“YİĞİTLER ÇIKMIŞLAR EL BAĞLAMIŞLAR
KAZANBAŞI EDİP SIRT YAĞLAMIŞLAR
PİR-İ ÜSTATLARDAN DESTUR ALMIŞLAR
EDİRNE KIRKPINAR ERMEYDANI’NDA.”

Yukarıdaki dörtlük, Kırkpınar Marşı’mızdan alınmıştır.
Bu dörtlükte de anlatıldığı gibi; her boydan pehlivanların güreş öncesinde sıralanması, meydanda gerçekten çok anlamlı ve heyecan verici bir görüntü vermektedir. Bu dizilişte cazgırlar, pehlivanların isimlerini, memleketlerini varsa lakaplarını ve de sponsorlarını anons etmektedirler.
Ancak küçük boy güreşlerinde bu güzelliği yaşayamıyoruz. Çünkü küçük boylardaki pehlivanların sayıları çok fazladır, saymakla bitmez…
Her yıl Kırkpınar sonrası yazılarımızda; Kırkpınar’a pehlivan katılımının sayı olarak çok fazla olduğunu ve bunun da mahsurları olduğunu yazar dururuz.
Kırkpınar, Yağlı Güreşin Olimpiyatıdır.
Gerçek böyle olduğu halde; zembilini kapan ve de lisansını cebine koyan her pehlivan, gelip Kırkpınar’da güreş tutmaktadır. Bu, yanlıştır.
Kırkpınar’da güreş tutacak pehlivanlar, yurtiçi yöresel güreşlerinde yaptıkları derecelere göre puanlandırılıp, Kırkpınar’a hak edenler katılabilmelidir.
Her nedense bu uygulama, yıllardır söylenmesine karşılık gerçekleştirilemiyor.
Tarihi Kırkpınar’a her yıl 2 binin üzerinde pehlivan katılmaktadır. 3 günlük süre içerisinde bu pehlivanların sağlıklı bir şekilde güreşe salınmaları mümkün olmamaktadır. Öyle zaman oluyor ki; Ermeydanı’nda başpehlivanlar ile minik boy pehlivanlar bir arada güreş tutmaktadırlar. Özellikle küçük boylarda pehlivanlar çeyrek finale kalıncaya kadar ismen anons edilmiyorlar. Böylesi bir durumda seyirci, kimin kiminle güreş tuttuğunu anlayamıyor ve bir kavram karmaşası yaşanıyor.
Umarım, gelecek yıllarda Kırkpınar’da güreşecek pehlivan sayısı en fazla 900-1000 civarında olur. Eğer böyle olursa seyirci, kimin kiminle görüştüğünü fark eder ve güreşleri ilgi ve heyecanla izler.
Kırkpınar yazılarımızı sürdüreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.