Edirne’de El Sanatları Fuar’ı düzenlendi.

Edirne’den 12 esnaf ve zanaatkarın katılımıyla 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlenen “Edirne El Sanatları Fuarı”, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Edirne’de El Sanatları Fuar’ı düzenlendi.

Edirne’den 12 esnaf ve zanaatkarın katılımıyla 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlenen “Edirne El Sanatları Fuarı”, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Eylül 2020 Cuma 09:59
Edirne’de El Sanatları Fuar’ı düzenlendi.

Avrupa Birliği Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı (2014-2020) kapsamında, Edirne merkezli Trakya Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (TRAKDOSK) ve Haskova merkezli Bölgesel Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Derneği ortaklıklığında yürütülen CB005.2.22.093 nolu “Haskova ve Edirne Arasındaki Sınır Ötesi Turizm Potansiyelinin Arttırılması- CROSSTOUR” projesinin bir etkinliği olarak düzenlenen “Edirne El Sanatları Fuarı”, 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde, saat 11:00-20:00 arasında, Edirne’nin merkezinde 466 yıllık tarihi dokusu ile öne çıkan Rüstem Paşa Kervansarayı avlusunda gerçekleştirildi.

15 Eylül Salı günü saat 11:00’de ziyaretçileri ile buluşan fuarın açılışı Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal SOYTÜRK, Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan DİNÇ, Trakdosk Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin AKDAĞ ve fuara katılım sağlayan zanaatkar ve esnaflar tarafından yapıldı. Çok sayıda basın mensubunun yer aldığı açılışta konuşan Trakdosk Başkanı Sebahattin AKDAĞ, Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen projelerin Bulgaristan- Türkiye arasındaki işbirliğini güçlendirmesi ve sivil toplum kuruluşları açısından yararlarına değindi.  El sanatları fuarını, yerel el sanatlarının turistik ürünler haline gelebilmesi, tanıtım ve teşviki için her yıl düzenleyerek geleneksel  hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Akdağ,  sınır ötesi bölgede el sanatları ticaretinin sürdürülebilmesi, böylece yetenekli gençlere iş imkanı yaratılmasının önemini vurguladı.

Fuar etkinliğinde, projenin hedef grubu oluşturan sınır ötesi bölgedeki el sanatları ve antika alanında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler, esnaflar, sanatçılar ve zanaatkarlar yer aldı. Farklı illerden esnaf ve zanaatkarların davet edildiği fakat pandemi sebebiyle katılamadığı fuarda, Edirne’den 12 sanatçı, usta ve zanaatkar esnaf atölye uygulamaları yaptı, hediyelik olarak da ön plana çıkan ürünleri yüzlerce ziyaretçiye tanıtma imkanı buldu. Fuarda ziyaretçiler Edirnekâri, seramik, talika, çini, kıspet, misk sabunu, deri ürünleri, tezhip, minyatür, kurdele işleri, sim sırma gibi geleneksel sanatların yapılış aşamalarını, zanaatkarların ürettiği birbirinden değerli eserleri yakından görme,  hediyelik eşya üretim ve satışı yapan esnaftan ve zanaatkarlardan alışveriş yapma fırsatı buldular. Zanaatkar ve esnafların da ürünlerin satışı için karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdiği fuarda alana kontrollü giriş sağlandı ve Kovit-19 sürecinde gerekli tüm önlemler alındı. Fuar boyunca proje kapsamında basılan broşürler ziyaretçilerle paylaşıldı, fotoğraf ve video çekimi gerçekleştirildi.

Fuarda Misk Meyve Sabunu  zanaatkârları Sibel Zaralı ve Şengül Çınar, Minyatür Talika ve Fayton zanaatkârı Özcan Abacı, Edrinus Edirnekâri Atölyesi sahibi Halil Teksöz, Sim Sırma (Dival Sanatı) zanaatkârı Radife Karagöz Ot, Tel kırma, iğne oyası ve kurdele nakışı zanaatkârı Yasemin Kalkan, Tezhip, tezhip ve minyatür zanaatkârı Arzu Pehlivan, Ardalı Seramik Atölyesi sahibi Eyüp Ardalı, Kıspet ustası Adem Kayın, Defne Deri Tasarım Atölyesi sahibi Heves Kayın, Çini zanaatkârı Işıl Talaşmanlı, Hediyelik Ürünler satışı yapan Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi stant açtı.

Proje kapsamında Eylül ayı sonlarında esnaf, zanaatkârlar ve antika dükkan sahiplerinden 15 kişilik bir gruba yönelik 5 günlük bir eğitim gerçekleştirileceğini belirten dernek başkanı Akdağ, eğitimlerin amacının, proje hedef gruplarının ürünlerini geliştirme, satma ve pazarlama kapasitesini artırmak, aynı zamanda kültürel mirası koruyan ilgili mevzuata odaklanılması olduğunu, eğitime katılmak isteyen esnaf, zanaatkârlar ve antika dükkan sahiplerinin “trakdosk@gmail.com” adresine mail göndermesini beklediklerini belirtti.

Haskova ve Edirne’de ortak destinasyonlar geliştirilerek sınır ötesi turizm potansiyelinin arttırılması amaçlandığı, toplam 84.774,10 Euro bütçeye sahip CROSSTOUR projesi 23.10.2020 tarihinde sona erecektir. Projeye, Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından eş finansman sağlanmaktadır.

“Bu yayın, CCI Numarası 2014TC16I5CB005 olan Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği desteğiyle yayımlanmaktadır. Bu yayının içeriği tamamen Trakya Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.