SINIFLARDA MASKELER, HİÇBİR KOŞULDA ÇIKARTILMAMALI

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, okullarda öğrenci ve velilerin bireysel tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini hatırlatarak, “Sınıflarda maskeler öğrenci ve öğretmenler tarafında hiçbir koşulda çıkartılmamalı” dedi. Altun ayrıca, aşılamanın önemine de değinerek, öğrenci velilerinin ve okul görevlilerinin aşılarını tamamlamasının eğitime aralıksız devam edilmesinde öneminin büyük olduğunu dile getirdi. 

SINIFLARDA MASKELER, HİÇBİR KOŞULDA ÇIKARTILMAMALI

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, okullarda öğrenci ve velilerin bireysel tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini hatırlatarak, “Sınıflarda maskeler öğrenci ve öğretmenler tarafında hiçbir koşulda çıkartılmamalı” dedi. Altun ayrıca, aşılamanın önemine de değinerek, öğrenci velilerinin ve okul görevlilerinin aşılarını tamamlamasının eğitime aralıksız devam edilmesinde öneminin büyük olduğunu dile getirdi. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Eylül 2021 Salı 06:53
SINIFLARDA MASKELER, HİÇBİR KOŞULDA ÇIKARTILMAMALI



Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, okulların açıldığı günlerde, öğrenci ve velilere yönelik uyarılarda bulundu. 
Altun, Edirne Tabipler Odası Lokalinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın önerileriyle, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir dizi önlemler alarak okulları açtığını hatırlattı.  Alınan önlemlerin ne denli uygulandığının Milli Eğitim bakanlığından öğrenilebileceğini de dile getiren Altun, okulların açılışında beklenen tedbirlerin alındığına inanmadığını da sözlerine ekledi.
TEST ÇÖZÜM DEĞİL, AŞILAMA ORANI YÜKSELTİLMELİ
Altun, aşısız olan okullarda görevli eğitimcilerle ilgili haftada 2 sefer Kovid testi yaptırmaları sorumluluğunun getirildiğini hatırlatarak, “Ancak test çözüm değildir. Aşılanma oranını hızla yükseltmemiz gerekiyor. Ailelerden 12 yaş üzerindeki çocuklarına aşı yaptırmalarını bekliyoruz. Bu hastalıkla mücadele etmenin tek yolu bu. Aşılama bizi hastalıktan koruyor, aşılanmayla rağmen hasta olabilir ancak hafif atlatabiliriz. Şu anda dünya sağlık örgütünün acil kullanım onayı verdiği aşıların hepsi ağır hastalık tablosu ve ölümleri önleyici nitelikte. Bu aynı zamanda sağlık kurumlarının tıkanmasının da önüne geçecektir. Mutlaka aşı takviminde aşısını tamamlamamış olan bireylere en kısa zamanda aşı olması gerekir” dedi.
SERVİS ŞOFÖRLERİ MUTLAKA AŞI OLMALI
Altun, açıklamasına şöyle devam etti:
“Servis şoförlerinin mutlaka aşılı olması gerekiyor. Servislerde öğrencilerin oturdukları yerlerin mutlaka standart olması gerekiyor. Servislerdeki sayının azaltılması gerekir. Okul açısından bakıldığında zaten çalışan ve öğretmenleri aşılı olması ve sınıflardaki öğrenci mevcudunun azaltılmış olması gerekir. Bu daha fazla bir derslik sayısına daha fazla öğretmene ihtiyaç olduğunu gösterir. Milli eğitim bakanlığı bir takım rehber yayınladı. 
Camların dersler sırasında açık olması ve sürekli havalandırılması gerekiyor. Öğrencilerin tenefüs saatlerine çıkışında bir araya olabildiğince az insan sayısıyla olması gerekiyor. Yemek açısından maskelerini çıkaracakları için en az 1.5 metre mesafede oturmaları gerekiyor. Farklı saatlerde yemeklere gidilebilir. Öğretmenler için de aynı şeyler geçerli. Okulların bu dönemde tam zamanlı açık kalması gerekiyor. Çocuklarımız eğitim konusunda ciddi anlamda eksik kaldı. Evde kalmaktan dolayı bir takım fiziksel ve ruhsal yakınmalar ortaya çıktı. Okullarda herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen öğrencilerden periyodik örnek alınması gerekiyor. Bu süreçte hastalanan öğrencilerin sayılarının dikkat edilerek önlemlerin daha da sıkılaştırılması gerekiyor.
AŞI KORUR, HERKES MUTLAKA AŞI OLMALI
Altun, toplumda yanlış bir algının olduğunu ifade ederek, “Aşı olanlarda hasta oluyor.  Aşı karşıtlığı ve tereddüdü yaratıyor.  Şöyle ki hiçbir aşı yüzde 100 koruyucu değildir. Bunu hep söylüyoruz. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Esin Şenol’un çok güzel bir tanımlaması var. Kızamık örneğiyle tanımlıyor.  Kızamık aşısının koruyuculuğu yüzde 98 oranında. Diyor ki bin öğrencinin gittiği okulda 990 öğrenci kızamık aşısı oluyor. 10 öğrenci kızamık aşısı oluyor. Bir kızamık salgınında bu 10 öğrenci hastalandığı gibi. Aşı olan öğrencilerin de yüzde 2’si hastalanıyor. 990’ın yüzde 2’si 19. Aşı alanlardan 19 kişi hastalandı olmayan 10 kişi hastalandı. Bu bir epidoyojozik yanımsamadır.  Buna şöyle bakmamız gerekli. Biz aşı sayesinde 971 çocuğumuzu hasta olmaktan kurtardık. Buna böyle bakılması gerekli. Eğer o okulda hiçbir öğrenci aşı olmasıydı, tüm öğrenciler hasta olacaktı. Aşı hastalıktan korur, mutlaka ve mutlaka.  Çocuklarımıza aşı yaptıralım. Aşı yaptırmayan yarda aşıların tamamlamayan insanlar mutlaka aşı yaptırsın. Aşı yaptırmış olmak bizleri rehavete sevk etmesin. Çünkü aşılı olsak da hasta olma potansiyelimiz var. mutlaka ve mutlaka bireysel önlemlerimizi ayrın şekilde devam ettirmemiz gerekli. Şu anda dünyada ve ülkemizde hastalığın kontrol altına alındığını söylememiz mümkün değil” şeklinde konuştu.
Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.