EDİRNE'NİN İLK KADIN GİRİŞİMCİSİ!

'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında verilen rol model eğitimine, rol model olarak Edirne'nin ilk kadın girişimcisi Ganime Şallı katıldı. Burada konuşan Ganime Şallı, 40 yıl kemik satarak çalışıp devlete vergi verdiğini ve çocuklarını böyle okuttuğunu söyledi.

EDİRNE'NİN İLK KADIN GİRİŞİMCİSİ!

'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında verilen rol model eğitimine, rol model olarak Edirne'nin ilk kadın girişimcisi Ganime Şallı katıldı. Burada konuşan Ganime Şallı, 40 yıl kemik satarak çalışıp devlete vergi verdiğini ve çocuklarını böyle okuttuğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Eylül 2017 Cumartesi 10:17
EDİRNE'NİN İLK KADIN GİRİŞİMCİSİ!

    Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından yürütülen  'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında Edirne'nin ilk kadın girişimcisi olduğu belirtilen Ganime Şallı, rol model olarak konuşma yaptı. Şallı, kasaplardan ve sanayilerden kemik toplayarak sattığını ve devlete 40 yıl boyunca devlete vergi verdiğini dile getirdi. Çocuklarını böyle çalışarak okuttuğunu ve kimseye muhtaç etmediğini dile getiren Şallı, sağlık sorunları yaşamasa hala çalışacağını da belirtti.  
“ROMANLARIN MÜZİKLE İLİŞKİLENDİRİLMESİNİ PEK HOŞ KARŞILAMIYORUZ”
    Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, romanların müzikle ilişkilendirilmesini çok hoş karşılamadıklarını belirterek, “Proje kapsamında en büyük hedefimiz dezavantajlı bireylerin istihdamlarda yer alması ve bununla birlikte önüne sunulan fırsatların iyi bir şekilde geliştirilmesi ve bu bireylerin ticari hayatta ön plana çıkarabilmekti. Bunun için devletimizin çok farklı kaynakları var. Bunları kullanmak açısından bizler için en büyük örnek KOSGEB projeleridir. KOSGEB bugün çok farklı çalışmalar yapıyor ve bunun da faydalarını toplumda görüyoruz. Bir de rol model çalışmamız var. Türkiye'de Romanlar için rol model örneği üzülerek ifade ediyorum ki bir Darbukacı Bayram bir de şarkıcı Kibariye, bir Kobra Murat başka bir şey yok. Biz aslına bakarsak Romanların müzikle ilişkilendirilmesini de pek hoş karşılamıyoruz. Romanların müziğe olan yatkınlıkları vardır ama her Romanı müzisyen şeklinde ifade etmek çok yanlış bir anlam taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı. 
“TÜRKİYE'DEKİ İLK KADIN GİRİŞİMCİ OLDUĞUNU FARKETTİK”
    Şallı, dernek olarak yaptıkları araştırmalarda annesi Ganime Şallı'nın Edirne'deki ilk kadın girişimci olduğunu fark ettiklerini belirterek, “Biz burada bugün bir örnek rol model olarak değerli annem Ganime Şallı'yı konuşmacı olarak davet ettik. Başka bir örnek bulabilir miyiz aşamasında düşündük ama Edirne'de bir tek farklı örneği bulduk. Dernek olarak yaptığımız araştırmalar Betboo içerisinde Ganime Şallı'nın Edirne'deki ilk kadın girişimci olduğunu fark ettik. Bu kadın girişimci öyle bir duruma geldi ki 1984 yılında Edirne'de vergi sıralamasında gelir vergisi veren 154'üncü kadın girişimci oldu. Neyi meslek etmiş diye merak ettik? Yıllar önce eşi İbrahim Şallı ile birlikte mezbahadan ve kasaplardan toplamış oldukları kemikleri bir yerde biriktirmişler ve bunları İstanbul'un değişik fabrikalarında satmışlar. Bu girişimci artık kendi ayakları üzerinde duran bir emekli kişi. Burada sosyal güvence, kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi çok önemlidir. Bu bir azmin ürünüdür. 5 çocuk büyütmüştür. Bizleri yokluk ve yoksulluk içinde okuttu sağ olsun var olsun.”dedi.
“40 YIL ÇALIŞTIM, DEVLETE VERGİ VERDİM”
    Sonrasında rol-model olarak konuşma yapan Ganime Şallı, 40 yıl devlete vergi verdiğini ve çocuklarını kimseye muhtaç etmediğini söyleyerek, “40 sene çalıştım. Çocuklarımı hırsız yapmadım, uğursuz yapmadım. Çalıştım ve çocuklarımı yokluk halimle okuttum. Her akşam onlara ders veriyordum. Sağa, dola gitmeyin, hırsızlık oluyor, uğursuzluk oluyor annem diye. Okuyun evladım hayatınızı kazanın dedim. 40 sene çalışmışım, devlete vergi vermişim. Ben çalıştım onları okuttum hayatlarını kazansınlar diye. Devlete vergilerimi verdim yokluk içinden buralara geldim. Çok şükür ben de emekli oldum. Benim çocuklarım kimselere muhtaç olmadı. Kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Hala çocuklarıma yük olmuyorum. Babanızı dinlemeyin, beni dinleyin dedim. Okuyun, kimseye muhtaç olmayın dedim. Çok şükür onlar da beni dinlediler, kimseye muhtaç olmadılar. Eskiden çek vardı, ilk başlarda alamadık sonradan aldık paramızı. İstanbul'da kemiklerden un yapıyorlardı. Yanımda 10 kişi çalıştırdım. Her memleketten kemik alıyordum.  Sanayilerden, kasaplardan kemikler toplayıp sattım. Ben daha çalışacaktım fakat bacaklarım ağrıdığı için bıraktım. ” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.