“GAZİLER HER ZAMAN HATIRLANMALIDIR”

19 Eylül Gaziler Günü kapsamında düzenlenen çelenk sunma töreninde konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, “Gazilerimiz sadece Gaziler Günü’nde değil her zaman hatırlanmalıdır. Onları her zaman sevgi şefkatle anmalıyız.” Dedi.

“GAZİLER HER ZAMAN HATIRLANMALIDIR”

19 Eylül Gaziler Günü kapsamında düzenlenen çelenk sunma töreninde konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, “Gazilerimiz sadece Gaziler Günü’nde değil her zaman hatırlanmalıdır. Onları her zaman sevgi şefkatle anmalıyız.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Eylül 2018 Perşembe 08:45
“GAZİLER HER ZAMAN HATIRLANMALIDIR”

19 Eylül Gaziler Günü’nün 97’inci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Gaziler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, İl JandarmaKomutanı Alpaslan Doğan, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, kamu kurum müdürleri, gaziler ve aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Sekreteri Fevzi Demir, “Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir. 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM’ye Gazilik unvanı verilmiştir. Bu karar devletimiz ve milletimizi gaziler verdiği önemi n onlara duyduğu minnet ve şükranın ifadesidir. İşte bu sebeple bugün 19 Eylül Gaziler gününün 97. yılını coşkuyla kutluyoruz. Ülkemiz toprakları bulunduğu bölge ve stratejik konumu nedeniyle daima düşmanların hedefi haline gelmiştir. Tarih boyunca hür bağımsız yaşayan Türk milleti canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını her saldırıyı binlerce şehit verme ve gazi olma pahasını savunmasını bilmiştir. Dün Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kore’de, Kıbrıs’ta vatanı müdafaası ve dünya barışı için şahadete ulaşan ve gazi olarak dönen Kahraman evlatlarımız bugün ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmak için dış güçlerin desteklediği karanlık terör örgütlerine karşı ülkemizin doğusunda yüzlerce evladımız şehit olmuşken, yüzlercesi de gazilik mertebesine ulaşmaktadır. Herkes bilmelidir ki her ne şekilde olursa olsun; vatanımızı hedef alan dış ve iç mihraklar, kahraman güvenlik güçlerimiz ve vatansever Türk halkı tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi mücadele azmi ve kararı karşısında kaybolmaya mahkumdur. Dış güçlerin maşası haline gelen hainler, Yüce Türk adaletine karşısında mutlaka hesap vereceklerdir. Halkımzıın birlik ve beraberliğiyle büyük Atatürk’ün bizler emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti onun gösterdiği hedeflerde ilerleyerek dünyanın güçlü bir ülkesi olarak sonsuza kadar yaşacaktır.” Dedi.

“KAHRAMAN TÜRK ORDUSU”

Edirne Garnizon Komutanlığı’ndan Öğretmen Yüzbaşı Dursun Bozkurt da “Bugün, her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanlarını kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içerisindeyiz. Bugün aynı zamanda, sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedî başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 'Gazi’lik unvanı ve ‘Mareşal’ rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür. Sakarya meydan muharebesinin kazanılmasını müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde; Türkiye Büyük Millet Meclisinin 79'uncu birleşiminde alınan karar ve 153 Sayılı Kanunla, Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna, seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik; Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanı, gazi ise; bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk' de gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir. Kahraman Türk Ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi, ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük İftiharı olarak taşıyacağım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk Ordusuna ithafen yayımladığı bildiride; ‘Büyük Millet Meclisi'nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatlar,ıı doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük müzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mâl ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım’ ifadeleriyle; muzaffer ve gazi Türk Ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur. Fedakârlık timsali değerli gazilerimiz, Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir.” Dedi.

“ONLARI HER ZAMAN SEVGİ ŞEFKATLE ANMALIYIZ”

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de gazilerin her zaman anılması gerektiğini belirterek, “Bu gün bu mutlu günde Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere yaşamını ülkemize adayan tüm kahramanlara, geçmişi büyük zaferlerle dolu şanlı ordumuza, yurdunu canından üstün bilen şehitlerimize ve kahraman gazilerimize sonsuz minnetlerimi sunuyorum. Türkler tarihleri boyunca soylu ve yüce savaşlar vermişlerdir. Bu savaşların şüphesiz en önemlileri Çanakkale, İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Çıkartmalarıdır. Bu savaşların başka bir özelliği vardır. Türk’ün, can evine el uzatmanın, tarihte eşi başı görülmemiş bir şekilde kırılışı bu savaşlardaydı. Bu savaşlar tüm dünyaya bir milletin sarsılmaz kararını ferman etmiştir. Mehmetçik tüm dünyaya ölerek, ölmezliğini haykırmıştı. Kum torbalarından değil, cesetlerden siper yapmıştır vatana, devlete. Ölüler demet demet tebessüm bırakmışlardır gerilerinde. Bu zaferler, kendine en yakışan biçimde kutlanmalıdır. Gazilerimiz sadece Gaziler Günü’nde değil her zaman hatırlanmalıdır. Onları her zaman sevgi şefkatle anmalıyız.” Dedi.

Çelenk sunumu ve konuşmaların ardından kortej eşliğinde düzenlenen yürüyüşle tören sona erdi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.