Kitap fikirlerin yarınlara aktarılmasıdır, bir yönüyle.Bu günlerin nabzını da yansıtır. Kitap okumak bir angarya olmaya başladı son zamanlarda. Şu bilgisayarlar ve televizyonlar büyük oranda zamanımızı çalmakta.

Öte yandan internetli kafeler gençler için özellikle okul ve kitaptan önce gibi. Sayıları giderek artmakta. Yavaş yavaş köylere doğru karayoluyla ulaşmak niyetinde. İyi mi oldu bu gelişmeler, yoksa kötü mü? Kötü oldu diyemeyiz. Kullanma ya da yararlanma biçimi makinenın değil insanın yanlışıdır. Çok yararlı yanlari ve yönleri olduğu kesin.

Son yıllarda görülen başka artışlar da var. Güzellik salonları, kuaförler, tavuk dönerciler.. ötekileri de siz ekleyin artik.

Millet geceleri parklarda, meydanlarda, boş alanlarda kafayı bulmaya başladı. Sabah erken çıktığımda atılmış bira şişeleri, şarap şişeleri ve benzerleri. Boş şişeler sırım sırım sırıtıyor.

Bu neden böyle? Hiç düşündünüz mü bilmem.?

İnsanlar eskisi gibi neden lokantalara gitmiyor da böylesini tercih ediyor.

Bana göre alkole gelen zamlar… Öyle zamlar geldi ki yasaklamaktan beter. Akşamcılar sanırım artık, rakı yerine; şaraba, biraya döndü.Kaçak alımlar iz boyu sanki.

Düşünün yetmişlik yeni rakı…lira yanlış değilsem. Ama duyduğuma göre bir Bulgar rakısı olan aynı ayardaki mastika ve Yunan rakısı uzo daha da ucuzmuş.

Bunlar aklıma geldikçe 4. Murat Devrini anımsarım hep. Bilinen bir tarihi olay sanıyorum.İçki ve sigara yasağı koymuş padişahken ve yakalananların kellesi gidermiş. Sanırım kır bin kişinin kellesi bu yüzden gitmiş.Yine yanlış anımsamıyorsam, çok genç yaşta sirozdan ölmüş. Ve sonu gelmemiş yasakların.

***

Bir eski yazımda şunları döktürmüşüm:

“Bir toplum en başta diline sahip çıkmıyorsa ne denir?

Ülkenin ormanlarına, yeraltı zenginliklerine, denizlerine, dağlarına…

Su akarken biz bakıyorsak, herkes Ay’a biz hala yaya isek

Hepsi bir yana, insanımıza sahip çıkmamamız çok önemli.Adam gibi adamlarımız nerde? İşsizlik ve yoksulluk bir kader mi?

Sanmam, sanmıyorum, sanmak istemiyorum”

Sanırım düzen ve sistem olayı. Üretim bitti (mi?). Üretim olmadan tüketim hazırlopçuluk değil mi?

Dersim olayının kurcalanmasının sırası mı, şimdi? Bilmem kaç kişi katledilmiş!.. Peki, kanlı elleriyle PKK kırk bin kişiyi canından etmedi mi? Bu neden gündeme taşınmıyor?

Yani Oooo, buyurun buyurun, hoş geldniz mi diyecektik isyancılara?

Yaninin yanisi Tavşan yahni demezler mi adama?..

Var mı üle paça! Derler gözlerini kıpmadan ve madam!.

Şimdilerde de virüs salgını ve aşı senaryoları…

YORGUN YILDIZ

Gitmek için sabahı bekleyen yorgun yıldız

Ne denli yakın görünse de o denli uzak ve yalnız

Şafağın albenili görkemi doğarken

Niçin düştük üşütük yorumlarla yollara

Kim yol açacak keşmekeş trafikte arabalara

Ortada ortalıkta dolaşan kışa bakışın

Ergen şaşkın ve seçkin fırdöndü korosu

Ergene de kapkara su Saros’da gül kuru

 N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.