“126 İŞÇİ GÖZALTINA ALINMIŞTI”

İstanbul Üçüncü havalimanı inşaatında can güvenliği ve insani koşullarda çalışma/yaşama talepleri ile binlerce işçinin iş bırakarak direnişe geçmesinin ve jandarma baskısıyla 126 işçinin gözaltına alınması üzerine Edirne’deki işçi sendikaları ve emek örgütleri bir basın açıklaması düzenledi.

“126 İŞÇİ GÖZALTINA ALINMIŞTI”

İstanbul Üçüncü havalimanı inşaatında can güvenliği ve insani koşullarda çalışma/yaşama talepleri ile binlerce işçinin iş bırakarak direnişe geçmesinin ve jandarma baskısıyla 126 işçinin gözaltına alınması üzerine Edirne’deki işçi sendikaları ve emek örgütleri bir basın açıklaması düzenledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Eylül 2018 Pazartesi 08:04
“126 İŞÇİ GÖZALTINA ALINMIŞTI”

İstanbul Üçüncü havalimanı inşaatında can güvenliği ve insani koşullarda çalışma/yaşama talepleri ile binlerce işçinin iş bırakarak direnişe geçmesinin ve jandarma baskısıyla 126 işçinin gözaltına alınması üzerine Edirne’deki işçi sendikaları ve emek örgütleri bir basın açıklaması düzenledi. Saraçlar Caddesi’ndeki PTT önünde gerçekleşen eyleme TÜRK-İŞ, DİSK, KEKS, TMMOB, TTB ve KAMU-İŞ’in Edirne şubeleri katıldı.

TÜRK-İŞ, DİSK, KEKS, TMMOB, TTB ve KAMU-İŞ adına bir konuşma yapan Eğitim Sen Edirne Şube  Başkanı Ayhan Fırtına, “İstanbul Üçüncü havalimanı inşaatında “can güvenliği ve insani koşullarda çalışma/yaşama talepleri ile binlerce işçinin iş bırakarak direnişe geçmesinin ardından jandarma baskısıyla 126 işçi gözaltına alınmıştı. Savcı 29 işçi ve sendikacıya” direnişte aktif yol aldıkları ve kolluk kuvvetlerine direndikleri gerekçesiyle tutuklama istemiş, 15 işçi adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Direniş sonrası baskının daha da arttığı, koşulların giderek ağırlaştığını bildiren işçiler bin kişiye beşyüz kişilik yemek geliyor dedi. Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 14 Cargill işçisi 157 gündür sürdürdükleri eylemlerinde 13 Eylül’de İstanbul’daki genel müdürlüğüne yürüyüş başlatmıştı. İşçilere yürüyüşleri sırasında Tuzla’da gözaltına alınmıştı. 18 Eylül’de genel müdürlük önünde işlerini geri isteyen işçiler “işimizi geri alana ve toplusözleşme yapılana kadar” eylemlerini sürdüreceklerini duyurmuşlardır.

Gebze Organize Sanayi Sitesi’nde kozmetik bakım ürünleri fabrikası Flormar’da işçilerin sendikalı olmasıyla birlikte işten çıkarmalar başladı. Petrol-İş Sendikasının iş yerinde yetki almasının ardından ilk olarak çoğunluğu kadın 20 işçi işten atıldı. Takip eden günlerde de işçilerin çıkarılmaya devam etmesiyle işinden olanların sayısı 120'yi buldu. İşçiler, çay molasında çıkarılan arkadaşlarına destek verenlerin bile çıkarıldığını ya da istifaya zorlandıklarını anlattı. Üstelik İş Kanunu’nun 25/2. Maddesi gerekçe gösterilerek atılan işçilere, iddiaya göre firma tazminat da ödemedi.

Dünyada ve ülkemizde kolluk; polis ve ordu, tarihin her döneminde işçi direnişlerini durdurmak için devlet otoritesinin argümanı olarak iş gördü. Kolluğu harekete geçirmek için direnişçilerin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu bahanesi ise her zaman ilk sırada gösterilmiştir.

Devletin işçi direnişlerine saldırılarının nedenini 1912’deki Ekmek ve Güller direnişini takip eden gazeteci Mary Heaton Jorse şöyle anlatıyor: “Tehlikeli görünen işçilerin ruhlarıydı. Kendilerine güvenleri tamdı, neşeli ve özgürlerdi, şarkılar söylüyorlardı.

Grev ve direnişler sonuçları itibarıyla halk dayatılan vergiler, zamlar, yasaklar ve ağır çalışma koşullarına karşı zaferin kazanılması için cesarettir. Hele halkın desteğiyle zorbadan kurtulmanın, yaşanabilir bir dünya kurmanın temellerini atacaktır.

3.Havalimanı, Cargill ve Flormar işçileri yalnız değildir. Direnişteki Edirne’den selamlıyoruz.

Hakları için, haklarımız için direnmek suç değil, yasal güvence olmalıdır. İşçiler de hak arama mücadelesindeki Emek örgütleri olarak,

Doğayı yok eden, emeği yok sayan, iş ve yaşam güvencesinden yoksun, kölelik/taşeron düzeninden birlikte haklı mücadelemizle kurtulacağız.

Yaşasın işçilerin birliği, Yaşasın Mücadelemiz” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.