Geçtiğimiz  yıl büyük reklam kampanyası ile ülke genelinde  başlatılan  81 İlde  Kadem Hatıra Ormanları çalışması kapsamında 11. Ayın aynı günü ve saat 11’i 11 geçe başlatılan fidan dikme seferberliğinde Edirne ve ilçelerine ekilen fidanların  bir  bölümü kurumuş durumda. Ben  Lalapaşa  ilçesinin  daha önceleri  ormanlık olan Karaorman olarak bilinen  alandaki fidan dikme töreninde bulundum.

Lalapaşa Kaymakamlığı, Edirne Müftülüğü ve Lalapaşa AK Parti  il örgütünce çeşitli cinsten oluşan e fidan dikimi gerçekleştirdi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------        

 BU ETKİNLİK GUİNNES  REKORLAR KİTABINA GİRECEKTİ

Fidan dikme   törenine  katılan Lalapaşa Kaymakamı Mehmet Ali İmrak, buradaki konuşmasında şöyle demişti.  "Bilindiği gibi bugün 11.  Ayın aynı günün saat 11’i 11 geçe sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştirilen bu projede  ülke genelinde 11 milyon fidan dikimi yapılıyor.

Lalapaşa  ilçesi özelinde bize düşen fidan adedimiz  7571 adet. Bunu ekmek için birçok kurum elemanı  burada  seferber oldu.

Kaymakamlık olarak da biz , İl Sağlık Müdürlüğü Müftülük, AK Parti Kadın Kolları başkanlığı, burada  fidan dikimi yaptı.

Biz Lalalapaşa  Kaymakamlığı olarak fidanlarımızı özenle  diktik. Öyle sanıyorum ki, ülkede bu  oranda  fidan dikimi sonrasında Guinness rekorlar kitabına gireceğimizi umuyorum.

Bizler  nasıl yeşil bir dünya bırakacağımızı herkese göstermiş olacağız.

Lalapaşa ilçemizde bu örneği gösterdik, inanıyorum ki  81  il ve ilçelerinde aynı hassasiyetlerle fidan dikimi yapılır.

Burası 30 dekarlık alan bizler 27 köyümüzün tamamına fidanlarımızı dağıttık.Biz burada 3 dekarlık alanda ekim yapıyoruz.

Burada görüldüğü gibi  her yaşta insanımız fidan dikme çabasında. Bu ekim alanına  , çam, sedir ve ıhlamur fidesi ekiyoruz. Köylerde genellikle badem ve ceviz ekiyor.

Buranın bakımını Orman Genel Müdürlüğü üstlendi. İnsanlarımız  burada birden yetmişe yeşil özlemi içindeler. Biz her yıl bu programlarını düzenleyeceğiz ” dedi Kaymakam’ın o gün söylediği aynen böyleydi.

EDİRNE MÜFTÜLÜĞÜ DE FİDAN SEFERBERLİĞİNE KATILDI

Lalapaşa  merasimindeki fidan dikme törenine Edirne  müftülüğü  de katıldı.

Tüm personeli ile fidan dikim alanındaydı.

O gün fidan dikilecek alanda yüzlerce doğasever fidan dikti. Bunlar yeşil alan yaratmak için olumlu çabalar da, bu fidanlar dikilirken o ayın fidanların dikim zamanı  olup olmadığı ve fidan dikmenin bir usulü  yöntemi olduğu öyle fidelerin toprağa gömülmesiyle işin bitmeyeceğini kimse  akıl etmedi mi?

Aradan bu kadar zaman geçti fidan dikilen alanları gezin   büyük emek sarf edilerek ekilen fidanların kaçta kaçı tutmuş?. Ekilen fidelerin büyük bölümünün kuruması yapılan hizmetin boşa gittiği anlamına  gelmez mi?

 Ülke genelinde olduğu gibi Edirne ve köylerinde de ekilen fideler öylesine dikim yapıldığı,  fidelerin ekiminde gerekli  özen gösterilmediği için  bugün  bir  bölümü kurumuş vaziyette. Bu durumda  nasıl Güinnes  rekorlar kitabına girilecek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BU OLUR MU DEMEYİN?

Bu vaka, Kayseri’de  polis kayıtlarında yer alıyor.

Olay şöyle:
İlde hırsızın biri evin damına çıkıp televizyon anten kablosunu keser.

Evin erkeği Bu saatlerde televizyon seyrederken TV kablosu kesilince  orasını burasını  kurcalar,  televizyonda görüntü gelmeyince de” herhalde bozuldu diye televizyon başından ayrılır.

