Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 660'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, bugün Sarayiçi Er Meydanı'nda minik pehlivanların çayıra çıkmasıyla başlayacak. CORONA nedeniyle geçen yıl yapılamayan ve bu yılda son anda alınan karar ile 3/1 seyirci katılımı izni ile yapılacak olan 660.Tarihi Kırkpınar güreşleri bu gün start alıyor.Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı Edirne Sarayiçi Ermeydanında, pehlivanlar güreşlerin yanı sıra, sıcaklarla da mücadele edecek.

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri,olağanüstü şartlarda yapıldığı için her zamanki program uygulanacak mı bilmiyorum ama sanırım tam olmasa da geleneksel adetler yerine getirilecektir. Mesela bugün düzenlenecek kortej yürüyüşü ile başlayacak mı?. Edirne Belediyesi önünde başlayacak olan yürüyüş daha sonra orduevi önünde Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in karşılaması ile devam edecek mi?

Geçmiş yıllarda Belediye Başkanımız Recep Gürkan'ın Ağa karşılaması sırasında yaptığı konuşmada dile getirdiği Kırkpınar tanımlamasını hala unutamam.Ne demişti Başkan;“Kırkpınar’ın olmazsa olmaz 4 unsuru, 4 temel direği vardır. Bunların en başta geleni kuşkusuz pehlivandır. Ama o yağlı güreş çadırını çatan 3 direğimiz daha vardır. Hangisini çekseniz yağlı güreş olmaz, hangisini çekseniz Kırkpınar olmaz. Bunlar pehlivanlarımızı cesaretlendiren, aşka getiren, şevke getiren cenk havası çalan davul zurna ekibimizdir. Ve yine en önemlisi de Kırkpınar’daki pehlivanı davul zurnayı cazgırı bütünleştiren ve şahsımda kişiliğinde yağlı güreşi temsil eden ağadır".

660 yıllık Kırkpınar’ın tarihinde ilk defa 3 kez altın kemeri almaya hak kazanan ve Başkan Gürkan'ın her zaman kardeşim dediği Seyfettin Selim bu yıl daha mutlu olmalı çünkü Edirne'ye kalıcı eser bırakma sorumluluğunu bu yıl "Okul Öncesi ana okulu" yaptırarak yerine getirdi.

Daha sonra Kırkpınar korteji Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in katılımıyla Edirne Belediyesi önünde bir araya gelen protokol üyeleri ve güreşseverler, Atatürk Anıtı’na çelenk sunacaklar.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Edirne Belediye Bandosu her yıl olduğu gibi bu yılda Rahmetli Beyazıt Sansı arkadaşımın yazıp bestelediği Kırkpınar Marşını seslendirecek ama her yıl bando ile birlikte marşını söyleyen Beyazıt Hocam malesef olmayacak.Nur içinde yatsın mekanı cennet olsun.Şayet eski program uygulanırsa Protokol üyeleri daha sonra pehlivanlar mezarını ziyaret edecekler ve dua okuyacaklar.

Bu törenlerin ardından Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanında 660.Kırkpınar Güreşleri minik boyların mücadelesi ile başlayacak ve üç gün sürecek.Birçok pehlivanın iddialı olduğu güreşlerde bu yıl gözler 3.kez şampiyor olup altın Kemeri boynuna takmak isyeten Ali Gürbüzde ve Sorvayvır şampiyorun İsmail Balabanda olacak.

Valimiz Ekrem Canalp ve Belediye Başkanımız Recep Gürkan'a başarılar ve kolaylıklar diliyor,pehlivanlarımıza da üstün gayret ve başarılar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.