Cuma günkü yazımda bu konuya devam edeceğimi belirterek, gerek Belediye Meclis Üyeliği gerekse de İl Genel Meclis Üyeliğinin önemine vurgu yapmayı düşündüğümü yazmış ve bu konudaki yazılarımın devam edeceğini vurgulamıştım.

İşte bu gün yani 2018 yılının son gününde de bu konu ile ilgili bir köşe yazısı ile eski yıla veda, yeni yıla da merhaba demek istiyorum.

Belediye Meclis üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu son yazımda vurgularken yaşanmış bazı olayları dile getirmiştim.1999 Meclisi aritmetiğinde parti ismi yanlışlığı yapmışım ve DYP yenine GP yazmışım. Sağ olsun CHP İl Başkanı uyardı da bende buradan özür dileyeyim.

İl Başkanının yazılarımı takip ediyor olması da ayrı bir mutluluk benim için tabiî ki.

Belediye Meclis üyelerinin belirlenmesinde yani başvuru yapanların sıralamasında çok iyi düşünüp karar vermek yani ince eleyip sık dokumak gerekir.

Her şeyden önce Meclis Üyesi adayının oy getirisi çok önemlidir siyasi parti için.

Hısım akrabasından hatta eşinden bile oy alma olasılığı bulunmayan kişileri ahbap çavuş ilişkileri nedeniyle ilk sıralara yazmak yerine toplumda itibarı olan, oy getirisi bulunan kişiler tercih edilmelidir.Ondan sonra kişi ile ilgili kriterler masaya yatırılmalı ve ona göre karar verilmelidir.Belediye Meclisi üyelerinin üye olarak katıldığı ve katkı vermek zorunda olduğu birçok komisyonlar vardır ve bu komisyonların aldığı kararlar doğrultusunda işler yürütülür.,

Örneğin, İmar Komisyonunda görev alacak olan kişinin Mimar veya Mühendis olması gerekir hatta şarttır da. Ha… Komisyona sadece imza atmış olmak için giriyorsa o başka tabiî ki.

O zaman da inisiyatif kullanma şansınız olmaz ki; buda birileri tarafından yönlendirilen üye olursunuz o komisyonda. İmardan açılmışken, buraya seçilecek olan Mimarlarında görev süreleri dolana kadar direk veya dolaylı olarak iş almamaları gerekir.

Belediye Başkanının başını ağartan veya hakkında kötü düşünülmesine vesile olan konuların başında da bu gelir zaten.

Toplumda bu konuda bir işi düşen ister istemez işinin çabuk olması ve istediği gibi gerçekleşmesi için bu kişileri veya onun adına iş yapan büroları tercih etmek zorunda kalır.

Yani Belediye Meclis üyeliği yapan bir Mimar beş yıl boyunca bu işi yapmamalıdır.

Ne yiyecek ne içecek diyebilirsiniz tabiî ki ama o zaman bu işe soyunmayacak ve bu göreve seçilmeyecek. İmar komisyonunda olan Meclis üyesi arkadaşının bürosunda dahi olsa müşteri ile muhatap olmayacak

Belediye Meclis üyelerinin sıralamasında kişinin özelliklerine bakılmalı, siyasi düşüncelerden uzak durarak Belediye için en yararlı olacaklar sıralamada ön sıralara konmalıdır.

Şunun adamı bunun adamı, şunu arkadaşı bunun dostu gibi ayrıştırmalara yer verilmemelidir.

Her şeyden önce de sıralamada adayın görüş ve düşüncelerine itibar edilmelidir.

Bu Şükrü’nün adamı, Şemsettin’in arkadaşı Müjdat’ın dostu, Fevzi’nin kankası, Mustafa’nın müşterisi gibi görüş ve düşünceler yerine bu işi en iyi yapabilecek ve seçildiği görevde en başarılı olabilecek özelliklere sahip insanları değerlendirmek gerekir.

Onu listeden çıkarın, bunu listeye ekleyin gibi keyfi saltanat fetvaları da vermemeye özen gösterilmelidir.

Meclis üyelerinin belirlenmesinde asla maddi bir istek olmamalıdır.

Çıkar hesapları yapılmadan bu tespitler en adil bir biçimde hayata geçirilmeli ve hiçbir şaibeye meydan verilmemelidir.

İlkyazımda da belirttiğim gibi Belediye Meclis üyeliği çok ama çok önemli bir görev.

Onun için de bu oluşumun sağlanmasında tüm partiler çok hassas ve adil davranmak zorunda dır.Hatta çok iyi ve yararlı olacağına inanılan ama başvuru yapmamış olan insanlar bile gidilip ikna edilmek suretiyle kazanılmaya çalışılmalıdır.

Çünkü Edirne bizim ve başka Edirne de yok zaten…

YARINDA İL GENEL MECLİSİ ÜYELİĞİ YANİ YEREL PARLEMENTERLEDEN BAHSEDECEĞİM.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.