DİLEKLERİ “BARIŞ VE KARDEŞLİK”

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle Edirne’de yaşayan Roman vatandaşlar, siyasi parti, temsilcileri ile birlikte barış, kardeşlik, huzur, özgürlük ve sağlık için Meriç Nehri’nin sularına çiçek bıraktılar. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından Meriç Nehri kıyısında düzenlenen organizasyonda ‘Barış ve Kardeşlik’ mesajları verildi.

DİLEKLERİ “BARIŞ VE KARDEŞLİK”

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle Edirne’de yaşayan Roman vatandaşlar, siyasi parti, temsilcileri ile birlikte barış, kardeşlik, huzur, özgürlük ve sağlık için Meriç Nehri’nin sularına çiçek bıraktılar. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından Meriç Nehri kıyısında düzenlenen organizasyonda ‘Barış ve Kardeşlik’ mesajları verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Nisan 2021 Cuma 06:57
DİLEKLERİ “BARIŞ VE KARDEŞLİK”

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm Roman vatandaşların Romanlar Günü’nü kutlayarak, “Biz birlikte mutluyuz. Birlikte doğduk, birlikte büyüdük, birlikte yaşadık. Şimdi birlikte çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Romanlara yönelik ülkemizde bazı çabaların olduğunu ancak yetersiz kaldığını belirten Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı turan Şallı, “Yüzyıllar önce Hindistan’ı terk etmek zorunda kalan Romanlar, Hint kast sınıfının en grubunu oluşturan gruplardan biridir. Tarihin belli aralıkları ile gruplar halinde dünya coğrafyasına dağılmış, göçebe yaşamları, fiziksel görünümleri, kendilerine özgü kişisel özellikleri ile toplumun her zaman ilgi odağı olmuştur. Hindistan kast sınıfı içinde gördükleri dışlanma, bulundukları ülkelerde yaşadıkları toplum ve hatta diğer azınlıklar tarafından derin ayrımcılığa maruz kalmışlardır. Özellikle Batı ülkelerinde; sindirme, baskı, ağır cezalar, soykırıma uzanan bir geçmişe sahiptir.

 Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Romanların büyük bir çoğunluğu yoksulluk döngüsü içindedir. Bu durum genel anlamda Türkiye içinde geçerlidir. Yoksulluğun getirdiği olumsuzluklardan kurtulamayan Romanlar, kendilerine yönelik devletin sahiplenmesi gereken sosyal politikalara ihtiyaç duymaktadır. 1990 yılında düzenlenen 4. Uluslar arası Roman Kongresi’nde 8 Nisan Nisan tarihi ‘Dünya Romanlar Günü’ olarak kabul edilmiştir. Roman yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, müzik ve eğlence karmaşık düzeninde büyük bir sosyal sorun yumağı olmaya devam etmektedir. Türkiye toplumunun ayrılmaz bir parçası olan Roman yurttaşlar olarak, 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Roman Eylem Planı pratikte karşılık bulmasının temel özlemi içindedirler.

 8 Nisan Dünya Romanlar Günü, sosyo-ekonomik/kültürel farklılığı ile diğer bireyler arasında var olmanın haykırışıdır. Anma günleri sadece eğlence ile kalmamalıdır. Roman yurttaşlarımızın sosyal sorunlarına çözüm odaklı fikirler geliştirilmeli, tartışılmalıdır. Ülkemizde Roman vatandaşlarımıza yönelik olumlu gayretler olsa da yetersizliğini korumaktadır. Özellikle istihdam içinde yetersizliğimiz, sorunların temel kaynağını oluşturmaktadır. Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitliğe, temel haklar içinde insanca yaşam beklentisi vardır. Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin, kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın renginin bir olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

Tüm Roman vatandaşların Romanlar Günü’nü kutlayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hepimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit birer ferdiyiz. İnsanların hepsi kendini bir etnik kökene ait hissedebilir. Bu doğaldır ve bu yadırganacak bir şey değildir. Ama sonuç itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkes zengini, fakiri, eğitimlisi, eğitimsizi bu büyük milletin bir parçasıdır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin onuru, gururu ve eşit bir yurttaşıdır. Ne Mutlu Türküm sözü de bunun en güzel ifadesidir. Edirne, kendini Roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın belki de nüfusa oranla en yoğun yaşadığı birinci il. Nüfusumuzun yüzde 13-15’inin Roman olduğu söylenmektedir. Bu bilgi resmi değildir. Çünkü bu anlamdaki bir çalışma devlet suçuna girer, insan ayrımcılığına girer. Ama bir insan kendine ben Roman’ım, ben Kürt’üm, ben Çerkez’im diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız, sevgimiz hürmetimiz var” diye konuştu.

 “Biz Yaradılanı, Yaradan’dan ötürü seven bir milletin mensuplarıyız” diyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hiç kimseyi inancıyla, rengiyle, diniyle, ırkıyla bugüne kadar ayırmadık. Bundan sonrada ayrılmayacak. Edirne Belediyesi’ne baktığımızda Türkiye’de en çok roman vatandaşın istihdam edildiği kurum Edirne Belediyesi’dir. Belediyemizde kendini Roman olarak ifade eden çalışanlarımızın oranı yüzde 23’tür, Bu rakam hiçbir kurum ve kuruluşta olmayan bir rakamdır.  Bu rakam toplum içindeki popülasyonlarından da daha yüksek bir orandır. Biz birlikte mutluyuz. Birlikte doğduk, birlikte büyüdük, birlikte yaşadık. Şimdi birlikte çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Romanlarda toplumumuzun diğer tüm fertleri gibi büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vatanına, milletine, bayrağına bağlı; Atatürk’ün yolundan vazgeçmeyen eşit yurttaşlarımızdır” diye konuştu.

Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan, Roman vatandaşlarla birlikte barış, özgürlük, huzur ve sağlık için çiçekleri Meriç Nehri’nin sularına bıraktı.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.