“BU MESLEKLER YAŞASIN İSTİYORUZ”

46 yıldır Bedestan Çarşısı’nda sahaflık yapan, dükkanında 100 yıllık, 200 yıllık kitaplar bulunduran ve bir çok eski eşyayla hatıraları yaşatmaya çalışan Resul Açıkel’in tek isteği Edirne’deki antikacıları ve sahacıları bir arada toplayacak bir sahaf pazarı yapılması.

“BU MESLEKLER YAŞASIN İSTİYORUZ”

46 yıldır Bedestan Çarşısı’nda sahaflık yapan, dükkanında 100 yıllık, 200 yıllık kitaplar bulunduran ve bir çok eski eşyayla hatıraları yaşatmaya çalışan Resul Açıkel’in tek isteği Edirne’deki antikacıları ve sahacıları bir arada toplayacak bir sahaf pazarı yapılması.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Ağustos 2018 Cumartesi 09:00
“BU MESLEKLER YAŞASIN İSTİYORUZ”

Resul Açıkel 46 yıldır Bedestan Çarşısı’nda sahaflık yaparak hatıraları yaşatmaya çalışıyor. Bu işi sadece eski gelenekleri yaşatmak için yapan ve dükkanında birçok eski eşya ile her çeşit kitabı bulunduran Açıkel’in tek isteği ise Edirne’deki antikacıları ve sahacıları bir arada toplayacak bir pazar yapılması.

“ANTİKACILARIMIZ, SAHAFLARIMIZ BUNLAR BİR ARADA OLSUNLAR”

46 yıldır Bedestan Çarşısı’nda sahaflık yapan Resul Açıkel,” Bu dükkan benim için dünyanın merkezi, severek yaptığımız bir iş. Zaten bir sevdayla İstanbul’dan buraya geldik. Para kazanmaktan ziyade hizmet için buradayım. Bazı meslekler şehirler için bir simgedir. Nasıl ciğercilerimiz şehrimizin simgesi bende istiyorum ki sahaflarımız böyle beş tane on tane olsun, bir arada olalım. Antikacılarımız, sahaflarımız bunlar bir arada olsunlar. Ama bu konuda bir pazar oluşturamadık. Bu meslekler yaşasın istiyoruz, babadan oğla geçsin. Dışarıdan gelen insanlar sahaflar çarşısı nerde diyorlar, yok diyorum. Bununla ilgili çok girişimim oldu ama hep olabilir deyip avuttular. Nasıl mis sabunculuğu kaybolma noktasına gelmişken destek gördüler ve bu destek sayesinde tekrar gündeme geldi. Mis sabunculuğundan ekmek yiyen arkadaşlar var. Bu mesleklerin devam etmesi önemli.” Diye konuştu

 “ESKİ OLAN ŞEYİ HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN”

Eski olan şeyi hayatlarınızdan çıkarmayın diyen Açıkel, “Bizim işimizde hatıralar var. Hatıralar satıcısıyız bir nevi de. Mesela eski eşyalar falan geliyor insanlar görsünler diye. Eski olan şeyi hayatınızdan çıkarmayın. Biz eskiciler olarak iyi ki varız. Biz eski geleneklerimizi, hatıralarımızı yaşatmak istiyoruz. Burada 100 yıllık 200 yıllık kitaplar var. İnsanlarımız bu tarihi kitaplara dokunsunlar, temas etsinler istiyoruz. Buraya sırf bu eski kitapların kokusu için gelen insanlar var.” Dedi.

“KİTAP OKUYAN ÇOCUKLAR DERSLERİNİ DAHA İYİ ANLARLAR”

Dükkanı hakkında bilgi veren ve ailelere tavsiyelerde bulunan Açıkel, “Mimari var, dini var, tarih, felsefe aklınıza gelebilecek her türlü kitap var. Bazen 100 yıllık 200 yıllık ilginç kitaplar elimize geçiyor. Çok yönlü bir çeşidimiz var. Çocuklarımızı teşvik etmek istiyoruz. Anneler babalar çocuklarını kitap okumaya teşvik etsinler. Derslerine engel olur diye düşünmesinler. Kitap okuyan çocuklar derslerini daha iyi anlarlar. Bazı aileler çizgi roman okunmasına izin vermiyor. Çizgi roman da olsa yeter ki okusunlar. Önemli olan okuma alışkanlığı kazanmak. Bu gün çizgi roman okuyan çocuk, yarın öbür gün başka bir şey okur. Hem çizgi roman okumak hayal gücünü geliştirir.” Diye konuştu.

“EDİRNE HALKININ İLGİSİ ÇOK GÜZEL”

Edirne halkının sahaflara ilgisinin çok güzel olduğunu belirten Açıkel, “Mesela birkaç senedir gelmemiş bir arkadaş az önce geldi. Burada böyle bir sahaf olduğunu biliyor ve seviniyor. Çocuklukları burada geçen insanlar bile yıllar sonra Edirne’ye döndükleri zaman bir tane kitapçı amca vardı bir bakalım duruyor mu diyerek buraya geliyorlar” dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.