 6.5 milyon. Yani 13 milyon insan tam bağışıklı değil.”

ÖLÜM ORANI ÜÇ AYDA 4.7 KAT ARTTI

Prof. Dr. Altun, hastalığın cidiyetinin anlaşılması için elindeki verileri paylaşarak, xunlara yer verdi:

“Edirne’ye ve Türkiye’ye ilişkin bir takım verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Hastalığın ciddiyetin ve boyutunu hepimiz daha görelim diye. Ölümlere dikkat çekmek için bir grafik hazırladım. Koşulsuz şartsız Temmuz ayında başlayan açılmayla birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış görünüyor. Türkiye’de 100 bin nüfusa göre Temmuz ayında vaka sayısı 100 binde 42 iken, bu sayı 1 Ekim de 100 binde 234’lere yükseldi. Bu süreçte vaka sayısı 5.6 kat arttığını görüyoruz. Yine burada vefatlara dikkat çekmek istiyorum. Temmuz ayı başında vefat sayısı haftalık olarak 326 iken, 1 Ekim’e gelindiğinde vefat sayısı haftalık olarak 1519 oluyor. Yani üç aylık süre içerisine vefat sayısında 4.7 kat artış görünüyor.

EDİRNE’DE CİDDİ BİR ARTIŞ VAR

Edirne açısından bakıldığında Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta açıklanıyor. Yüz bin nüfusta vaka sayısı, Temmuz ayı başında Edirne’de yüz binde 11 vaka görünürken, Ekim ayı başına geldiğimizde en son açıklanan vaka sayısı 100 binde 171. Yani Edirne’de üç aylık süre içerisinde vaka sayısı 15,5 kat artmış.

VAKALARA NELER ETKEN?

Prof. Dr. Altun, vakaların artışındaki etkenleri de şu şekilde sıraladı:

“Her şeyin ötesinde  bakıldığında okullar açıldı. Okullarda yeterli önlem alınmaması burada etkendir.  Bunun yanı sıra havaların soğumasıyla birlikte yazlıklardan dönüşler arttı. Üniversiteler açıldı. Edirne’ye 40 binin üzerinde öğrenci geldi. Bu öğrencileri getirip yurtlarına ya da evlerine yerleştirecek aileler geldi. Toplumsal hareketliliğe karşı vaka sayıları da artış gösterdi. 

Yine komşu ülkelerden Edirne’ye gelerek alışveriş yapanlarda artış var. Havaların soğumasıyla birlikte yetersiz havalandırma koşullarına sahip olan mekanlarda geçirilen zaman, süresi artmaya başladı. Buna bağlı olarak bulaş da arttı. Bunu yanı sıra aşı olmamış bireylerle ilgili olara PCR testi zorunluluğu ile ilgili bir genelge yayınlandı. Ancak bu genelge ile ilgili olarak bu testi yaptıracak insanların takibi iyi yapılmadı. 

BİLGİ KİRLİLİĞİNDEN OLUŞAN AŞI DİRENCİ VAR

Yine bilgi kirliliğiyle ortaya çıkan bir aşı direnci var.  Bu aşı direncinin kırılması için hiçbir çalışma yok. Ne Sağlık Bakanlığı etrafından, ne de sağlık il müdürlükleri tarafından aşılanma oranlarını artırılması yönünde çalışma yapılmalı. Virüsün bu denli yayılıyor olması yeni varyantları gündeme getiriyor. Belki yeni varyant suçları var, bunu bilmiyoruz. En büyük sıkıntılar bunlar.”

AŞI KARŞITLIĞI BİLİNÇLENDİRİLEREK KIRILMALI

Prof. Dr. Altun, üniversite öğrencilerinde aşı karşıtlığının olup olmadığı sorusuna da şu cevabı verdi:

“Üniversitelerde bir takım uygulamalar başlatıldı. Aşı olmayan kişilerin tespiti ve bunlardan PCR testi istenmesi yönünde. Ne kadar ciddiyetle uygulandığı konusunda bir bilgim yok. Bu şekilde kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Yapılması gereken bu süreçte mutlaka ve mutlaka aşısız bireylerin kimler olduğuna ulaşıp, aşı konusunda aydınlatıcı bilgiler verip aşı direncinin kırılması gerekiyor. Sadece Üniversite öğrencilerinin değil, Veli Der Edirne şubesinin yaptığı anketteki sonuçlarda ciddi anlamda endişe verici. Şöyle ki, 12-15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 29’u hiç aşı yaptırmayacağı verisini elde etmiş. Dolayısıyla burada aşı olmama konusunda insanları bilgilendirmek gerekiyor.

HASTANEDE YATANLARIN YÜZDE 95’İ AŞISIZ

Bugün hastanelerde yatan bireylerin yüzde 95’ine yakın bireyler hiç aşı olmamış veya hatırlatma aşılarını olmamış bireyler. Bunun önüne geçilmesi için ne ayıplaması gerekli. Bakanlığının yayınladığı verileri güncellemesi gerekiyor. Halka daha şeffaf bilgiler vermeli. Vakaların kaçının aşısız olduğu mutlaka belirtişmiş olması gerekiyor. Aşnı zamanda vefatlarda da vefatların kaşının aşısız bireylerden olduğunu insanımız bilmeli. İnanımız bu hastalığın gerçek boyutunu ancak bu şekilde anlayabilecek.

TOPLU TAŞIMADA SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Toplumsal hareketlilik Edirne’ye gelen 40 bin civarındaki üniversite öğrencileriyle birlikte toplu taşımadaki yük ciddi oranda arttı. Mutlaka toplu taşıma araçlarında sayı sınırlandırılması gerekiyor. Öğrenci servisleri içinde aynı şey geçerli. Çünkü bu hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı biliniyor”

VAKALAR HIZLA ARTIYOR

Daha önce Eylül ayında bir Pik yaşanmasını öngördüklerini de hatırlatan Prof. Dr. Altun, “Eylül ayında bu pik ortaya çıktı. Şu anda yükseliş trendi devam ediyor. Aslında bu dalgalanmalar şeklinde artış devam ediyor. Gerekli tedbirler alınmazsa yükselme devam edecek. Vaka sayılarının artışlarının temel nedenleri verilere bakılarak anlaşılabilir. Buna göre bir takım önlemler artırılabilir ve daha fazla insanın bu hastalığa yakalanmasını önler. Bugün çok ciddi yoğun bakın gerektirecek, ölümü azaltacak tek etkin silahımız aşı” şeklinde konuştu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.