7. KİTAP FUARI BAŞLADI

Bu yıl 48 yayınevinden 74 yazarın ağırlanacağı Edirne 7. Kitap Fuarı dün Öztaş Global Garden’da başladı.

7. KİTAP FUARI BAŞLADI

Bu yıl 48 yayınevinden 74 yazarın ağırlanacağı Edirne 7. Kitap Fuarı dün Öztaş Global Garden’da başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Ekim 2019 Cumartesi 08:00
7. KİTAP FUARI BAŞLADI

11-20 Ekim 2019 tarihleri arasında Öztaş Global Garden’da düzenlenecek olan 7. Edirne Kitap Fuarı’nın açılışı dün gerçekleştirildi. Fuarın açılış gününde Yazarlar İsmail Saymaz, Serap Derya Uysal, Aydın Ilgaz, Nilgün Ilgaz, Muhammed Yavaş, Ayhan Tunca, Nil Pröttel, Savaş Ünlü, Sabriye Cemboluk ve Yaren Atalar kitapseverlerle bir araya geldi. Açılışa Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, İyi Parti İl Başkanı Ekrem Demir, Fuarın Onur Konuğu Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz ve çok sayıda kitapsever katıldı.

GÜRKAN: “EDİRNE’Yİ BİR FUAR MERKEZİNE KAVUŞTURACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan açılışta yaptığı konuşmada, “Bu yıl 7'ncisini düzenlediğimiz kitap fuarı Edirne'nin kültür ve sanat yaşamında gerçekten önemli bir yer edindi. Bundan 2 yıl önceki rakamla ifade etmem gerekirse, 5'inci kitap fuarımızdaki ziyaretçi sayımız 45 bindi. Edirne nüfusu ölçeğine göre oldukça iyi sayılabilecek bir rakam. Gördüğümüz kadarıyla, izlediğimiz kadarıyla Edirneliler gerçekten Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir kitap okuma sayısına, oranına sahip. Günümüz teknoloji çağı, dijital çağ. Her ne kadar akıllı telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan artık dünyanın bütün kütüphanelerin, bütün kitaplarını erişim şansımız olsa da o kitabın sayfalarının çıkardığı ses, verdiği koku hiçbir şeyle değişmeyecek bir değer. Sadece bu kitabı elinize aldığınızda; bakmanız, hissetmeniz, tutmanız dünyada çok az şeyin size verebileceği bir keyif. O yüzden özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın kitap okumaktan, kitabı doğrudan elini almaktan vazgeçmemesi gerekir. Bu yıl yer darlığı nedeniyle 70'in üzerinde başvuru yapan yayınevinden ancak 48 tanesini alabildik fuarımıza. İsterdim ki; tüm yayınevleri gelebilsin. Ama kısa bir süre içerisinde hem kitap fuarımızı hem de diğer fuarlarımızı yapabileceğimiz bir Fuar Merkezine Edirne'yi kavuşturacağız. Edirne Ticaret ve Sanayi Odamızla, Valiliğimizle, Belediyemizle Edirne'nin diğer yerel dinamikleriyle bunu yapacağız. O zaman 48 değil 78, 98, 108 yayınevi inanıyorum ki; Edirne gibi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ve ideallerin peşinde koşan bir kentin çağdaş insanlarına yayınlarını tanıtmak için mutlaka geleceklerdir." dedi.

GÜLER: “KİTAPLAR GELECEĞİMİZİ ŞEKİLLENDİREN EN ÖNEMLİ ETKEN”

Edirne Vali Vekili Yusuf Güler ise, “Konfüçyüs gibi milattan önce 6’ncı yüzyılda yaşamış bir bilge insan şöyle diyor; ‘Tanrım! Bana çiçek dolusu bir bahçe ve içi kitap olan bir ev hediye et’ Yani gerçekten kitaplar 7'den 70'e hepimizin geleceğimizi şekillendiren, geleceğimizi planladığımız en önemli etken. Bizim ve gençliğinizin gelişimini sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi. Bu bağlamda kitap fuarının ilimizin kültürel gelişimine pozitif katkılar sunacağını düşünmekteyim.” ifadelerini kullandı.

SAYMAZ:  “YAŞAM STANDARTIMIZI YÜKSELTEN GELİŞMELERİN TAMAMINA YAKINI TRAKYA’DAN”

Fuarın Onur Konuğu Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz da, “Çok kitap fuarına katıldım ancak ilk kez bir kitap fuarının onur konuğu oldum. Bu nedenle her zamankinden farklı bir şekilde heyecanlıyım. Edirne’de düzenlenen kitap fuarlarının son dördüne katılmışımdır. Bundan önce kitap fuarların tarihi bir mekânda yapılıyordu. Gayet hoş ve farklı bir ambiyans oluşuyordu. Edirne hem Türk tarihinde hem de Avrupa’nın kıyısında bulunduğu bir şehir olarak, daha kapsamlı daha görkemli yerlerde kitap fuarını icra etmek Edirne’ye yakışır. Yıllardır gazetecilik ile uğraşırım. Memleketimden gelen haberlere veya farklı illerden gelen haberlere baktığımda kavga veya olumsuz haberler görüyorum genelde. Ancak Edirne’ye baktığımda hep insanın içini ısıtan haberler görürüm. Yaşam standartlarımızı yükselten, bizi ayakta tutan, köklerimizi diri tutan, gelişmelerinin tamamına yakını illa ki ucu Edirne’ye veya Trakya’ya dayanmaktadır. Zaten değil mi ki; bizi yüzyıldır, bağımsız bir devlet sahibi yapan iradenin mühim bir kısmı, buradan veya buraya gelen çocuklarından değil midir? O bakımdan da zaten yüzyılla ödenmeyecek bir teşekkürü hak ettiğinizi de belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Fuarın 2’nci günü olan bugün ise; Yazarlar Serap Derya Uysal, Aydın Ilgaz, Nilgün Ilgaz, Muhammed Yavaş, Yaren Atalar, Ayhan Tunca, Bülent Tüsen, Nil Pröttel, Savaş Ünlü, Başar Atarbay, Ali Süzen, Elif Yonat Toğay, Mehmet Berk Yaltırık, Aydın Arif, Ali İhsan Gürcihan, Ender Bilar, Rabia Güzel, Tunç Balaban, Ertürk Akşun, Özgür Bacaksız, Nabi Resuloğlu, Seda Eroğlu, Adnan Gerger, Tümay Özokur, Güngör Mazlum, Ayşegül Ilgaz, Serkan Ocak ve Sabriye Cemboluk kitapseverlerle bir araya gelecek.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.