Yapılan altyapı çalışmalarının ardından aceleyle asfalt kaplanan yollarda tehlikeler yağmurla birlikte daha da arttı.

Asfalt kaplamadan önce yapılan dolgularda kullanılan malzemeden mi, yoksa doldurma yönteminden mi bilinmez, yağmur suyuyla asfalt kaplamasının altı boşalınca bir çok yerde oluşan çöküntüler tehlike yaratıyor.

Yağmurun görüşü azaltması ve taze kaplamanın koyu rengi yüzünden iyice görünmez hale gelen bu çöküntüler 4 tekerlekli araçlara ciddi hasarlar verebilirken kaza riskini de arttırıyor.

İki tekerlekli araçlarımızda bu konu çok daha tehlikeli hale geliyor. Bu sebeple bir süre iki tekerlekli sevgilinizden bir süre uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Umarım belediye ekipleri bu çöküntülere acilen müdahale eder.

Havaların kararsızlığı ve yollarda oluşan tehlikelere ek olarak Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı da var. Bu sebeple bu yazımda güzergah tavsiyesinde bulunamayacağım.

Madem güzergah yok. O zaman biraz teknik bilgi verelim..

MOTOSİKLET MUAYENESİ

TÜVTÜRK’ün motosiklet muayenesinde kontrol ettiği noktalar hakkında bilgilenelim.

ÖNCELİK ARACIN TESCİL BİLGİLERİNDE

Diğer motorlu taşıtlar ve römorkların muayenelerinde olduğu gibi motosiklet muayenesine de önce aracın tanımını oluşturan plaka, şasi ve motor numaralarının kontrolü ile başlanır.

Bu numaralar aracın tescil belgesinde belirtilenlerle bire bir uyumlu olmalıdır. Motosikletlerin şasi numaraları genellikle ön çatal üzerinde veya sele altında bulunur. Motor numarası ise motor bloğu üzerinde çakılıdır.

DİREKSİYON VE BAĞLI PARÇALARIN KONTROLÜ

Motosikletin hareket halindeyken dengeli olması ve sürücünün mutlak kontrolü için direksiyon sistemi kusursuz çalışmalıdır. Motosikletin kontrolünü sağlayan donanımların çoğu, gidon üzerine yerleştirilirken sürücünün kolay ve güvenli kullanımı amaçlanmıştır. Direksiyon kilidi, direksiyon mili boşluğu, direksiyon sınır dayamaları, fren hortumları, kumanda telleri ve elektrik kablolarının herhangi biryere sürtüp sürtmediği ve zorlanıp zorlanmadığı muayene sırasında kontrol edilir. El freni, debriyaj, el ve pedal mekanizmalarında boşluk, eğilme, tellerde kopma olup olmadığı da gözden geçirilir. Aydınlatma ve uyarı ışıklarının fonksiyonelliği, sağlamlığı ve uygunluğu gözle ve istasyondaki aynalar yardımıyla yapılır (sinyal lambaları, varsa dörtlü ikaz lambaları, kısa ve uzun huzmeli farlar, fren lambaları, park lambaları vb). Kornanın fonksiyonu da bu esnada kontrol edilen unsurlardandır.

YOL TUTUŞUN ÖNEMİ

Motorlu taşıtlarda ve römorklarında, yola temas eden ve tutunmayı sağlayan lastikler motosikletlerde de muayene edilen başlıca unsurlardır. Lastiklerin yola temas yüzeyinin orta bölümünde bulunan ve bu yüzeyin yaklaşık dörtte üçünü oluşturan enli diş kemerine ana diş profili denir. Motosikletlerde ana diş profili derinliği en az l mm olmalıdır.

GİTMEK KADAR DURABİLMEK DE ÖNEMLİ

Fren diskinde; çatlak, eğrilik, dengesiz ve fazla aşıntı olup olmadığı, fren balatasının kalınlığı ve dengesiz aşıntı kontrol edilir. Kaliperin sabitliği ve fren borularındaki sızdırmazlık da muayeneden geçirilen bölümlerdendir. Fren balataları aşındıkça, fren hidrolik seviyesi düşer. Fren hidrolik kabından, fren hidrolik seviyesini anlamak mümkündür. Anormal bir seviye düşüklüğü görülürse sızıntı ve balata kontrolünde bu yönden de değerlendirme yapılır.

KESİNTİSİZ HAREKET

Direksiyon milini yataklayan gidon rulmanının sağlamlığı muayene edilir. Direksiyon sağa ve sola doğru yavaşca çevrilerek, kesintisiz ve zorlanmadan döndüğü teste tabi tutulmalıdır. Böylelikle gidon rulmanının işlevselliği kontrol edilmiş olur.

SON OLARAK GÖREBİLME VE GÖRÜLEBİLME

Motosikletlerin far ayar kontrolü, sürücü motosiklet üzerinde oturuyorken (on konumundayken) kısa ve uzun far için ayrı ayrı yapılır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.