Bir sonraki gün adam işe gittikten sonra hırsız televizyon antenini kestikleri evin kapısını çalıp adamın karısına “ Beni eşiniz gönderdi evde televizyon bozulmuş onu alıp bakınız” dedi. Der.

Kadıncağız nereden bilsin  televizyonu gelen kişilere teslim eder.

Adam işinden eve dönüp televizyonu yerinde görmeyince merakla eşine sorar, kadın durumu anlatınca şok olur.

Şaşkınlık yaşayan çift nasıl böyle bir oyuna geldiklerine inanamazlar.

Aradan bir süre geçer. Ayni çift balkonda çay keyfi yaparken. Bu  yoldan  geçerken sırıtarak evin balkonuna bakan  kişiyi gören kadın,” İşte televizyonu çalan hırsız bu” diye feryat eder.

Adam bunun üzerine telaşla yerinden fırlayıp hırsızın peşine düşer. Pijamalarıyla yalın ayak hırsızı kovalar.

Kısa süre sonra evin kapısı çalınır. Kadın kapıyı açtığında düzgün kıyafetli biri önce kendisinin polis memuru olduğunu söyler. Kadına “ Eşiniz biraz önce yakaladığı bir hırsızı emniyete teslim etti.

Eşiniz telaşla pantolon ve cüzdanının evde unutmuş. Onları almaya geldim “ der

Bunun üzerine kadın çok sevinir ve gelen kişiye eşinin pantolonunun ve cüzdanının teslim eder.

Aradan 15 dakika geçer, adam soluk soluğa eve döner.

Kadının keyfi yerimdedir, adam eve girer girmez, boynunu sarılır” Helal olsun sana bey bu yaşlı halinle o genç hırsızı nasıl da yakaladın” diye tebrik eder.

Adam öfke ile kadına “ benimle dalga mı geçiyorsun hanım adam tazı gibi koşuyor onu yakalamam mümkün mü, don gömlek herkese rezil oldum” demesi üzerine kadının neşesi kaçar.

Eşine” Peki öyleyse eve senin pantolonunu  ve cüzdanını  almaya gelen polis neden senin hırsızı yakaladığını söyledi” der Adam karısına “ yoksa onları da mı verdin “ diye öfke ile çıkışır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FATİH SULTAN MEHMET’İN  FARKI

Osmanlı Padişahları arasında Fatih Sultan Mehmet’in ayrı bir yeri ve önemi vardır.

O sadece Ortaçağı sona erdirip Yeniçağı başlatmakta kalmadı. İmparatorlukta yaptığı yeniliklerle örnek bir padişah olduğunu gösterdi.

İlk  resmini yaptıran Padişah Fatih Sultan Mehmet olmuştur. İstanbul’u aldıktan sonra Bizans halkının zarar görmesini engellemiş, yazdığı fermanlarla bir padişah olmasına ve her şeye hükmetmesine rağmen topluma verdiği  önemi ile  bugünkü ülke yöneticilerinden daha duyarlı olduğunu göstermişti.

Onun  örnek alınması gereken sözlerinden biri Selimiye Camisi  önündeki  Şahi Topları ve heykelinin önündeki kitabesidir.

Oradaki sözlerinde  Fatih Sultan Mehmet şöyle diyor ,” İnsanlara inancıyla ilgili Allahın kula  soracağı sorular sormayınız?

“ Bir ihtiyacın, bir sıkıntın var mı, aç mısın  susuz musun?” gibi sorular  sorun” deniyor

Orta çağda bugün medeni geçinen   Avrupa   ülkelerinde   yönetenlerin kaç tanesi  Fatih Sultan Mehmet’in halka karşı  bu duyarlılığını göstermiştir.

Avrupa’da mezhep savaşlarının olduğu,  medeniyetin zerresinin bulunmadığı  bir dönemde  bir Türk Hakanı  halkına karşı sevgi ve saygısını bu sözleriyle göstermiştir.    

Bu sözler bugünkü yöneticilere adeta ders verecek niteliğinde  değil mi?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

İLK METELİĞİ  2. MAHMUT BASTIRDI

Tarihimizde ilk metelik, 1883 yılında Osmanlı Sultanı 2. Mahmut’un tahta çıkışının yirmi beşinci yıldönümü onuruna çıkarıldı.

Ayarı düşük olan bu kara beşliklere  “ Metelik” denilmeye başlandı.

Çeşitli zamanlarda bastırılan 10 ve  5 paralık “ yeni metilikler” bozuk para  sakıntısını karşılayamaz  duruma gelince 1910 yılında 40,20,10, ve beş  paralık  olmak üzere  nikel metelikler basıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.