Tarımla geçimini sağlayamayan,yeterli tarlası olmayan köyleler geçimleri için çareyi hayvancılıkta buldu.Öncellikle büyükbaş hayvan besleyerek bütçesine katkı sağlayan köylülerimiz,  süt fiyatlarının uzun süre yerinde sayması, yem fiyatlarına yapılan aşırı zam sonucu hayvancılıkta da zora girdiler.

Girdi fiyatlarının ile birlikte dövizin yükselmesi bunun sonucunda   hayvancılığa yansıyan  yüksek oranda girdi maliyetleri,  üreticilerin sütünden yararlanmak amacıyla besledikleri hayvanlarını kasaplık olarak satmalarına yol açtı.

Son zamanlarda kasaplık olarak satılan inek sayısında artış olması  hayvancılığın geleceği açısından da endişe yaratıyor.

Üremeyi sağlayan dişi  hayvanların kesine gönderilmesi, ülkemizde hayvan ihtiyacını karşılamaz duruma getirecek.

Hayvancılığın darbe alması hayvansal ürünlerin fiyatlarının artmasına da neden olacak.

Böylece sağlıklı yaşam için, özellikle böyle sağlığımızı riskte olduğu  bir zamanda  daha da önemli olan  hayvansal ürünlerden halkın yeterince yararlanamaması  toplumun sağlığı açısından da endişeli bir durum yaratabilir.

Hayvansal gıdalardan Avrupa’ya göre en az yararlanan,  en az süt ve et tüketen toplum konumundayız.

Hayvancılığın daha da gerilemesiyle özellikle dar gelirlilerin hayvansal ürünlerden yararlanmaları daha da zorlaşacak.

Yeterince hayvansal ürün tüketmeyen toplumun sağlıklı olması daha da güçleşir. Meraların azalması ile de küçükbaş hayvan sayısında da büyük azalma var. Daha önceki yıllarda meralar koyun sürüleri ile dolardı.Şimdi meralarda koyun sürülerine rastlamak mümkün değil

Devletin hayvancılığa gerekli desteği vermemesi,büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi küçükbaş hayvancılığının da gerilemesine neden oldu.Hayvancılığın gerilemesiyle köylüler en önemli geçim kaynağının birinden de yoksun kalacaklar.

Tarlalarından gerekli, geliri elde edemeyen, toprakların miras yoluyla bölünmesinden sonra toprağı azalan çiftçileri için  geçimlerinde kolaylık sağlamaları için alternatif ürünlere yönelmeleri gerekiyor.

Devlet desteği  olmadan, ,pazarı yaratılmadan üreticilerin alternatif ürünleri benimsemeleri mümkün değil .

Alternatif ürün ekme alanındaki denemelerden ağzı yanan üreticiler  tarlalarında alternatif ürün ekmeleri için devletin önderlik etmesi gerekiyor,Aksi halde bugüne kadar ektiği ürünüyle yetinmek zorunda kalacak, çiftçilerimizin  yaşam koşullara daha da zora girecek.

--------------------

TOPLUMUN OKUMA ALIŞKANLIĞI AZALIYOR

Halkımızın okuma alışkanlığı her geçen gün azalıyor.Bu pandomi nedeniyle kahvelerde gazete okunmasına yasak getirilmesiyle oralarda gazete okuyanlar da yok oldu.

Edirne’nin modern ve gelişmiş imkanları olan kütüphaneleri var .Oralarda okumak istediğiniz her türlü kitabı da bulabilirsiniz .

İnternet imkânı dahi sağlanıyor. Mekan çok elverişli.Böyle olmasına karşın kütüphanelerimiz de bom boş.” Okuyup ta elime ne geçecek”  sözcükleri sanki bizim toplumumuz için geçerli .Okumadan ele geçecek bir şey beklemek ne anlamsız bir sözcük,

Okuma ile kısa vadede eline bir şey geçmeyebilir. Uzun vadede okumadan  edineceğin bilgiler  size büyük yarar sağlar başarı yolların  açar. Kütüphanelerimizden daha çık yararlanmalıyız. Özellikle bu günlerde kütüphanelere gidip kitap okumanın çok faydası olur.

-----------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

İLK  TÜRK HEYKELTIRAŞ,  İHSAN AKSOY’DU

Ülkemizde yetişen ilk Türk  heykeltıraş İhsan Aksoy’du.

 Sanayii Nefise’nin ( Güzel Sanatlar) heykel bölümünü bitirince devlet yarışmalarını kazanarak 1890 yılında Fransa’ya gitti. Sanatını  Dülua,Tomas vew Soldi’nin  atölyesinde geliştirdi. Paris’te bir sergi açtı. 1995 yılında Türkiye ‘ye  döndü.

Çağdaş Türk heykeltıraşlığının ilk sanatçısı sayılan İhsan Aksoy’un İstanbul Resim ve Heykel Müzesinde yapıtları bululmaktadır. Osman Hamdi Bey ,Kerime Salahur,Nimet Hanım  büstleri kişiliğini gösteren ünlü yapıtlarındandır. İstanbul Kadıköy’de Süreyya sinemasının  girişindeki alçak kabartmalar onun ürünüdür.

----------------

FIKRA

ERZURUM’DA KIŞ

 Bir zamanlar, İçişler Bakanlığı Erzurum’a bir yazı göndermiş

“Bu kış aylarının Erzurum’da çok soğuk  geçeceği anlaşılmaktadır.

Kullanacağınız yakıtın cinsini, kod numarasını ve stok durumunu acele olarak bildirin.

Erzurumlu köy muhtarı hemen Ankara’ya  cevap yazmış.

*Yakıtımız  poktir.

*Kot numarası yoktir.

* Stokumuz çoktir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.