BİR KESKİN KALEM, BİR KIRIK GÖZLÜK… UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

24 Ocak 1993’te Ankara’da suikaste uğrayan Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 26’inci yıldönümünde Edirne’de, Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen törenle anıldı.

BİR KESKİN KALEM, BİR KIRIK GÖZLÜK… UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

24 Ocak 1993’te Ankara’da suikaste uğrayan Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 26’inci yıldönümünde Edirne’de, Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen törenle anıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ocak 2019 Cuma 08:30
BİR KESKİN KALEM, BİR KIRIK GÖZLÜK… UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

Tören Edirne Belediyesi önünde toplanılması ve Atatürk Anıtı’na kadar kortej eşliğinde yürünmesiyle başladı.  Ardından Atatürk Anıtı’na Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden anma töreninde Uğur Mumcu Parkı’na geçilerek, Uğur Mumcu Anıtı’na karanfil bıraktı. Törene CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılım gösterdi.

“OCAK AYI KARANLIK, KASVETLİ VE ACILARLA DOLU BİR AY”

Uğur Mumcu Parkı’nda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “26 yıl önce bugün 24 Ocak 1993 günü Türkiye, Laikliğin ve Demokrasinin yılmaz savunucusu ‘Kalpaksız Kuvayı Milliyecisini’ yitirmiş, Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban vermiştir.

Ülkemiz için, ‘aydınlanma ve demokrasi’ yolunda yitirdiklerimiz için, Atatürkçü Düşünce’ye gönül verenler için, Ocak ayı karanlık, kasvetli ve acılarla dolu bir ay... Muammer Aksoy, Onat Kutlar, Gaffar Okkan, Uğur Mumcu, hep Ocak ayında yitirdiklerimizdir. Ayrıca, hiç hak etmedikleri acı sonlarla aramızdan ayrılan, demokrasi adına, barış adına, aydınlanma adına hayatlarını hiçe sayan, kaybettiğimiz, başta ilk aydınlanma şehidimiz Kubilay olmak üzere, Abdi İpekçi, Cavit Orhan Tütengil, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu gibi tüm aydınlarımızı rahmet, minnet ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

‘Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda ‘mezar taşı’ gibi susmamasıdır’ diyen Uğur Mumcu, gazeteciliğin, halkın sağlıklı bilgi alma ve kamuoyunun özgürce oluşmasına katkı verme sorumluluğu olduğuna inandı. İhale takipçiliği yapan medya patronlarının ve Gazetecilik mesleğini itibarsızlaştıran kalemlerin de korkulu rüyasıydı.” dedi.

“KORKMADAN YAZMAYA DEVAM ETTİ”

Mumcu’nun kalemini kimsenin önünde eğmediğine dikkat çeken Özcan, “Uğur Mumcu onurla, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinden daha çok özgürlük, daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için, aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak tıpkı Atatürk gibi, emperyalist egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti.Demokratik düzeni çürüten, halkı sömüren tarikat, siyaset, ticaret sarmalını, hazineyi soyan hayali ihracatçıları, silah kaçakçılarını, iktidar sahiplerince kollanan mafya düzeninin gerçek yüzünü halka sundu. Birbirinin zıddı gibi görünen politik aktörlerin arkasındaki aynı merkezleri teşhir etti.Türkiye’nin kuruluş ve var oluş felsefesinin simge ismi Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden geçen 26 yılda yaşananlara baktığımızda, etnik ve mezhepsel bir cehennem içine sürüklenen ülkemizi gördükçe, Uğur Mumcu’nun niçin hedef seçildiğini daha iyi anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÖLDÜRÜLDÜK EY HALKIM UNUTMA BİZİ”

Özcan, Uğur Mumcu’nun sözleriyle bitirdiği konuşmasında, “Kemalizm benim yaşam şeklimdir. Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, antiemperyalist bir Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir.” diyen Uğur Mumcu bize şöyle sesleniyor: ‘Yoksulluğun bükemediği bileklerimize, çelik kelepçeler takıldı. İşkence hücrelerinde sabahladık kaç kez. İsteseydik, diplomalarımızı, mor binlikler getiren birer senet gibi kullanırdık. Mimardık, mühendistik, doktorduk, avukattık. Yazlık, kışlık katlarımız, arabamız olurdu. Yüreğimiz işçiyle birlikte attı, köylüyle birlikte attı. Yaşamımızın en güzel yıllarını, birer taze çiçek gibi verdik topluma. Bizleri yok etmek istediler hep. Öldürüldük ey halkım unutma bizi! Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi’ Atatürkçü Düşünce’yi, Aydınlanma Devrimini benimseyen ve yaşam felsefesi edinenler olarak, Uğur Mumcu’yu unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı, O’nun katline yol açan değerlerin savunucusu olmayı bundan sonra da sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.