TMO’nun buğday alım fiyatlarını gecikmeli de olsa açıkladı. Tonu 6 bin lira civarında fiyat verildi.

Bugünkü girdi fiyatları dikkate alındığında çiftçilerin bu fiyatla kar etmeleri mümkün görülmüyor.

Bunun için  üreticiler kalem kalem girdileri kapsayan hesap yapıyorlar.

Kendi hesaplarına  göre bir dekar buğdaya 25 kilo  taban gübresi atılıyor. Bu 225 lira ediyor Yine çimen gübresi atılacak o da hesaplarına göre 560 lira, Ot için atılması gereken ilaç 60 lira, kök boğaz ilacı 50 lira  pas ilacı 60 lira biçme ve yakıt giderleri ve diğer masraflar da  hesaba katıldığında üreticiler girdiği kapıdan çıkıyor.Ortada kar diye bir şey yok.

Sen İstediğin kadar yüksek  taban fiyatı ver .Ürün girdi fiyatları böyle yüksek olduğu sürece çiftçilerin kar etmesi hayal olur. Bu masraf diğer tarım ürünleri için de geçerli.Bu bilindiği halde neden aynı yanlışta ısrar ediliyor.? Çare ortada ürün girdi fiyatlarını aşağı çekeceksin.Üreticilerimiz de girdi sarmalından kurtulacak.Bunun için de girdi ürünlerinin yerli malı olması gerekiyor.

Eğer bu ihtiyaçlar ithal yolu ile karşılanıyorsa döviz fiyatlarındaki artış dikkate alındığında  fiyatları ucuzlatmak mümkün değil.Bugün gel de milli fabrikaların kapatılmasına üzülme.

Gidilerde yerli üretim olmayınca kendi halkımıza vereceğimiz destek ithalat yoluyla  başka ülkelere gidiyor.

Ürün maliyeti yüksek olduğu için üreticiler daha az gübre kullanıp maliyetten tasarruf yapmak istiyor.

Bu da üretimin azalmasına neden oluyor.

Çiftçilerin tüm ihtiyaçlarını ithal yolu ile karşılanmasının ceremesi  yine halka çıkıyor.

Tamam, buğday alım fiyatını daha da yüksek tuttunuz.Peki yüksek fiyat sonunda ekmek fiyatına da yansıyacak.Bugün bir kişiyi dahi doyuramayacak büyüklükte olan  ekmek  daha da küçülüp fiyatı  da artacak,.Halk .ekmek dahi yiyemeyecek duruma gelen.Pahalılık sonucu,diğer besin ihtiyacını karşılamayan  dar gelirli halk nasıl sağlıklı olsun?

Halkın ekmeği ile oynamanın faturası her zaman ülke yöneticilerine ağır olmuştur.Ekmek halkın en önemli yiyeceğidir.Onu da yiyemeyecek duruma gelirse toplumun tepkisi yüksek  olur.

Bugün halkın sabır ve metaneti kimseyi aldatmasın.Her gün artan fiyatlarla halkın dayanacak gücü kalmadı.

Halkımızın sabır sınırları zorlanıyor.

Bakıyoruz yetkililer bunu  hiç dikkate almıyor,Önemsiz sayıyor..Üreticilerin yanında tüketicilerin de dikkate alınması lazım.Zira onlar toplumun daha geniş kesimini oluşturuyor.

----------------------------------

FIKRA

OLUR  YA…

Kocasının ceplerini karıştırmayı adet edinen  kadın bir gün eşinin cebinde bir kartvizit bulur.Kartın üzerinde de şöyle yazı vardır.”Alice Gra. 44 21 70.”kadın akşam, kocasına öfke ile kartın ne olduğunu  sorar.Adam hiç umursamadan sakin  cevap verir.

-“Ay Alice’yi mi kıskandın? Alice  nedir biliyor musun.?-

“yok” der kadın.

-“Ayol Alice bir yarış atıdır.Onun sayesinde  birkaç yarışta çok iyi para kazandım. Da..”

Kadın özür diler  olay unutulur.Aradan bir hafta geçer.Adam akşamları yine evine döner kapıyı açan karısını öper ve kendine sorar:

-“Ne var ne yok, beni arayan oldu mu.?”

-“Oldu”

-“Ya kim aradı.?”

-“Önemli değil hani Alice adında bir yarış atı vardı ya… demin o telefon etti”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.