İNSANLAR BİZLERLE SORUNLARINI PAYLAŞIR
Gül açıklamasını şöyle sürdürdü, “Bilindiği gibi bizim mesleğimiz daha önceki yıllarda berberlik olarak anılıyordu. Bu geçmişi asırlar öncesine dayanan çok eski bir meslek. Şimdi kuaförlüğün yanına bir de güzellik uzmanı eklendi. Bu meslek son yıllarda revaçta. Kadınlarımız buna büyük ilgi gösteriyor. Bilindiği gibi bizim mesleğimiz doktorlardan sonra insanların cildine temas eden ilk meslektir. İnsanlarımız bize geldiğinde dertleşir, sorunlarını bizlerle paylaşırlar. Bir anlamda streslerini atarlar”dedi.
EKONOMİ BİZİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ.
Son yıllarda ekonomideki kötü gidişin kuaförleri de etkilediğini belirten Gül, “Meslektaşlarımız bazı hizmeti vermede sıkıntı yaşıyorlar. Mesleğimizde en büyük sıkıntımız eleman eksikliği, çalışacak eleman bulamıyoruz. Bizler de diğer esnaf arkadaşlarımız gibi devletimizden destek bekliyoruz. Eğitim sisteminde yapılan değişiklik çıraklık eğitiminde büyük sıkıntı yarattı. Bu aksaklığın giderilmesini bekliyoruz. Teknolojik imkanlar mesleğimizi olumsuz etkilemiyor. Bazı vatandaşlarımız sakal tıraşlarını evlerinde oluyor. Saç tıraşı olmak için muhakkak bize gelmeleri gerekiyor. tıraşına özen gösteren vatandaşlarımız sakal tıraşını da berberde yaptırıyor. Bizim mesleğimizin geçmişi eskilere dayanıyor, milli bir meslek . Berberlerle insanların buluşmasının ayrı bir güzelliği oluyor. Meslektaşlarımız müşterileriyle güncel konuları, futbol konusunu ve arzu ettikleri konuları görüşerek onların huzur bulmalarını sağlıyor” dedi.
GİRDİ FİYATLARI ÇOK ARTTI
Berbere gelen müşterilere masajı yapıldığını, onlarla sohbet edildiğini belirten Gül, “Bu arada dedikodular da yapılıyor. Meslek olarak en büyük sıkıntımız kozmetik ürünlerinin büyük artışı. Bu ürünler döviz bazında olduğu için ona gere zam görüyor. Bu fiyatlara da yansıyor. Biz bunu en alt düzeyde tutma gayreti içindeyiz. Şu anda kira giderleri, eleman ve sigorta giderleri, enerji giderleri belimizi büküyor. Bu meslek bize atalarımızdan kaldı: Bu mesleğin yok olmaması için bu konuda çıraklık eğitimine ağırlık verilmeli. Daha önceki yıllarda bu mesleğe büyük ilgi vardı. Aileler çocuklarını meslek edinsin diye bizlere veriyorlardı. Şimdi bu durum ortadan kalktı. Gençlerimizin bu tür mesleklere ilgisi yok. Eğitim sisteme böyle devam edilirse bazı meslekler gibi bu mesleğin sürdürülmesi de zora girecek” dedi.
Fikri Yalın