İNSAN ÖZELLİKLİ MAKETLE, TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ

112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Acil Servislerde çalışacak doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik verilen 'Temel Yaşam Desteği' eğitimleri kapsamında birebir insan vücuduna uygun olarak yapılmış maket kullanılırken, eğitimler gerçeğini aratmıyor.

İNSAN ÖZELLİKLİ MAKETLE, TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ

112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Acil Servislerde çalışacak doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik verilen 'Temel Yaşam Desteği' eğitimleri kapsamında birebir insan vücuduna uygun olarak yapılmış maket kullanılırken, eğitimler gerçeğini aratmıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Aralık 2017 Perşembe 10:23
İNSAN ÖZELLİKLİ MAKETLE,  TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ

    1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası etkinlikleri kapsamında,  ​112 personeline İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği'nde çeşitli senaryolar eşliğinde 'Temel Yaşam Desteği' eğitimi alıyor. İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, yapmış olduğu açıklamada eğitimin ve sertifikanın önemine değinerek, “Acil personeli olabilmek için doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımız mezun oldukları okullar bizim için yeterli değil. Bu sertifika programını da başarıyla tamamlamaları gerekiyor.” dedi. Birebir insan vücuduna uygun olarak yapılan maket kullanılan eğitimler gerçeğini aratmıyor. 
KİŞİOĞLU: “BU SERTİFİKA ÇOK ÖNEMLİ”
    Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, "Acil hekimliği sertifika programı kapsamında personelimiz "Temel Yaşam Desteği" eğitimi alıyor. Trakya'daki diğer illerdeki personelimizde Edirne'de eğitim alıyor. 112 Acil Hizmetlerinde çalışacak personelimiz için çok önemli bir eğitim. Eğitim pratik ve teorik uygulamaları içermektedir ve süresi 1 haftadır. Eğitimin içinde tıbbi ekipmanların tanıtımı ve kullanımı, hasta taşıma teknikleri, temel yaşam destekleri var. Burada özellikle tıbbi etik değerleri de arkadaşlarımıza öğretiyoruz. Hasta ve hekim arasındaki ilişkilerin nasıl olacağı yönünde de eğitimler veriliyor. Acil personeli olabilmek için doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımız mezun oldukları okullar bizim için yeterli değil. Bu sertifika programını da Kolaybet başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Verilen bu eğitimlerden sonra yapılan sınavlarda 85 ve üzeri puan alan arkadaşlarımız bu sertifikayı almaya hak kazanıyorlar." dedi.
AYDINÖZ: “MAKET, BİREBİR İNSAN VÜCUDUNUN AYNISI OLARAK YAPILMIŞTIR”
    Eğitmen Merve Aydınöz, üzerinde uygulama yapılan maketin birebir insan vücudunu yansıttığını belirterek,  "Şuanda verilen eğitim, personelin alması gereken zorunlu bir eğitim. 5 gündür bu eğitimi gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimde arkadaşlarımızın yapması gereken basamaklar var. Bunlardan ilki, girdikleri gibi kendilerini tanıtarak hasta ve yakınından onay almalarıydı. Sonrasında olgunun ne olduğunun tespit edilmesi gerekiyordu. Tanıyı doğru koyabilmelerini bekliyorduk, bunu yapabildiler. Kalp masajı ve oksijenizasyon uygulamaları ve tüm hava yolu uygulamalarını yaptılar. Yapılan basının doğruluğunu, derinliğini, dakikada ne kadar bası yapılması gerektiğini ölçen bir alettir. Uygunsuz yapıldığı zaman da uyarı veren bir alet. Maketimiz bire bir insan vücudunun aynısı olarak yapılmıştır. Damar yolu açılabiliyor, soluk borusu bir insan vücudunda nasılsa makette de öyle, ciğerleri inip şişmektedir.  Tamamen insan anatomisini yansıtıyor. Bütün uygulamaları gerçekleştirebiliyoruz, özellikli bir maket olduğu için. Bölgemizde sadece Edirne'de var.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.