“AYÇİÇEĞİ 6 TL OLMALI”

Ayçiçeği hasadının yaklaştığı bu günlerde, çiftçi Ayçiçeği fiyatın açıklanmasını bekliyor. CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeğinin kilo fiyatının en az 6 TL olması  gerektiğini dile getirerek, devletin verdiği desteği de 50 kuruştan 1 TL’ye çıkartmasında yarar olacağını bildirdi. Gaytancıoğlu, ayrıca Ayçiçeğinde hasat sırasında gümrük vergisiz ürünün ülkeye girmesinin üreticiyi zora sokaacğı uyarısında da bulundu.

“AYÇİÇEĞİ 6 TL OLMALI”

Ayçiçeği hasadının yaklaştığı bu günlerde, çiftçi Ayçiçeği fiyatın açıklanmasını bekliyor. CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeğinin kilo fiyatının en az 6 TL olması  gerektiğini dile getirerek, devletin verdiği desteği de 50 kuruştan 1 TL’ye çıkartmasında yarar olacağını bildirdi. Gaytancıoğlu, ayrıca Ayçiçeğinde hasat sırasında gümrük vergisiz ürünün ülkeye girmesinin üreticiyi zora sokaacğı uyarısında da bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ağustos 2021 Cumartesi 06:12
“AYÇİÇEĞİ 6 TL OLMALI”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ayçiçeği hasadına kısa günler kala Ayçiçeği üreticinin fiyat beklentisinin 6 TL olduğunu bildirdi.

Gaytancıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya’da Ayçieği hasadının kısa süre içinde başlayacağını hatırlattı. Şu anda Ayçiçeğini konusunda Çukurova bölgesinde 4.5 – 5 TL arasında bir fiyatın olduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu,” Bu çok düşük bir fiyat. Geçen sene biz 3.5 lira olmalı dedik. Fiyat 5.5 TL’ye kadar gitti. Bu bizim için sevindirici oldu” dedi.

Geçen yıl ithalatçı olduğumuz ülkelerde Ayçiçeği üretiminin düşük olması nedeniyle Ayçiçeği fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Gaytancıoğlu, küçük çiftçinin elindeki ürünü erken çıkartması nedeniyle ürünlerini beklentilerinden daha düşük fiyata satmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Gaytancıoğlu, küçük çiftçinin geçen yıl yaşananlardan Ayçiçeği ekmesi halinde para kazanabileceklerini görmesiyle ülkemizde Ayçiçeği ekimine yönelme olduğunu da sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

BU YIL BİR MİLYON 700 BİN TON HASAT BEKLİYORUZ

“Küçük çiftçi,  ayçiçeği ekersek üretim ayanlarımızı arttırırsak biz bu işten para kazanırız dedi. Geçen sene bir milyon 300 bin ton hasat oldu. Bu sene bir milyon 700 bin ton hasat bekliyoruz. Kuraklığa rağmen. Yani, Nisan Mayıs aylarında iyi yağış aldık. Türkiye genelinde rekor bir üretim bekliyoruz. Bu ne demek, bu bize şunu gösteriyor. Üretici para kazandığı üründe üretim alanlarını artıyor.

AYÇİÇEĞİNDE FİYAT 6 TL OLMALI

Eğer bu sene yine beklediği bir fiyatı üreticimiz kazanabilirse, bu fiyatta 6 liradır. Neden 6 lirayı söylüyorum. Çünkü dünyada hangi ülkeden getirirseniz getirin Tekirdağ limanın teslim ettiğiniz de 550 dolar ödersiniz. Bu da yaklaşık 4 bin 800 lira olur. Buradan bizim çiftçimizin bir kazancı olmaz. Bizim girdilerimiz artmış. Gübre fiyatlarımız yüzde 150 artmış. Mazot fiyatları yüzde 50 artmış. Tarımsal ilaç fiyatlarımız yüzde 80 oranında artmış.  Bu ortamda ayçiçeği üreticinin yüzünün güleceği ve bitkisel yağlarda kendine yeterliliği sağlayabilecek bir fiyat lazım. O da kilogram başına 6 tl’ir. Hükümetin de destekleme primlerini 3 ay içerisinde 50 kuruştan 1 TL’ye çıkartması yerinde olacaktır.

SIFIR GÜMRÜK VERGİSİYLE SEZONA GİRİYORUZ

Cumhuriyet tarihinde bir ilk oluyor. Şu anda oluyor bu. Sıfır gümrük vergisiyle sezona başlıyoruz. Sıfır gümrük vergisiyle sezona başlamak ne demek? Rusya’da Ukrayna’daki fiyatlar aynen gerçekleşecek olması demek. Üreticiyi koruyan herhangi bir rakam yok. Ama yüzde 27 gümrük vergisini koyarsak hem hazinemiz bundan para kazanır. Hem de üreticimiz kazanır. Tüm dünyada gümrük vergileri konuyor. Zaten yüzde 27 gümrük vergisi çok düşük bir vergi. Ama o gümrük vergisi yaklaşık 150 dolar yapıyor o da üreticiyi korur. Eğer gümrük vergisi uygulamasak, ülkeye gümrük vergisiz ayçiçeği girer. Geçen sene nasıl ki ayçiçeği yağı fiyatları rekor kırmıştı, bu yılda bu fiyatları markette düşmez. Çünkü tedarikçi ülkeler, Rusya, Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Moldova, Bulgaristan biz gümrük vergisini düşürdüğümüz zaman yağ fiyatlarında zam yapıyor. Sanmayın bize o fiyatlardan yağ gelecek. Ve marketlerde hiç fiyat düşmüyor. Burada Trakya birlik kuruluşlara son derece iş düşüyor. Fiyatı ister bu Bakanlık açıklasın, ister Trakya Birlik gibi kuruluşlar açıklasın ama fiyat 6 TL’nin altına düşmemeli.”

İDDİA EDİYORUZ, AYÇİÇEĞİNDE KENDİMİZE YETER HALE GELİRİZ

Türkiye’nin Ayçiçeğini yurt dışından ithale ttiğini hatırlatarak, “Biz ayçiçeğine bu sene 1.5 milyar dolar ödedik. Fatura artıyor. Biz üretimimizi arttırıyoruz. Eğer üretimimizi artırmaya devam edersek, üretici bundan para kazanırsa ben iddia ediyorum.  Sene sonra biz kendimize yeterli hale geliriz. Ama buradan AKP hükümetini de uyarıyorum. Gümrük vergisini sıfırlayarak hasada başlarsak üreticimize zarar veriyor oluruz.

Ayçiçeği sadece yağ olarak kullanılmıyor. Küspesi de hayvan yemi olarak kullanılıyor. Hayvancılıkta ne kadar kötü bir durumda olduğumuz ortada. O nedenle biz fiyatın en düşük kilogramda 6 lira olması ve Trakya Birliğin yine yağ verimine göre yağ primini vermesini istiyoruz. Hükümetin de ithalatçı olduğumuz bir üründe Türkiye’nin döviz açığı olduğu bir üründe destekleme pirimin 50 kuruştan 1 liraya çıkartmasını ve bunu da bir sene sonra değil, üç ay sonra en geç ödemesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.