KARADAŞ: “BİZ O HİKAYELERİ ÇOK DİNLEDİK”
Arasta Çarşısı esnaflarından Ayşe Karadaş, çadırı Edirne’ye gelen turistlerin önünü kesecek bir oluşum olarak gördüğünü söyleyerek, “İkinci bir çadır kurulduğunu bilmiyorduk; onu da duyduk kamuoyundan. Bir çadır kent kursunlar, orası da AVM’leri olsun. Oraya yeni bir şehir kursunlar. Çadırın mülkiyeti başka yerden kiralanmış belediyeyle ilgisi yok deniliyor ama kamu yararı gözetilmeden ruhsat da verilmiş. Edirne esnafı zaten güçlü değil, çadır işlerimizi çok fazla etkileyecek. Ne yapmaya çalışıyorlar? Onu bilmiyorum. Esnaf nereye kadar dayanabilir? Sürünmemizi mi istiyorlar? Zaten ona da ramak kaldı. Dükkanlarımızı bırakalım, biz de çadıra mı yerleşelim? Edirne’ye turist gelmediğinde esnafların çoğu kepenk indirir. Bunu nasıl düşünemezler? Edirne esnafı falan diyorlar ama hikaye. Edirne’nin küçük esnafı çadırla, merkezdeki dükkanını bir arada götüremez. Oraya eleman, kira, yol parası veremez. Edirne esnafına hitap etmediği de belli, bizim için düşünülmediği de belli. Biz ‘Edirne esnafı kırmızı çizgimdir’ hikayelerini çok dinledik ama o zaman çocuktuk, inanıyorduk. Özellikle benim ve diğer esnaflarımızın da merak ettiği bir konu var? Çadır esnafına yazarkasa koyacaklar mı, çadır esnafı vergiye tabii olacak mı?” dedi.
GÜRKAYNAK: “ÇADIR DERHAL KALKMALI”
Bedesten Çarşısı esnaflarından Nevzat Gürkaynak, çadırın Edirne esnafını kötü etkileyecek bir oluşum olduğunu vurgulayarak, “Buraya gelecek esnafın yerli esnaf olacağı söylendi ama 1-2 esnafın dışında yerli esnaf yok. Bu çadır Edirne esnafına çok zarar verir. Çadırın derhal kalkması lazım. Sorumlular kimse, bu olayı düzeltmek de onlara düşüyor. Gerçi kalkması lazım diyoruz ama yanına ufak stantlar şeklinde bir yer daha kuruluyor. Bu, Edirne’deki tüm esnafları kötü etkileyecek bir oluşumdur. Çadırı kuran insanlar gurbetçi vatandaşlara hitap edeceklerini söylüyorlar. Bence bu yapılacağına, gurbetçi vatandaşları Edirne Merkez’e çekmek için çalışmalar yapılmalıdır. Otopark, tuvalet, şehir içine girişte yönlendirici tabelalarla gurbetçi vatandaşlar şehir merkezine çekilebilir. Bu durumda herkes memnun olacaktır. Yapılması gereken de budur.” ifadelerini kullandı.
FINDIKLI: “ESNAFIN AKLIYLA ALAY ETMESİNLER”
Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, çadırı kamuoyunda çıkan haberlerle öğrendiklerini dile getirerek, “Çadırı biz kamuoyunda çıkan haberlerle öğrendik. Sonrasında Belediye Başkanımızla görüştük. Encümenin çadıra izin verdiğini ve kendisinin de izin verdiğini söyledi. Bize; ‘Siz de yer açın’ dediler. Çadır oraya kurulmuş, sonra ‘Size de yer verelim’ diyorsunuz. Çadır zaten kurulu. Bu esnaf 24 saat içinde tezgah yaptıracak, stant yaptıracak, ürün tedarik edecek, oradaki tezgahı için çalışan bulacak ve çadırda ticaret yapacak. Esnafın aklıyla alay etmesinler. Bu esnafa yapılan kötülüktür. Çadırın bir an önce oradan kaldırılmasını istiyoruz. Böyle bir ticarete Edirne esnafının da Edirne’nin de ihtiyacı yok. Bu çadır Belediye Başkanımızın söylediğine göre 10 Eylül’de kalkacak. Çadırı kuran arkadaş da aynı şeyi söyledi. Bir taraftan Belediyemiz, Valiliğimiz yurtiçi ve yurtdışından Edirne’ye turist gelsin diye mücadele ederken, bir taraftan da böyle bir şeyin yapılması çok abes geliyor. Buna ne gerek var? Niçin yapıldı? Kim istedi? Hala biz bunları bilmiyoruz. İnşallah çadır kalkana kadar öğreniriz.” şeklinde konuştu.
