VELİLER, EĞİTİMLE İLGİLİ HER KONUYU SORGULUYOR

Edirne Veli Der Başkanı Benay Ataçay Gürsel, 10 gün içinde onarılarak teslim edilmesi şartıyla ihale yapılan 80. Yıl Lisesi’nin bir yıl sonra teslim edildiğini hatırlatarak, “Üç kez aynı iş yapılıyor iken neden zamanında yapılmadı okulların açılmasına çok az bir zaman kala tamamlanıp teslim edildi?” diye sordu.

VELİLER, EĞİTİMLE İLGİLİ HER KONUYU SORGULUYOR

Edirne Veli Der Başkanı Benay Ataçay Gürsel, 10 gün içinde onarılarak teslim edilmesi şartıyla ihale yapılan 80. Yıl Lisesi’nin bir yıl sonra teslim edildiğini hatırlatarak, “Üç kez aynı iş yapılıyor iken neden zamanında yapılmadı okulların açılmasına çok az bir zaman kala tamamlanıp teslim edildi?” diye sordu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Eylül 2021 Cuma 06:02
VELİLER, EĞİTİMLE İLGİLİ HER KONUYU SORGULUYOR

Edirne Veli Der Başkanı Benay Ataçay Gürsel, kentte uzun yıllar hizmet veren 80. Lisesi’nin tadilatı ile ilgili merak ettikleri soruları olduğunu ve bunlara cevap beklediklerini bildirdi.

Gürsel, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim konusunda velilerin her konuda bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ederek, bilmedikleri konularda da uzmanlardan bilgi almayı uygun gördüklerini dile getirdi.  Okullara giden çocukların hepimizin çocukları olduğunu hatırlatan Benay Gürsel, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Okulda olabilecek her türlü olumsuzluğa karşı önceden önlem almak idarelerin sorumluluğu ise de sorgulamak ve gözlemlemek, gerekirse denetlemek de biz velilerin görevidir. Denetlenmeyen, sorgulanmayan her yerde, her işte sorunlar oluşabilir. 

OKULLAR AÇILIYOR, OKULLARDA HİJYEN ORTAMI SAĞLANABİLDİ Mİ?

Uzun bir aradan sonra okullarımız açıldı, açılacak. Bu kadar uzun süre kullanılmayan binaların aksayan, eskiyen yerleri onarıldı mı örneğin? Bina ve hizmet alanları güvenli duruma getirildi mi? Pandemi koşulları nedeniyle okulların evrensel hijyen ortamı idareler tarafından sağlanabildi mi?

GAZİ İLKOKULUMUZ YIKILDI VE MAALESEF YERİ BOŞ KALDI

Tüm bu ve benzeri sorular yanında okullarımızın bazıları depreme dayanıksız olduğu tespiti ile onarıma tabi tutulmakta. Gazi İlkokulumuz yıkıldı ve maalesef yeri boş kaldı. Okulun öğrencileri dağıtıldı ki bu durum eğitim açısından büyük olumsuzluktur. Üzüldük. Öğretmenlerimizin evi yıkıldı ve yerine yenisi yapılmadı. Öğretmenlerimiz adına veliler olarak üzüldük.

80. YIL LİSESİYLE İLGİLİ SORULAR VAR

Yaşanan her gün yeni bir şeyler gördük, olumsuzluklarda işleyişi anladık. Eğitime müdahil olmayı öğrendik. En son 80. Yıl Lisesi’nin fotoğrafları yansıdı basına. Deprem nedeniyle onarıma alınmıştı. Okullar açılıyor ama onarım bitmemişti. Bu kez veliler olarak onarım ihalelerini araştırmayı öğrendik. TMMOB üyesi mühendis dostlarımız yardım etti. Veli olarak da sorumluluk aldıklarından kendilerine teşekkür ederiz.

 Açık ihale usulü ile edilen Edirne 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Güçlendirme ve Onarım İşi 2020 yılı Temmuz ayında ihale edilmiş. İhale sonrası beş gün içinde işe başlama şartı var ve 120 günde bitirilmesi planlanmış.

İhale şartlarını nasıl izleyeceğimizi öğrendik ama teknik şartnamelerini uzun uzun anlayacak kadar öğrenmedik elbette. Kaba bir şekilde incelediğimizde ise gözümüze çarpan durumu kamuoyu ile paylaşma gereği gördük.

Okulun güçlendirme ve onarım işinin ihalesi 2020 Temmuz yapılmış ve 120 gün süre verilmiş. 2021 yılı Ağustos sonunda teslim edildiğini öğrendiğimizde günleri saydık. Yuvarlama olarak 13 ay yani 395 gün ediyor. Nedenini mutlaka yetkililer biliyordu ama 120 çarpı üç desek bile 360 yapıyor. Yani bu zamanda üç kez aynı iş yapılıyor iken neden zamanında yapılmadı da yerel gazetelerde haber olunca ve okulların açılmasına çok az bir zaman kala tamamlanıp teslim edildi?

Bu olumsuz duruma neden düşüldü? Göz mü yumuldu yoksa yüklenici firma; ‘nasıl olsa okullar kapalı, başka işleri bitirelim sonra da bu işi bitiririz, nasıl olsa iktidar arkamızda!’ düşüncesine mi kapıldı?

Bu kadar savsaklanmış bir durumdan sonra onarım ve güçlendirmenin güvenilirliği de sorgulanabilir durumda değil mi? Biz veliler teknik şartnameleri elbette tek tek inceleyecek değiliz. Buna olanağımız da yok. Ancak biz velilerin vergileri ile emeğinin karşılığını tüm kamu çalışanları gibi elde eden görevliler var. Bizler adına okulu teslim alan bu teknik sorumlularının şartnamelerdeki ayrıntıları iyi incelediklerinden emin olmayı çok isteriz.

Biz veliler 80. Yıl Lisesi’nde olduğu gibi eğitim alanındaki kamu yatırımlarını artık inceleyeceğiz. Hayat boyu öğrenecek çok şeyimiz var ve eğitimdeki kamu ihaleleri, işleyişler de ilgi alanımızın içindedir. Mühendis velilerimiz ile de daha güçlü ve örgütlüyüz.

Bizler eğitimin vazgeçilmez bileşeni olarak çocuklarımızın geleceği adına eğitimi ve idaresini sorgulamaya, araştırmaya devam edeceğiz. Bu kararlılıkla tüm öğrencilerimize ve özellikle onarılıp güçlendirilen 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerine sağlıklı bir eğitim öğretim yılı dileriz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.