YETKİLİLER GÖRMÜYOR MU?

Keşan’a bağlı Erikli Sahil’de ortaya çıkan görüntüler, sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Birçok kişinin sosyal medyada ‘rezalet’ tanımlamalarıyla paylaştığı fotoğraflarda, sahilde ‘çöp dağları’ oluştuğu görülüyor.

YETKİLİLER GÖRMÜYOR MU?

Keşan’a bağlı Erikli Sahil’de ortaya çıkan görüntüler, sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Birçok kişinin sosyal medyada ‘rezalet’ tanımlamalarıyla paylaştığı fotoğraflarda, sahilde ‘çöp dağları’ oluştuğu görülüyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ağustos 2019 Cuma 08:13
YETKİLİLER GÖRMÜYOR MU?

Son yıllarda yapılan tanıtım çalışmalarının ardından Saros Körfezi, yaz aylarında deniz turizmini tercih eden vatandaşların gözdesi olmaya devam ediyor. Bu aşamada yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle sahillerde ‘çöp dağları’ oluşuyor; sahil kesimlerinde bulunan işletmeler ise aşırı pahalılık nedeniyle vatandaşlardan tepki görüyor. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, kapasite düşünülmeksizin yapılan tanıtım çalışmaları ve bu düzeyde önlemler alınmaması nedeniyle bu tarz görüntülerin ortaya çıktığını ifade etti. Sürdürülebilir turizm için bu sorunlara bir an önce el atılması gerektiğini ifade eden Bacıoğlu, tüm kurumların da bu noktada işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

“UZUN VADEDE BÖLGE TURİZMİNE CİDDİ ZARAR VERİR”

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tüm bölgelerde ve bizi ilgilendiren Saros Körfezi’nde bu görüntüleri yaz aylarında sıklıkla görmek mümkün. Maalesef bunlar sürdürülebilir olmayan turizmin göstergeleridir. Çünkü belli periyotlarda köylerin, kasabaların, şehirlerin kapasitelerinin çok üstünde turist yığılması oluyor. Bunla ilgili önlem alınması konusunda da yetersiz kalınabiliyor. Bu anlamda Saros Körfezi’nin tüm kıyıları çok nadir doğal alan olmasına rağmen önce yapılaşmalarla, imar kirliliğiyle belli ölçüde zarar gördü. Ardından da özellikle dengeli bir şekilde yapılmayan tanıtım çalışmaları sonucunda belli periyotlarda çok fazla ziyaretçi akınına uğradı. Bu ziyaretçilerin belli bir çadır alanları, tuvaleti, çöpü ve diğer altyapı imkanlarının olduğu yerlerde olması durumunda belki bir derece tolere edilebilirdi ama maalesef tamamen denetimsiz ve gelen ziyaretçinin vicdanına bırakılmış şekilde bir düzen söz konusu. Bu çöp dağlarının uzun vadede bölge turizmine ciddi zarar vereceğini düşünüyorum. Çünkü o bölgedeki altyapı durumunu bilmeden, Saros Körfezi’nin güzelliğini duyup gelen insanlar bu tür manzaralarla karşılaştıkları zaman kesinlikle bir daha gelmeyecektir. Bu anlamda etkin ve denetlenebilir önlemler alınması gerekiyor.” dedi.

“DENETLENEBİLİR OLMAYAN PAZARLAMA FAALİYETLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Bacıoğlu, tüm kurumların işbirliği içerisinde buradaki soruna çare bulması gerektiğini söyleyerek, “Bunun dışında denetimsiz bir şekilde ev kiralanmaları, esnafın ‘Nasılsa turist geliyor’ diyerek kendine çekidüzen vermemesi konusunda da birçok şikayet alıyoruz. Burada bir kamu yararı olduğu için yetkili kurum gözetmeksizin tüm kurumlar arasında işbirliği olmalı. Denetlenebilir olmayan pazarlama faaliyetlerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.  ‘Herkes gelsin’ mantığıyla hareket edilir ve bu kapsamda önlem alınmazsa; ortaya bu görüntülerin çıkmasına şaşırmamak gerekiyor. Bu durum, buradaki turizm faaliyetleri açısından çok kötü oluyor. Keşke tanıtıma harcanan para, turizmin daha dengeli bir şekilde yapılabilmesi için harcansa. Saros kıyıları maalesef bu anlamda sıkıntılı durumda. Estetik, hijyen başta olmak üzere birçok konuda çok ciddi sıkıntılar var. Turizmin sürdürülebilir olmadığının sinyalleri de bu noktada alınmış oluyor. O bölgenin mutlaka bir yönetim planının olması gerekiyor. O yönetim planına bizler de katkı sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.