“Sevgililer Günü” olduğu söylenen 14 şubattayız bu gün. Böyle bir günde gazetelere göz atıyorum. Hepsi de sözünü etmiş. Kimi yazıyla, kimi şiirlerle, kimi öğütleriyle. Önem vermiş günün anlam ve önemine.

Ben de Erdal Atabek’in yazısındaki bir cümleye taktım:

“Düşündüğüm zaman doğaya bakarım.”

Evet, insan düşünürken duygulanmışken gerçekten doğaya bakmalı. Ne varsa orda var. Güzeliler de orda, zıtlıklarda. Esin de orda esince de. Şiirin dizelerinin kökleri de o görüntülerden sızar anlayabilene, görebilene.

Tüm canlılar oradan geldik, oraya döneceğiz desem ayıp olur mu bilmem? Bence en doğru yorum bu, gerisi fasa fiso.

Sevgililer Günü bir çok yönden kafamın karışmasına neden oluyor. En başta “Sevgili kim? Ya da kime sevgili diyeceğiz? Örneğin anne, eş sevgili mi? Bu yaklaşımın içinde cinsellik ve romantizm var mı? Ya da hangisi var, hangisi yok. Başka şeyler de zulada mı?

Yoksa ; tüketimi tetikleyerek çaktırmadan kasayı doldurmak mı.?

İnsanın eşi her şeyi elbet. Sevgilisi de, ama bambaşka ve kutsal bir sevgi bu. Aynı yastıkta bir ömrü paylaşmanın olağanüstü sevgisi. Son yıllarda çekirdek aileyi parçalama yolunda söylemler var: “Evlilik, aşkı öldürür.”Neden öldürsün, niçin öldürsün? Bunu söyleyenler acaba aile sevgisinin ne olduğunu bilirler mi? Evliliği yalnız cinsellik açısından bakmak, öyle sanmak bence aymazlıktır. Bu deyişin ardında “cinsel özgürlüğün” kaçamakları yak mu sanki?” Cinsel yaşamın evlilikte elbette önemli bir yeri var. Bu yadsınamaz.Geçimsizliklerin, ya da mutlulukların çoğu yatak odasıyla ilintilidir. Ancak yalnızca o değildir. Yalnız yastık değil daha bir çok paylaşma , özverili olmak

söz konusudur.

Bu gün için söylenmiş sözlere de bir göz atalım isterseniz: “Aşk, güzelliğin aracılığıyla çoğalma arzusudur.” (Sokrates)

“Ah zavallılar, sevinçlerini suç sayanlar.” (Gallus)

 “ Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden yoksun kalıp

Hiçbir zevki tatmamaya karar verdim.” (Terentius)

Aşk, akıllı akılsız ayırmaz,herkesin gözünü kör eder.” (Menandros)

 “Aşk, tıpkı gözyaşı gibi, gözden doğar, yüreğe düşer.”

 “Viran bahçelerde/ Bülbül öter mi/Gönül eğlencesi gül olmayınca” (Pir Sultan ABDAL)

Bu günün anısına konserler, eğlenceler de düzenlenmekte. Aşık olan da olmayan da;

davetli olmalı.

Aşkın böyle dillere düşmesi ve ucuzlaması hayra alamet değil. Baldır bacak , göğüs ve sırt dekoltelerinin, çarşaf çarşaf ortaya dökülmesi, ekranları çıplak karelere dönüştürmesi, aşkın kutsallığına, gizliliğine kanımca yakışmaz. Bunların çoğu, teşhircilikle eş anlamlı ve zamanlıdır. Bir tür hastalıktır. En azından tahriktir. Bu da sataşmalara yol açar.

Bir de şu aşkım, sevgilim , kankam… gibi kutsal deyişlerin sakız gibi çiğnenmesi, ağızdan düşmemesi kavramları sıradanlaştırır. Çünkü, her şeyin yeri ve zamanın vardır. Başka bir deyişle her şey zamanında, yerinde ve dozunda olursa güzelleşir, kutsallaşır.

Ben, sevgililer değil ama herkesin sevgi gününü kutluyorum yine de…

AÇ-AŞK

Bu kez

Aşkın ortancasından estim

Denklerde kaldıramayacağım yükler

En dibe gömmüştüm yeşerdi meret

Özümden etti beni taktı peşine

Önceleri

Şaşkın ortancaların dalgın mavisiydim

Hemen her gün gidip gelmeler

Utancım

Doya doya çıkmazında

Ne esti ne yağdı

Ulaşılmazların gönül izinde

Alt yazılı yorgun

Taze ekmek kokusuna

Ömür boyu aç-aşk

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.