İki defa yandıktan sonra üçüncü kez yapılmayarak kaderine terk edilen tarihi Selimiye Camii önündeki boş alanda yer alan tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nın yakın bir tarihte bir tartışmaya konu olduğunu herkes biliyor.

Bilindiği üzere, emekli Edirne Valilerinden Dursun Ali Şahin tarafından işhanı'nın yeniden yapılması amacı ile kazılar yaptırılmak suretiyle tüm temelleri gün ışığına çıkarılmıştı. Hatta temel kazılarında Edirne Açık Ceza Evindeki çok sayıdaki hükümlü ile birlikte, yine çok sayıda Roman vatandaşımız da çalışmışlardı.

4-5 ay süren temel kazılarının sonunda tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nın tüm temelleri ortaya çıkarıldı. Daha sonra ise bazı kimseler Hanın yeniden yapılmasını isterken,bazıları da açılan temellerin üzerinin bir cam tabakası ile kaplanarak korunmasını istediler. Aslında temelleri hazır olarak ortaya çıkarılmış bu tarihi eserimizi yeniden onararak yapmak, Edirnelilere kazandırılacak bir hazine olarak kabul edilmeli ve çalışmalara bu yönde devam edilmeli.

Sadece Yemiş Kapanı Hanı’nın yapılması ile yetinilmemeli, tarihi bir turizm kenti olma yolunda hızla ilerleyen  Edirne’mize bundan başka 200 yıllık Gazi Mihal Bey Hamamı, yine aynı şekilde bugün adeta bir abluka altında kalmış tarihi Bedesten Çarşısı yanında bulunan ve bu ablukadan kurtarılmayı bekleyen  tarihi Tahmis Hamamı da onarılıp Edirne Turizmine kazandırılacağı  günleri bekliyor.

Zaman, konuları tartışıp polemik yaratma zamanı değil. İş yapıp sonlandırma zamanıdır. Tartışma ile zaman kaybetmeyelim ve Alman’ların şu Ata sözünü de hiç unutmayalım ‘’Zeit ist Geld’’ türkçesi ‘Zaman paradır.’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.