TARİHİ FESTİVALE COŞKULU BAŞLANGIÇ

658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Edirne Belediyesi önünden başlayan kortej yürüyüşü ve ardından Atatürk Anıtı’na sunulan çelenkle resmen başladı.

TARİHİ FESTİVALE COŞKULU BAŞLANGIÇ

658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Edirne Belediyesi önünden başlayan kortej yürüyüşü ve ardından Atatürk Anıtı’na sunulan çelenkle resmen başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Temmuz 2019 Salı 08:24
TARİHİ FESTİVALE COŞKULU BAŞLANGIÇ

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali dün gerçekleştirilen törenle resmen başladı. Bu yıl 658’incisi düzenlenen festival; Edirne Belediyesi önünden Atatürk Anıtı’na kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda, ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Sonrasında Kırkpınar Marşı’nın Yazarı Beyazıt Sansı ile Edirne Belediye Bandosu Ekibi Kırkpınar Marşı’nı söyledi ve konuşmalara geçildi.

SELİM: “AĞALIĞI HAKKIYLA YAPAN BİRİ ÇIKANA KADAR, AĞA BENİM”

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim burada yaptığı konuşmada, “11 sene önce Edirne’ye geldiğim zaman demiştim ki; Ağalığı hakkıyla, onuruyla, şerefiyle yapan biri olursa Benden alır. Bu sözümü tuttum, bundan sonra da tutacağım. Allah nasip ederse; Ağalığı seven, Kırkpınar’a, Edirne’ye, Ata Sporuna yakışır bir şekilde davranan bir kardeşim çıkana kadar sağlığım el verdiği sürece devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

GÜRKAN: “KIRKPINAR’I EFSANE YAPAN, HİÇBİR KOŞULDA KESİNTİYE UĞRAMAMIŞ OLMASIDIR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri tüm Dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu. 1361’de Edirne’nin fethiyle başlayan bu mübarek ve bir o kadar da gurur verici müsabakalar, 658 yıldır Dünyada hiçbir etkinliğe nasip olmayacak şekilde, her ne şekilde olursa olsun; yoklukta da, varlıkta da, savaşta da barışta da hep devam etmiş ve hiçbir kesintiye uğramamıştır. Kırkpınar’ı bu kadar efsane, geleneksel yapan, 2010 yılından UNESCO insanlığın somut olmayan kültür mirası listesine girmesini sağlayan da bu özelliğidir. 1912’den bu yana başladığı yer olan şu anda Yunanistan topraklarındaki Simona’dan buraya taşınan Kırkpınar Yağlı Güreşleri 100 yıldan fazla süre Edirne’mizde gerçekleşmektedir. Sarayiçi’nde gerçekleştirdiğimiz yağlı güreşlerimiz Türkiye’de yılda yapılan yaklaşık 120 yağlı güreşin, tüm Dünyadaki tüm yağlı güreşlerin olimpiyatı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle ülkemizde veya Dünya coğrafyasının hangi noktasında olursa olsun, yağlı güreş yapan, kıspet giyen her pehlivan mutlaka bir gün o dualı çayıra çıkmak ister. Kırkpınar’ımızın ve yağlı güreşlerimizin bu kadar geleneksel, içten benimsenmesi ve her yıldan artan bir sayıyla pehlivan rekoru kırarak yeni rekorlarımızı tazeliyor olmamız da Türk Milleti’nin Ata sporlarına, pehlivanlığın hem dualı hem niyazlı, hem de mertlik göstergesi olan bu spora olan düşkünlüğünün en büyük sebebidir. Bu yıl yine 2500’ün üzerinde olacağını tahmin ettiğimiz pehlivan katılımıyla; Edirne’den Ardahan’a, Hatay’dan Sinop’a, cazgırıyla hakemiyle, buraya yağlı güreşin olimpiyatlarını izlemek için gelecek tüm güreşseverlerle Cuma gününden itibaren Sarayiçi’nde, Er Meydanı’nda dualı çayırda buluşacağız.” dedi.

CANALP: “İNSANLIĞIN EN KÖKLÜ GELENEKLERİNDEN BİRİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp Kırkpınar’ın gelenekselliğine vurgu yaparak, “Dünya’da her kültürün, her medeniyetin, kendisine önem adlettiği gelenekler, töreleri vardır. Zaman, milletlerin gelenekleri içerisinde bazılarını ortadan kaldırır ve yeni gelenekler oluşturur. Kırkpınar dediğimiz zaman da Edirne’mizin ve Türk Milletinin en köklü geleneğinden bahsediyoruz. Esas itibariyle Kırkpınar, 100 yılı aşkın Edirne’nin ev sahipliği yaptığı en köklü geleneklerimizdendir. Bu sadece Edirne’nin bir geleneği değil, Türk milletinin bir geleneği değil, insanlığın ortak mirasının da en köklü olanlarından bir tanesi. Ve biz Edirneliler olarak aynı zamanda Türkiye’nin değil, Dünya’nın da, insanlığın da en köklü geleneklerinden birisine ev sahipliği yapıyoruz. Ev sahipliği yapmış olduğumuz geleneği, bizden önceki nesillerden emanet aldık. Ve bu emaneti de elimizden geldiğince en iyi şekilde bizden sonraki nesillere intikal ettireceğiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Saraçlar Caddesi’ndeki platformda gerçekleştilen Halk Oyunları Gösterilerini izledi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.