VETERİNERLERE MESLEK İÇİ  EĞİTİM SEMİNERİ

Trakya Veteriner Odası tarafından veterinerlere mesleki sorunlarını içeren seminer verildi.Seminere İstanbul Üniversitesinden konunun uzmanları katıldı ve Veterinerlere bilgi verdi.

VETERİNERLERE MESLEK İÇİ  EĞİTİM SEMİNERİ

Trakya Veteriner Odası tarafından veterinerlere mesleki sorunlarını içeren seminer verildi.Seminere İstanbul Üniversitesinden konunun uzmanları katıldı ve Veterinerlere bilgi verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Şubat 2020 Çarşamba 06:57
VETERİNERLERE MESLEK İÇİ  EĞİTİM SEMİNERİ

Veterinerler Odasında  yapılan seminer hakkında açıklama yapan Oda Başkanı Dr. Erdal İlgü,  seminer hakkında  şunları söyledi, “Bugün hayvan hastanelerinde çalışacak olan veteriner hekimlerimize yönelik hizmet içi eğitim gerçekleştiriyoruz. Onun yanında bu seminerimizde  evde süs hayvanları satış yerlerinde görev yapacak veterinerlerimiz için de  hizmet içi eğitim var. 5996 sayılı kanun çıktıktan sonra yayınlanan yönetmeliklerde bu kurallar getirildi.Böylece meslektaşlarımızın hizmet içi eğitimlerini gidermiş olacağız.Ülkemiz açısından hayvan hastaneleri çok önemli. Bölgemizde çok sayıda olmamasına rağmen. oralarda görev yapacak veteriner hekimlere de  eğitim yapılması gerekiyor. Bu seminerde yönetmelikleri ve mevzuatı anlatan İl Müdürlüğünden üç  arkadaşımız gelecek. 5996 sayılı kanunu, ilgili yönetmelikleri  hastaneleri, muayene ve klinikler konusunda izlemeleri gereken kurallar anlatılacak.

Bunun ardından ben 6343 sayılı veteriner hekimleri kuruluşu ve odaların teşekkül tarzına dair konuyu ve uygulama yönetmeliğini anlatacağım.Bu seminere İstanbul Üniversitesinden 4 hocamız katılıyor.Dahiliye hocamız Prof.Erman Or , Prof Serdan Aruh hocamız katılacak Zootekni ana bilim dalını anlatmak için Prof Dr Bülent Ekiz katılacak.Meslek etiği konusunda bilgi vermek için İstanbul Üniversitesinden Doç Altan Armutak hocamız katılıyortır.Hocalarımız veteriner arkadaşlarımıza kendi konularını anlatacaklar.” dedi.

MEVZUAT ALANINDA SIKINTILARIMIZ VAR

Bir gün önce Ankara’da olduğunu belirten İlgü,"Oda Genel Sekreterimizle birlikte  İlaç ve ası taktik ve aşı taktik sistemi ile iki yıldan bu yana uygulanan E-Reçete  ile ilgili  toplantıya katıldık.

Bu alanda işleyiş devam ediyor. Fakat bu konuda yaşanan aksaklıkları kapsayan bir toplantımız yapıldı. Bu toplantıda odamızın görüşlerini bildirdik. Bu alanda birtakım teknik ve bizim içimizden kaynaklanan meseleler var 6343 sayılı  yasa gereği bizim adımız Trakya Veteriner Odası görevini yapıyor.Biz Trakya’daki üç ilde il geçişi yapan hayvan hastalıklarına bakabiliriz

Bu  konuda yetkimiz var. Eğer il odası olsaydık, ancak ilimiz sınırları içinde bulunan hastalara bakabilecektik.Bölge odası olduğumuz için yasa gereği İller arasında geçiş yapabiliyoruz.

Fakat E-reçetede bunu yapamıyoruz. Örneğin Edirne’deki bir arkadaşımız Kırklareli’nde bir köye gittiği zaman,orada hastaya bakabiliyor  fakat   reçete yazma yetkisi yok.  Aslında e-reçete mezbahalarla entegre edilerek, anında sisteme geçiip ülke genelindeki mezbahasalda ve bakanlıkta görünür duruma geldiği zaman gıda değeri olan bir hayvana antibiyotik veya parazit ilacı yaptığımız anda  mezbahalarda kesilmesine engel  olacak sistemin alt yapısıdır. Bu uygulamayı birden bire yapmamız olmuyor, bunu halkımıza da anlatmamız gerekiyor.Bunu yaptığımızda bir gün önce hayvana tedavi yapılıyor ertesi gün kesimi yapılıyor.Bu hayvan ne olacak? Bu bir milli servet.atılmadığı zaman ise halk sağlığı riskte girecek. Bu konuda öyle bir geçiş yapılması gerekiyor ki,hem halk sağlığı riske girmeyecek hem de  hayvan sahibi zarar görmeyecek. Bunda sigorta sistemi olabilir. O insanımızı da zarara sokmamamız lazım. Devlerimizin bunu finanse etmesi lazım.Bu konuda halkımızın da bilinçlenmesi gecikiyor.Bu alanda veteriner hekimin dinlenmesi, itibar edilmesi  ilme inanılması  gerekiyor . Ne yazık ki, halkımızda bu yok.Bu konuda mutlak inanç gerekiyor.Bu sağlanmadığında yanlış yollara girilir. Halkımızın veterinerlerin uyarılarını dikkate alması gerekiyor.” dedi.

Fikri Yalın   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.