Kentimizde ikamet edenlerden bazıları, uzun yıllardan bu yana Edirneli olmakla övünür.

Bu kişilere bugüne kadar Edirne için ne yaptın ne çabası oldu diye sorulduğunda hiçbir şey yapmadığı kentin tanıtımına dahi katkı sağlamadığını görürüz. Bu kişiler bazı zamanlarda kendi doğduğu şehirden yakındığını bu güzel kente beğenmediğini çamur attığına da tanık oluruz.Bu tür kişilerin Edirneli olmasının bir yararı yoktur, onlar aslında Edirneli  değildir.

Özellikle maddi imkanları olduğu halde bu kentte bir istihdam yaratıp  hizmet verme yerine  parasını bankada tutup “ bana başkalarının işi lazım değil param bankada olsun rahat edeyim” mantığı ile hareket edenlerin Edirne’ye hiçbir yararı yoktur.

Şöyle bir araştırma yapılsın. Edirne’de işyeri sahibi kaç aile şirketi var, ne kadar işçiye ekmek parası kazandırıyor?

Ne yazık ki Edirneliler olarak bu konuda yaya kaldık.

Bal bal dendiğinde ağız tatlanmayacağı gibi Edirneliyim demekle gerçek Edirneli  olunmuyor.

Gerçi kentimizin nüfusunun büyük bölümü Edirne merkezi dışından gelip burada yerleşen insanlardan oluştu. Bunların tamamı Edirnelidir. Bakıyorum onların arasında işyeri sahiplerinin Edirne dışından gelenlerden oluşmasına ne demeli?

Onun için Edirne’nin boş laf üretene değil bu kente hizmet edene iş imkânı sağlayana ihtiyacı vardır.

Bunlar da Edirnelilikle övünenler arasından değil bu kente yerleşip yaşamını sürdürenlerden oluşuyor.

 Diğer taraftan odalara meslek kuruluşlarımıza bakalım yöneticilerin kaçı istihdam yaratan, işyeri sahibi kişilerden oluşuyor.

Bu mesleğin içinde olmayan, çilesini çekmeyen o işin sorunlarını da bilmez.

Bizler boş keseden atıp Edirnelilik havalarını bir kenara bırakıp  bu kente yararlı olacak  kişilere destek verelim.

EDİRNE İLÇELERİNDE SEÇİM ÇETİN GEÇECEK

Edirne merkezde olduğu gibi ilçelerin mahalle seçimleri de çok çetin geçeceğe benziyor. Özellikle Lalapaşa ilçesinde MHP’den belediye başkanı olup bu dönemde İYİ Parti’den başkan adayı olması beklenen Bülent Şahinşah’ın yine en güçlü aday olacağı tahmin ediliyor.

Bu küçük ilçemizin CHP üyeleri her ne hikmetse milletvekili seçimlerinde bir araya gelebiliyor.

Fakat iş mahalli seçimlere geldiğinde ilçede etkili üç aile aynı noktada birleşmiyor.

Bu seçimde de belediye başkanı adayı bulmada zorlanıyorlar. Bu durum Şahinşah’ın seçimi kazanmasına çanak tutuyor.

Süloğlu ilçesinden de  Mehmet Ormankıran’ın durumu tehlikede.

Daha önce CHP’de belediye başkanı olup daha sonra MHP’ye geçen şimdi de AKP’de belediye başkanı olması beklenen İsmet Balin’de buradaki seçimi  CHP açısından tehlikeli hale getiriyor.

Burada seçimde kimin şanslı olacağı kimin aday olup kazanacağı ise belli değil.

Havsa’da da seçimin çetin geçmesi bekleniyor şu an belediye başkanı olan Oğuz Tekin,  şehre büyük hizmetler yaptı altyapısını tamamladı . Bu seçimde de şansının yüksek olduğunu söyleyenlerin olmasına rağmen rakipleri de güçlü.

Sonuç ne olacak önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Uzunköprü’de her ne kadar ilçe başkanı bayan piyasada “ adayım “ diye reklamını yapsa da Genel Merkez’in Uzunköprü’ye büyük hizmet veren Şu an başkan olan Enis İşbilen’in saf dışı bırakacağına inanmıyorum.

 Keşan ilçesinde  AKP’nin  aday olması beklenen eski  Ticaret Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu karşısında seçimi kazanabilecek tek adayı yine Mehmet Özcan olduğu inancındayım.

İpsala ilçesine şu an belediye başkanı olan Mehmet Kerman iktidar desteğiyle ilçeye başarılı hizmetler yaptı.

Buna rağmen geçen seçimde olduğu gibi burada sol oylar bölünmediği takdirde CHP’nin burada seçimi kazanma şansı var.

Sahil şehrimiz Enez’de belirsizlik sürüyor. Buraya çok sayıda geçici işçi verilmesi durumunda  şu an AKP belediye başkanı Abdullah Bostancının seçimi kazanma şansı  yüksek olacaktır. Yine Meriç ilçemizde de durum belirsiz.

Eski solcu Nihat Yörük’ün iktidar desteği ile seçimi kazanabileceği söyleniyor. Bunda roman mahallesinin ve geçici işçilerin etken olacağı tahmin ediliyor.

Şimdilik durum bu merkezde. Seçimlere katılacakların durumu  tıpkı bahar havası gibi sık sık değişebiliyor, her an her şey olabilir.

KISSADAN HİSSE

Bir kurbağayı kaynar kazanın üzerine bıraktıklarında kurbağa  sıcağın etkisi ani refleksle kendini kaynar kazanın dışına atabiliyormuş.

Kurbağa bu kez soğuk su olan kazana atıp altından azar azar ısıttıklarında kurbağa ilk dakikalarda suyun üzerinde yüzüp altından  suyun ısındığını fark etmez suyun iyice ısınması  sonucu  hareketsiz  kalıp haşlanır  ölürmüş.

Bunu günümüz olayları ile yorumladığımızda acaba bazı insanlarımız  soğuk suya bırakılıp daha sonra ısıtılan suyun içinde can çekişen kurbağa  konumuna düşenler  yok mudur.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İLK KANUNAME FATİH’İN ESERİ

 İl kanunname Fatih Sultan Mehmet tarafından çıkarıldı.

 Kanunnameler genellikle padişah fermanlarını kapsıyordu.

 Bi ilk kanunnamede  Osmanlı Devleti sınırları içindeki azınlıkları ve Müslüman halkın, devlet düzenindeki davranışları belirlenmiştir.

Fatih kararnamesi gelenek ve göreneklere dayanıyordu.

 Zamanla” Kanunu Kadim” “ Usulü Kadim” gibi değişik isimlerde de anılan  bu kanunname. Fatih’ten sonra gelen padişahların çıkardıkları kanunnamelere kaynak olmuştu.

 İkinci kanunname ,Kanuni Sultan Süleyman , üçüncüsü 2. Selim, dördüncüsü, birinci Ahmet, beşinci kanunname ise 4. Murat  tarafından çıkarıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.