Bilindiği üzere insanların ortalama Yaşam sürelerinin artması, kalp hastalığına bağlı nedenlerden dolayı hayatlarını kaybetme oranının sürekli olarak artması, kalp sağlığının önemini büyük ölçüde artırmış bulunuyor. Kalp hastalıklarının tedavisinde önemli bir gelişme kaydedilse de, uzmanlar bu hastalıklara yakalanmadan önce, temel önlemlerin alınmasını öneriyorlar. Tıp uzmanları ayrıca kalbin sağlıklı çalışabilmesi ve muhtemel hastalıkları önlemek için, önemli bir besin kaynağı olan balık yenilmesi önerisinde bulunuyorlar.

            Balığın bu kadar önemli bir besin kaynağı olmasının nedeni ise, hem insan vücudu için gerekli maddeleri içermesi, hem de çeşitli hastalıkların görülme riskini azaltması. Örneğin balık içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı, sağlık için bir koruyucu kalkan görevi görüyor. Düzenli olarak yenilmesi halinde ise, kalp hastalıklarının riskini azaltıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

            Balığın, besin olarak özelliği incelendiğinde ise, dikkat çekici gerçeklerle karşılaşıldığını uzmanlar önemle belirtiyorlar. Balık özelikle protein yönünden, D vitamini ve elementler (vücutta minimal düzeyde bulunan, fakat büyük önem oluşturan elementler) açısından kusursuz bir besin kaynağı. Fosfor, sülfür ve vanadyum gibi içerdiği minerallerden dolayı balık büyümeyi ve dokuların yenilenmesini destekler. Balık eti aynı zamanda sağlıklı diş ve diş etlerinin oluşmasına yardım eder, ten rengi için faydalı bir gıda.

            Saçı daha sağlıklı yapar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşta yardımcı rolü oynar. Ayrıca kalp krizinin engellenmesine yardımcı olurken, kandaki kolestrolün düzeyini güzel bir şekilde ayarlar. Vücudun yağ ve nişasta yakımına ve kullanımına yardımcı olarak onu daha güçlü ve enerjik yapar. Bunun yanısıra mental aktivitelerin çalışmasına etki eder. D vitamini ve balıkta bulunan diğer mineraller yeterli miktarda yenilmezse raşitizm (kemiklerin zayıflığı) gibi rahatsızlıklar, diş eti hastalıkları, guatr ve hipertiroit ortaya çıkabilir.

            Bunlara ek oarak, modern bilim balıktaki  Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığında önemli bir yeri olduğunu ortaya koydu. Bu yağlar esansiyel yağ asitleri olarak tanımlanıyor.

            BALIĞIN BESİN

            DEĞERİ

            Her balığın besin değerleri yani içeriğindeki vitamin, mineral ve diğer besin ögelerinin miktarları farklı oluyor. Örnek olarak 100 gram pişmiş somon balığında 206 kalori bulunuyor. 100 gram somondaki 2260 mg.’lık  Omega-3 yağ asidi içeriği, somonu en zengin Omega-3 kaynağı yapıyor.

            YAĞ ASİTLERİNİN

            FAYGALARI

            Balıklardaki yağ asitlerinin önemli özelliklerinden biri, vücudun enerji üretimine yaptıkları katkı olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu yağ asitleri vücutta kendilerini oksijene bağlayarak, elektron transferi gerçekleştirirler ve vücut içinde enerjinin çeşitli kimyasal prosesler için üretimine izin verirler.  Bu yüzden balık yağı bakımından zengin bir diyetin yorgunlukla mücadele ettiği, mental ve fiziksel kapasiteyi artırdığına dair kayda değer kanıtlar elde edilmiş bulunuyor. Omega-3 bireylerin konsantrasyon gücünü artırdığı gibi, enerji düzeylerini de artırır. Balığın beyne iyi geldiğine dair var olan eski inanışı destekleyici bilimsel buluşlar var. Beyindeki yağın temel bileşimi Omega-3 yağ asitlerini içeren DHA’dır.

            Haftada 5 porsiyon balık tüketen kadınlarda kalp krizi vakalarnın 3 te 1 oranında azaldığının gözlemlendiği bildiriliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.