BAYRAM DEĞİL İSYAN

14 Mart Tıp Bayramı’nda gündem yine ‘Sağlıkta Şiddet’ oldu. Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Akbal, Edirne’deki tüm hekimleri karanlığa karşı aydınlığın, eşitsizliğe karşı adaletin, özlük haklarını ve sağlık haklarını savunmak için 17 Mart Pazar günü İstanbul’da düzenlenecek olan 1919’dan 2019’a 14 Mart Büyük Hekim Yürüyüşüne katılmaya davet etti.

BAYRAM DEĞİL İSYAN

14 Mart Tıp Bayramı’nda gündem yine ‘Sağlıkta Şiddet’ oldu. Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Akbal, Edirne’deki tüm hekimleri karanlığa karşı aydınlığın, eşitsizliğe karşı adaletin, özlük haklarını ve sağlık haklarını savunmak için 17 Mart Pazar günü İstanbul’da düzenlenecek olan 1919’dan 2019’a 14 Mart Büyük Hekim Yürüyüşüne katılmaya davet etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mart 2019 Cuma 08:32
BAYRAM DEĞİL İSYAN

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde kutlama programı düzenlendi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda gündem yine “Sağlıkta Şiddet” oldu.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları anlatan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Akbal,  “Sağlık çalışanları son 15 yılda uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programı ile giderek artan bir şekilde iş bağlantılı çok farklı türde olumsuzluklar yaşamaktadır. İş yerinde yaşanan şiddet başta olmak üzere, aşırı iş yüklenmesi, çalışma süresinin fazlalığı, aşırı fiziksel yorgunluk ile stres, ekibe uyumsuzluk, eğitim ve araştırma konusunda kısıtlılık, mesleğe ve kendine yabancılaşma psikososyal sorunlara neden olmaktadır.” Dedi.

“SAĞLIK KURULUŞLARI KÂR AMACI GÜTMEMELİ”

Sağlık kuruluşlarının öncelikle kâr amacı gütmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akbal, “Sağlık kuruluşları öncelikli olarak kâr amacı gütmeyen, her türlü yatırım ve planlamada gereklilik ve verimliliği ön planda tutan kuruluşlar olacaktır. Oysa hastaneler birer işletmedir, hastanelerde gelirin arttırılması için tüm sağlık çalışanları çaba harcamalıdır düşüncesi devam etmektedir. Bunun sonucunda hekimlerin muayene için harcadıkları süre kısalırken tetkik sayısı arttı, hastanelerde yatış süreleri kısaldı, sağlık hizmetinin niceliği niteliğin önüne geçti. Performansa bağlı döner sermaye uygulaması ile ne yaptığın değil, ne kadar yaptığın önemli oldu. Tedavi süreçlerinde tıbbi gerekliliklerden çok performans ölçeklerinin karşılanması öne geçti. Bunun sonucu olarak sağlık hizmetlerinde nitelik düşmektedir. Sağlık alanında yaşanan şiddet, uygulanan politikaların yetersizliği ve tutarsızlığı sonucunda dayanılmaz hale gelmiştir.” Dedi.

Dr. Akbal konuşmasının sonunda Edirne’deki tüm hekimleri karanlığa karşı aydınlığın, eşitsizliğe karşı adaletin, özlük haklarını ve sağlık haklarını savunmak için 17 Mart Pazar günü İstanbul’da düzenlenecek olan 1919’dan 2019’a 14 Mart Büyük Hekim Yürüyüşüne katılmaya davet etti.

 “HER AN SALDIRI TEHDİDİ ALTINDAYIZ”

Her an saldırı tehdidi altında hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir ise, “Hekimbaşı Mustafa Necdet Efendi'nin girişimleriyle 1834 yılından itibaren nişan verilmeye başlanmış. Tıphane-i Amire özel bir statüye kavuşturulmuş. O günlerde bile özel statüde bulunurken bugün şiddet ile yüz yüze her an saldırı tehdidi altında hizmet vermekteyiz. Verilen cezaların caydırıcı olmadığı ve olmayacağı bariz bir şekilde ortadadır. Önemli olan hekimlik mesleğinin toplumun gözünde hak ettiği saygın seviyeye çıkarılması için uygun kültürün geliştirilmesi ve bunun için çaba harcanmasıdır. Tıp eğitim programı çerçevesinde tıp fakültesi müfredatında sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve şiddetle baş etme yöntemleri mevcuttur. Derslerde bu konuların işlenmesi farkındalık açısından önemlidir ancak bunu bireylerin tutum ve davranışlarına yansıması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini inancındayız. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet günümüzde en önemli sorunlarımızın başında gelmektedir. Verilen cezaların caydırıcı olmadığı ve olmayacağı bariz bir şekilde ortadadır. Önemli olan hekimlik mesleğinin toplumun gözünde hak ettiği saygın seviyeye çıkarılması için uygun kültürün geliştirilmesi ve bunun için çaba harcanmasıdır.” Dedi.

Düzenlenen programda Edirne Tabip Odasınca meslekte 20, 30 ve 40 yılını dolduran doktorlara plaket verildi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.