HOŞ GELDİN ‘ATAM’

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 91. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

HOŞ GELDİN ‘ATAM’

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 91. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Aralık 2021 Çarşamba 06:10
HOŞ GELDİN ‘ATAM’

İnönü İlkokulu önünden Atatürk Anıtı’na kortej yürüyüşüyle başlayan kutlamalar çerçevesinde, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Belediye Başkanı Recep Gürkan Ata’ya çelenk sundu. Ardından Saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Ardından tören korteji belediye binasına yürüdü. Burada Atatürk odası ziyaret edildikten sonra, Halk Eğitim salonunda düzenlenen törene geçildi.

Buradaki törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk'ün Edirne'ye gelişini simgeleyen gösteri ile Türk Bayrağı Vali Ekrem Canalp'e teslim edildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Edirne Lisesi Müdürü Recep Şentürk, Atatürk’ün 21 Aralık 1930 yılında Edirne’ye gelişinin basit bir ziyaret olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin emeklemeden yürümeye geçtiği adımların, Edirne’ye gelişidir. Gittiği yerde tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüyü dinleyen bir belediye başkanı.

Savaştan çıkmış bir ulusa demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu.

Ne tren garına atılan ilk adım ne de anlatılması kolay bir geliştir bu. Cumhuriyetin düşüncelerinin, hedeflerinin yüzyıllar geçse de unutulmayacak Edirne’ye gelişidir bu. Büyük bir mücadele ile kazanılan bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmalarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezilerinin yeri çok önemli olmuştur. Atatürk’ün Edirne’yi de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bilinen bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngördüğü yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleştirilmiş olmasıdır.Edirne, Türk ulusunun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık etmiş; yüzlerce yıl, Balkanlar'dan gelen insanlarımıza kucak açan ve düşmana karşı kahramanca direnip, işgal acılarını yaşamış bir şehirdir. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 21 Aralık 1930'da, Cumhurbaşkanı olarak Edirne’mize gelmiş ve 4 gece kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne ziyaretinde genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile tüm Edirne halkı, ulu önderi görebilmek, onun sıcaklığını hissetmek, duygularını paylaşabilmek umuduyla yollara çıkmışlardır.

Türk milletinin yüksek vasıflarına güvenen, kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüreğimizdeki yeri hiçbir zaman değişmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük önder Atatürk'ü bir kez daha sevgi, saygı ve gönül borcuyla anıyor, serhat şehri Edirne’mize gelişinin 91. yıl dönümünün gururunu hissediyor ve paylaşıyoruz.”

Edirne Lisesi öğrencileri tarafından, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri ve Müzik Öğretmeni yönetiminde 'Atatürk'ün Edirne'ye Gelişi' adlı söz ve müzik korosu ile program sona erdi.

Programa, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.