DÜNYA İLK YARDIM HAFTASI KUTLANIYOR

Bin gönüllü, aramızda Dünya İlk yardım Haftası Edirne’de düzenlenen etkinliklerle kutlanmakta. Saraçlar Caddesinde açılan stantta İlk yardımla ilgili bilgilendirmeler yapılırken, Edirne Valiliğinin destekleriyle açılan İlk Yardım kursu hakkında vatandaş bilgilendirildi. Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, kentte açılan Bakanlık Onaylı İlk Yardım kursunda yaklaşık bin kişinin ilk yardım konusunda eğitildiğini bildirdi.

DÜNYA İLK YARDIM HAFTASI KUTLANIYOR

Bin gönüllü, aramızda Dünya İlk yardım Haftası Edirne’de düzenlenen etkinliklerle kutlanmakta. Saraçlar Caddesinde açılan stantta İlk yardımla ilgili bilgilendirmeler yapılırken, Edirne Valiliğinin destekleriyle açılan İlk Yardım kursu hakkında vatandaş bilgilendirildi. Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, kentte açılan Bakanlık Onaylı İlk Yardım kursunda yaklaşık bin kişinin ilk yardım konusunda eğitildiğini bildirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Eylül 2021 Cuma 08:54
DÜNYA İLK YARDIM HAFTASI KUTLANIYOR

Dünya İlk yardım Haftası Edirne’de düzenlenen etkinliklerle kutlanmakta. Saraçlar Caddesinde açılan stantta İlk yardımla ilgili bilgilendirmeler yapılırken, Edirne Valiliğinin destekleriyle açılan İlk Yardım kursu hakkında vatandaş bilgilendirildi. Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, kentte açılan Bakanlık Onaylı İlk Yardım kursunda yaklaşık bin kişinin ilk yardım konusunda eğitildiğini bildirdi.

Dünya İlk yardım etkinlikleri haftası etkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesinde Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi tanıtım standı açtı.

Stantta basına bilgi veren Edirne Vali yardımcısı Ali Uysal, Dünya İlk Yardım Haftası kapsamında farkındalıgı arttırmak için etkinlikler yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizde bunu Edirne’nin en yoğun olduğu bölgede  Saraçlar Caddesi’nde yapıyoruz. Edirne’mizde 2019 yılının Ekim Ayı yaklaşık 2 yıl önce Valimiz Sayın Ekrem Canalp’in büyük özverisi ve talimatıyla biz Türkiye’de valilikler bünyesinde ilk ve tek olan ilk yardım eğitim merkezini 112 Acil Çağrı Merkezi binasında hizmete açtık. Burada ilk önce bir eğitmenimiz Ayten Hanım öncülüğünde başladık. Şu anda 2 eğitmenimiz kendileri 25 yıllık tecrübeli dünya standartlarında eğitim veren arkadaşlar. Şu anda bin kişiye yaklaştık. 3 günlük bir eğitim oluyor. 3 günün sonunda bir yazılı sınavla sertifika almaya hak kazanan ilk yardım eğitimcileri resmi olarak mevzuatsal anlamda hiçbir sıkıntı olmadan her yerde ilk yardımda bulunma yetkisi var. İlk yardımının eğitiminin önemini anlatmaya gerek yok. Her yerde şunu duyuyoruz sokakta kalp krizi geçirdi, otobüste kalp krizi geçirdi. Çok önemli olduğunu anlatmaya gerek yok tüm dünya biliyor. Bizim Türkiye’de ilk müdahale ekiplerimizden 112 Acil Çağrı Merkezimiz 1 dakikadan çok daha kısa sürede refleks verip olay yerine geliyor. Bu konuda ne kadar iyi olsak da 3-5 dakikayı buluyor. 3-5 dakika yaşamsal süreçte önemli. Bu anlamda ilk yardım hayat kurtarır diyoruz. Edirne bu konuda tektir. Edirne’de bin kişiye yakın ilk yardım sertifikalı eğitilmiş insanımız var. Başta kolluk güçlerimiz, diğer kamu kurumlardan çalışanlar ve halktan kim isterse. Biz bunu ücretsiz olarak eğitim veriyoruz.”

 BU YIL Kİ TEMA “İLK YARDIM VE YOL GÜVENLİĞİ”

Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Ayten Sünetçiler, Dünya İlk Yardım Günü’nün, 2001 yılından beri Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu tarafından belirlenen tema doğrultusunda her yıl Eylül ayında etkinliklerle kutlandığını anımsatarak, bu yıl ki temanın “İlk Yardım ve Yol Güvenliği” olarak belirlendiğini söyledi.

Sünnetçiler, Dünya İlk Yardım Günü etkinliklerinin amacı hakkında da şu bilgilere yer verdi:

“Halkın ilk yardım ile ilgili basit uygulamaların hayat kurtardığını, her bireyin ilk yardım öğrenmek ve hayat kurtarmak için yeterli potansiyele sahip olduğunu fark etmelerini sağlayarak, ilk yardım öğrenmeye teşvik etmek, ilk yardım öğrenmenin ne kadar kolay olduğunu göstermek, ilk yardım konusunda yerel otoriterlerin ve basının ilgi ve desteğini arttırmak, toplum tabanlı ilk yardım faaliyetlerinde paydaşlarla işbirliğinin ve sponsorların artmasını sağlamak, ilk yardım hizmetleri konusunda herkesin sorumluluk taşıması ile ilgili toplumsal bilinç oluşturmak ve “ İlk Yardım Gönüllüsü” sayısını arttırmaktır.

“İlk Yardım “ terimi, ani bir yaralanma veya hastalığa yakalanan herhangi bir kişiye verilen yardımı ifade eder. Ana hedefleri yaşamı korumak ve durumun kötüleşmesini önlemektir.

Doğal afetler, trafik kazaları, yüksekten düşmeler, boğulmalar, yanıklar, zehirlenmeler gibi birçok durumda ilk yardım gerekebilmektedir. Ülkemizde ve Dünya ülkelerinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken her gün 2000’den fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını yitirmektedir. Toplumun incinebilirlik nedenlerini azaltıp güçlü bir toplum oluşmasında katkısı çok önemli olan ilk yardım, herkes tarafından ulaşılabilir olmalıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalar, acil durumlarda olay yerindeki yaralıların orada bulunan kişiler ya da profesyonel ekipler tarafından kurtarılabildiğini göstermektedir”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.