CHP’NİN AYÇİÇEĞİ FİYAT BEKLENTİSİ “16 TL”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Trakya Birlik’i ziyaret etti. Ziyaretin ardından basına açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu ve Pekcanlı, Ayçiçeği hasadına az bir süre kaldığının altı çizilerek ayçiçeğinde fiyatın 16 lira olması gerektiğini vurguladılar. Gaytancıoğlu, “Eğer bu fiyat verilirse iddia ediyorum iki sene içinde Türkiye ayçiçeğinde ithalatı konuşmaz, tamamen kendine yeterliliği konuşur” şeklinde konuştu.

CHP’NİN AYÇİÇEĞİ FİYAT BEKLENTİSİ “16 TL”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Trakya Birlik’i ziyaret etti. Ziyaretin ardından basına açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu ve Pekcanlı, Ayçiçeği hasadına az bir süre kaldığının altı çizilerek ayçiçeğinde fiyatın 16 lira olması gerektiğini vurguladılar. Gaytancıoğlu, “Eğer bu fiyat verilirse iddia ediyorum iki sene içinde Türkiye ayçiçeğinde ithalatı konuşmaz, tamamen kendine yeterliliği konuşur” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Temmuz 2022 Çarşamba 06:05
CHP’NİN AYÇİÇEĞİ FİYAT BEKLENTİSİ “16 TL”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Ayçiçeği hasadına az bir süre kala Ayçiçeğinde fiyat beklentisinin 16 lira olduğunu açıkladılar. Hükümetin bu fiyatın altına düşmemesi gerektiğini savunan Gaytancıoğlu, fiyatın bu yıl 16 lira açıklanması halinde 2 sene içinde Ayçiçeğinde kendi kendine yeten bir ülke haline gelineceğini de savundu.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç ve Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen'i ziyaret etti. Ziyaretin sonrasında basına açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu,  bayramın üçüncü günü yoğunlaşan ve İpsala’da başlayan Çayır Tırtılı zararlısının, yayıldığını o tarihte tespit etiklerini vurguladı.

ARI DOSTU İLAÇ KULLANARAK UÇAKLA İLAÇLAMA YAPILSAYDI BU İŞ BİTERDİ

Ogün bir uçak bularak bir de arı dostu bir ilaç bularak, Trakya Birlik’in de finanse edeceğini garanti altına alarak uçakla ilaçlamayı öngördüğünü dile getiren Gaytancıoğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Çünkü uçakla ilaçlama yasak, dronla ilaçlama da yasak ama olağanüstü durumlarda olağanüstü tedbirler alınır. Akşam saatlerinde bu ilaçla yapılmış olsaydı İpsala,  Keşan, Uzunköprü genelinde bu iş biterdi. Bugün Lüleburgaz, Vize, Pınarhisar, hatta Güney Marmara’yı konuşuyoruz. Hatta Çanakkale, Balıkesir’i konuşuyoruz. Tırtıl yayıldı. Gece ve gündüz ısı sıcaklık farklarından dolayı, Temmuz ayında bu kadar soğuk geceler olmuyordu, gündüzler de çok sıcak oluyor.  Bu durumda bu tip zararlılar çıkabilir. Ama bunun mücadelesi süne ilacı değil. Süne ilacı ile mücadeleyi akşam saatlerinde arıların olmadığı yerde yaparsınız. Bunun üç katı pahalı arı dostu ilaçlar var. Pahalı ilaçlarla tek elden uçakla yapabilmiş olsaydık, bugün tırtıl zararından bahsetmiyor olacaktık. Tarım Bakanlığı ve iktidar partisi, bir çiftçiyi arkasına da bir dronu koyarak şov yapıyor. Bir dron maksimum 30 dekar yer ilaçlayabilir. Ama bir uçak 8 bin dekar yeri ilaçlayabiliyor.  Biz iki uçakla arı dostu ilaçla tüm Trakya’yı ilaçlamış olsaydık, bugün çayır tırtılı bu kadar zarar vermeyecekti. Bana göre yüzde 10-15 üründe verim kaybı olacaktır. Tarım bakanlığı verim kaybı olmayacağını söylüyor. İnşallah öyle bir şey olur. Türkiye ayçiçeğinde üretici bir ülke olması gerekir.”

AYÇİÇEĞİNDE FİYAT BEKLENTİMİZ 16 LİRA

Gaytancıoğlu, Dünyada ayçiçeği fiyatlarının düştüğünü bildiklerini ifade ederek, “Bunun da temel nedeni Rusya- Ukrayna arasındaki gerginlikten dolayı fiyatların biraz aşağılara çekilmesi” dedi.

Trakya’da de ayçiçeği hasadına başlanacağını  dile getiren Gaytancıoğlu, üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini hatırlattı. Gaytancıoğlu, Ayçiçeği fiyat beklentileriyle ilgili şunları söyledi:

“TÜİK bir veri açıkladı, yüzde 148,9 gübre, mazot, ilaç, tohum fiyatı artmış. Bu resmi rakam. TÜİK’in verilerine biz güvenmiyoruz CHP olarak, bunun daha çok yükseklerde olduğunu biliyoruz. Açıklanacak ayçiçeği fiyatının böyle enflasyona endeksli bir rakam olmasını istenmiyoruz. Gerçek enflasyona endeksli ve ayçiçeği üretimini de destekleyecek bir rakam olmasını istiyoruz.

Ayçiçeğindeki fiyat beklentimiz 16 liradır. Neden; gübreye yüzde 500 zam gelmiş, mazota yüzde 350 zam gelmiş, tohuma, ilaca en düşük gelen zam yüzde 250. Tarımda sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına resmi rakamlara göre yüzde 170-180 zam gelmiş. Üreticinin ikinci ürün üretme kabiliyeti var ama elektrik fiyatlarından dolayı üretmiyor. Bunların da hepsini dikkate aldığımızda dünya fiyatlarını dikkate aldığımızda hükümetten beklentimiz 16 lira fiyattır.

“SIFIR GÜMRÜK VERGİSİ İLE BİZİM ÜRETİCİMİZİ BAŞKA ÜLKELERİN ÜRETİCİSİ İLE ÇARPIŞTIRMASINLAR“

Hükümeti de uyarıyorum bir an önce gümrük vergilerini eski haline getirsinler. Sıfır gümrük vergisi ile bizim üreticimizi başka ülkelerin üreticisi ile çarpıştırmasınlar. Biz Türk çiftçisi ilgilendiriyor, bugün alacağı fiyat 16 liradır. Neden; buğday ile ayçiçeği arasında bir parite vardır bu da ikidir. Ayçiçeği fiyatları buğdayın iki katı olması gerekir. Buğday bugün 7-7,5 liralarda. Bizim de beklentimiz 16 lira olması yönünde. Ekim alanlarının da artmasını istiyoruz. Eğer bu fiyat verilirse iddia ediyorum iki sene içinde Türkiye ayçiçeğinde ithalatı konuşmaz, tamamen kendine yeterliliği konuşur.”

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da Ayçiçeğinde 16 liranın altındaki fiyatın çiftçiyi küstüreceğini ifade ederek,”Bu sene ayçiçeği ekiminde yüzde 10’luk bir artış olduğunu öğrendik. Çiftçimiz de para etmediği zaman ekmeyecek ve ürün kaybı yaşanacak. Döviz zaten artıyor, bu tarz ürünlere para yatırıp dövizin devamlı artmasını sağlayacağız. Eğer iyi bir fiyat gelirse çiftçi de bu fiyattan memnun olursa seneye ekim daha da artacak” şeklinde konuştu.

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.