KUDAY: “ÇADIRIN VİZYONU YOK”
Saraçlar Caddesi esnaflarından Ali Tamer Kuday, çadırın kurulmasının en başından beri hata olduğunu belirterek, “Çadırın kurulması en başta büyük bir hataydı. Gizli, saklı bir biçimde ortaya çıkmış gibi oldu. Kimsenin haberi yoktu. Yazık, günah. Edirne esnafını da oraya davet etmeye çalışıyorlar. Çarşıda dükkanı olan bir insan, oraya elaman masrafı, ürün, sevkiyat gideri yapar mı? Zaten çadırın içine bakıyorsunuz; kaliteli bir ortam yok. Cuma pazarı dahi oradan daha derli toplu. Çadırın içi panayırdan kötü, karmakarışık. Çadırın vizyonu yok. Çadır hakkında sosyal medyada Bulgar vatandaşların yaptığı yorumlara da bakıyorum. Hiç beğenmediklerini görüyorum. Bu çadır Edirne esnafını etkilemek için açılan bir yer ama şu anki vizyonuyla Edirne esnafını etkileyemiyor. Çadır boykot edilmelidir.” dedi.
SANIŞ: “ÇADIR EDİRNE EKONOMİSİNE GİRMİŞ BİR HANÇERDİR”
Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, çadırın Edirne ekonomisini ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyerek, “Buraya neden çadır kuruluyor? Öncelikle buna bakmamız lazım. Diyorlar ki; ‘Şehir merkezine gurbetçi girmiyor’ Çarşılara baktığımızda geçmişten bugüne gurbetçilerin şehrimize girdiğini görüyorsunuz. Belki beklenen sayıda giriş olmuyor ama biz bu sayıyı nasıl arttırabiliriz diye çalışma yapmak yerine ‘Oraya gidelim’ fikri var. Edirne Merkez’de 5 bin tane esnaf var. 5 bin tane esnafı buradan oraya nasıl götürürsünüz? Bu esnafların buradan oraya gitme imkanları yok. Oraya belli sayıda gücü olan esnaf gidecek ve buraya az sayıda giren gurbetçinin de önünü kesmiş olacaksınız. Zaten Edirne üretmeyen bir ekonomiye sahip. AVM’ler, marketler, pazarlar buradaki parayı dışarı götürüyor. Parayı Edirne’ye bırakan yerli esnaf var sadece. Bu konu sadece esnafın değil, Edirnelilerin problemi. Edirne ekonomisine damga vuracak bir durum. Çadır Edirne’ye hiçbir şey kazandırmayacak, toplu iğne ucu kadar faydası olmayacak. Bu işin burada bir deneme olduğunu düşünüyorum. Yarın, öbür gün buraya oteller gelecek. O çadır süresi bittiği zaman kalkacak. Verilen sözler var, biz bunun zamanını bekliyoruz. Eğer ki; o çadır kalktıktan sonra orada bir yapılaşmaya gidilirse, Edirne ekonomisi tamamen bitecektir. Zaten Edirne’de genç nüfus yok. Edirne’nin dört bir yanı sarılıyor. Buna sadece çadır gözüyle bakmamak lazım. Çadır meselesi Edirne ekonomisine girmiş bir hançerdir. Adamlar buraya 3 aydan beri hazırlık yapıyorlar. 3 aylık bir oluşuma Edirne esnafının nasıl 1 haftada gitmesini beklersiniz? Edirne esnafına kurulmamış olduğu çok belli aslında. Edirne’de bulunan A’dan Z’ye herkesi, her kurumu etkileyen bir oluşum bu. Burada maliyenin de vergi kaybı olacak. Çarşılar aslında bir şehir. Çarşıda bulunan esnaf sayısının en az 4 katı kadar insan buradan ekmek yiyor. Biz burada kazandığımız parayı Edirne dışına götürmüyoruz. Bu sene bu durumda bir yanlış yapıldı. Bu yanlışın önümüzdeki yıllarda tekrarlanmasını istemiyoruz. Burada bir yapılaşma yerine şehir merkezine gurbetçileri nasıl daha fazla çekebiliriz şeklinde çalışmalar yapılmalı. Bu noktada Edirne Valimiz Ekrem Canalp’in ciddi girişimleri de var. Bunu da biliyoruz. Şehir içine ücretsiz otoparklar, seyyar tuvaletler, duşakabinler konulabilir. Çeşitli tabelalarla şehir içine vatandaşlar yönlendirilebilir.” ifadelerine yer verdi.
Kerem Filiz