BADEM EZMESİ’NE COĞRAFİ İŞARET!

Edirne’nin ünlü lezzetlerinden badem ezmesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle ‘Edirne Badem Ezmesi’ olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi aldı. Badem ezmesinin tescil sürecini 2012 yılında başlattıklarını belirten ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Uzun bir sürecin ardından sonunda belgemizi aldık ve badem ezmesi Edirne’ye özgü olarak tescillendi.” ifadelerini kullandı.

BADEM EZMESİ’NE COĞRAFİ İŞARET!

Edirne’nin ünlü lezzetlerinden badem ezmesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle ‘Edirne Badem Ezmesi’ olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi aldı. Badem ezmesinin tescil sürecini 2012 yılında başlattıklarını belirten ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Uzun bir sürecin ardından sonunda belgemizi aldık ve badem ezmesi Edirne’ye özgü olarak tescillendi.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Şubat 2021 Pazartesi 06:42
BADEM EZMESİ’NE COĞRAFİ İŞARET!

Edirne’nin en çok tercih edilen lezzetlerinden badem ezmesiyle ilgili Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2012 yılında başlattığı tescil çalışmaları, 2021 yılında mutlu sona ulaştı. 26 ülkeye ihracatı olan badem ezmesinin ‘Edirne Badem Ezmesi’ olarak tescillendiğini ve belgenin kendilerine ulaştığını belirten ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, söz konusu durumun mutluluk verici olduğunu belirtti.

“COĞRAFİ İŞARET BELGEMİZ GELDİ”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, 2012 yılında başlayan sürecin tamamlandığını ve badem ezmesinin coğrafi işaret aldığını belirterek, “Edirne Badem Ezmesi ünü Türkiye’ye, dünyaya yayılmış bir ürünümüz. Şuanda yaklaşık 26 ülkeye ihracatı var. 2012 yılında badem ezmesinin tescillenmesi konusunda başvuru yapmıştık. Sonucunu 2021 yılında aldık ve belgemiz geldi. Süreç çok uzun ama sürece katkıda bulunan Trakya Üniversitesi, üreticilerimiz, yazarlarımız çalışmalarımıza ışık tuttular. Bu gurur başta üreticilerimizin ve bizlerindir. Üreticilere de ayrıca teşekkür ediyorum. İller yöresel ürünleriyle ilgili çalışmalar yapıyorlar bizde coğrafi işaretli ürünlerimizi arttırmak için ETSO olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Daha önceki yıllarda alınan Edirne beyaz peyniri, Edirne mis sabunu, badem ezmemiz ve gelecekte de girişimlerini yaptığımız Edirne’ye özgü yöresel ürünlerimizin tescilleriyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu bizim için çok önemli. Zaten badem ezmemiz biliniyordu ancak bunu artık bir adım daha ileriye götürerek önce ülkemizde daha sonrada tüm dünyada pazarlamanın ticarileştirmenin önünü açmak için ETSO olarak çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZİ BAŞKA ÜLKELERDE GÖRMEK, MUTLULUK VERİCİ”

Başka ülkelerde Edirne’ye özgü ürünleri görmenin oldukça mutluluk verici bir şey olduğunu söyleyen Zıpkınkurt, “Üreticilerimizin kendilerini yenileyerek, her geçen gün yeni dünyaya hazırlayarak dükkânlarından yaptıkları satışlar dışında diğer illere açtıkları temsilciliklerle ve bayileriyle veya e-ticaret sitelerinde tüm ülkedeki alıcılara ulaştırmadaki başarılarını kutluyorum. İhracat yapan arkadaşlarımız da var. Edirne’den Amerika’ya badem ezmemizin gitmesi kadar beni mutlu edecek başka bir şey olamaz. Bir Dubai seyahatimde dükkânlarda Edirne badem ezmesi kurabiyesi vardı. Bundan daha büyük mutluluk verici bir şey var mı? Bunlar gurur verici çalışmalar. Badem ezmesi bize Osmanlı’dan miras. Bununla ilgili Edirne’de, Edirne bademinden üretildiğine dair ciddi dokümanları mevcut. Bunları üniversitemizle beraber topladık. Badem ezmesi başka illerde de üretiliyor. Başka üreticiler de var ama Edirne bademinden üretilen badem ezmesinin tadı farklı. Bizim Edirne’ye has bademimiz ayrı bir tat, ayrı bir lezzet. Bu süreci geçmek zorundaydık. Herkes coğrafi işareti almak için başvuru yapıyor fakat altını doldurmak lazım. Biz Osmanlı zamanından gelen arşivleri araştırdık bunlarla ilgili dokümanlar çıkardık. Üreticilere ulaşmaya çalıştık. Edirne’de bademlik semti bile var. Edirne’de son dönemde badem azalsa da, Keşan’da ciddi bir badem üretimi var.” ifadelerini kullandı.

“TESCİL ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Edirne’ye özgü ürünlerin tescillenmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Zıpkınkurt, “Edirne Beyaz Peyniri, meyve mis sabunu, badem ezmesi odamız tarafından tescillendi. Edirne tava ciğerimiz ise Edirne Esnaf Odası tarafından tescillendirildi. Deva-i Misk ise Edirne Ticaret Borsası’nın tescil ettirdiği bir ürünümüz. Keşan satır eti, İpsala pirinci, Keşan siğilli bamyası da tescillendi. İleriki zamanlar da ise Edirne Çinisi, talika, bez bebekler, Ayşe Kadın fasulyesi, minyatür kispet, akıtma, ciğer sarma, ipek böcekçiliği, çeltik tarağı, kabak çekirdeği, hanım tırnağı, Karaağaç biberi, Lalapaşa karaçalı balı, edirnekari, kurbağa bacağı, kırmızı dipli mum ile ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Umarım en yakın zamanda Edirne adına birkaç ürünümüzü daha tescillemiş oluruz. Şehrimizin hem tanıtımına hem de turizm alanında farklılıklar yaratacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.