Er Meydanlarının Gür Sesi, Baş Cazgırların Veliahdı BAYRAM ALİ DEDE

     Er meydanlarında pehlivanlar güreşe salavatlanarak salınır. Pehlivanlara da en güzel enerjiyi izleyenlerin alkışları ve tezahüratları verir. İşin bu noktasında cazgırlar olaya dahil olur ve er meydanlarının en zorlu işlerinden birini üstlenir. Bu görevde de işini en iyi yapanlardan biri olan Antalyalı öğretmen Bayram Ali Dede, güreş otoriteleri tarafından geleceğin Başcazgırı olarak görülüyor.

Er Meydanlarının Gür Sesi, Baş Cazgırların Veliahdı BAYRAM ALİ DEDE

     Er meydanlarında pehlivanlar güreşe salavatlanarak salınır. Pehlivanlara da en güzel enerjiyi izleyenlerin alkışları ve tezahüratları verir. İşin bu noktasında cazgırlar olaya dahil olur ve er meydanlarının en zorlu işlerinden birini üstlenir. Bu görevde de işini en iyi yapanlardan biri olan Antalyalı öğretmen Bayram Ali Dede, güreş otoriteleri tarafından geleceğin Başcazgırı olarak görülüyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Temmuz 2018 Salı 10:13
Er Meydanlarının Gür Sesi, Baş Cazgırların Veliahdı  BAYRAM ALİ DEDE

            Cazgırlar er meydanlarında esas görevi, sunuculuk görevlerini üstlenmelerinin yanında pehlivanları salavatlayarak güreşe salmak ve okudukları manilerle hem izleyicilerin hem de pehlivanların maneviyatlarına seslenerek onları coşturmaktır.

            Yağlı Güreşin olimpiyatı kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 50 yılı aşkın süredir baş Cazgırlık yapan Şükrü Kayabaş ve (Pele) Mehmet Tura, verdikleri röportajlarda Dualı Çayır’ın olmazsa olmazlarını başında Cazgır ve Davul-Zurna’dan bahseder. Cazgırlıkta da pehlivanlık gibi usta-çırak ilişkisi olduğunu söyler. Emekliliklerinin yaklaştığını da sözlerine ekleyen Baş Cazgırlar, gözlerinin arkada kalmayacağını çünkü çok iyi cazgırların yetiştiğini ve onların izlerini takip ettiklerini söylerler. Baş Cazgırların bu sözlerini doğrular nitelikte Er Meydanlarından yükselen gür bir ses var; Bayram Ali Dede.

Doğma büyüme Antalyalı, Antalya’da yaşayan Cazgır Bayram Ali Dede, baş cazgırların veliahdı olarak gösteriliyor.

            Başta Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşleri olmak üzere yıl içinde birçok yağlı güreş organizasyonunda, hatta deve güreşlerinde bile görev alan Bayram Ali Dede, her organizasyon için yeni maniler yazarak sürekli kendini geliştiriyor. Her yıl daha da coşkulu alkışlar alması da bu gelişimin kanıtı.

            HER GÜREŞTE BAŞKA MÂNİ

            Bayram Ali Dede, tüm yıl Kırkpınar hazırlıklarının yanı sıra gideceği diğer güreş organizasyonları için de çalışmalar yapıyor. Cazgırlık yapacağı şehre gitmeden önce o şehrin önde gelen kişilerini, halk kahramanlarını, kültürel değerlerini öğrenip, o şehre göre yeni maniler hazırlıyor. Bayram Ali Dede’nin pehlivanlara taktığı lakaplar da güreş camiasında kalıcı oluyor. Bu da Bayram Ali Dede’nin işine verdiği önemin ve baş cazgır veliahdı olarak görülmesinin başlıca sebebi.

            RECEP GÜRKAN AYAKTA ALKIŞLADI

            Geride bıraktığımız 658. tarihi Kırkpınar Yağlı güreşlerinde okuduğu manilerle tribünlerden yoğun alkış alan Bayram Ali, okuduğu;

ORDU YOK DEDİLER, KURULUR DEDİ;

DÜŞMAN ÇOK DEDİLER, YENİLİR DEDİ;

YURDUN DÖRT BİR TARAFI İSGAL EDİLMİŞ DEDİLER, KORKMAYIN GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER DEDİ;

PAŞAM SENİN ADIN NE DEDİLER;

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM, SİZLER GİBİ KUVAİ MİLLİYECİ MUSTAFA KEMALİM DEDİ!!!

Manisinin ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından ayakta alkışlandı.

            PEHLİVAN NESİLDEN EĞİTİMCİ CAZGIRA

            Antalyalı Bayram Ali Dede, dededen, babadan pehlivan bir nesilden gelme. Doğduğu günden itibaren Ata Sporu yağlı güreşle iç içe olan Bayram Ali, dedesinin ve babasının izinden gidip pehlivan olmuş. 1994 yılında ortaokuldayken güreşe başlamış, hem Kırkpınar’da, hem minderde hem de çeşitli yörelerde yapılan yağlı güreş ve karakucak güreşlerinde madalyalar kazanmış. Performansının zirvesinde olduğu dönemlerde 2005 yılında talihsiz bir sakatlık sonucu güreşi bırakmak zorunda kalan Bayram Ali, güreş camiasından kopamamış. “Her zaman cazgırların okudukları maniler beni etkilerdi. Ayrı bir ilgim vardı cazgırların konuşmalarına, sunumlarına” şeklinde konuşan Dede, müsabık sporu bırakmak zorunda kaldıktan sonra antrenmanlarda arkadaşlarına söylediği manilerin arkadaşları tarafından oldukça etkileyici bulunması üzerine 2006 yılında Er Meydanında cazgır olarak yer almış. “İlk defa cazgırlık yapmama rağmen binlerce kişinin önünde kendimi oldukça rahat hissettim ve içimden dedim ki ‘bu iş benim işim, bu meslek benim mesleğim’. O günden beri her yıl er meydanlarına yeni şiirler, yeni maniler kazandırarak, her yıl tecrübemin, bilgimin üzerine koyarak, kendimi geliştirerek devam ediyorum.” Şeklinde sözlerine devam eden Dede, “En büyük hedefim Şükrü Kayabaş ve Pele Mehmet ustalarımdan sonra Tarihi Kırkpınar’da başcazgırlık yapmak” diyor. Başcazgırlığın ne kadar ağır bir yük olduğunun farkında  ve bilincinde olduğunu söyleyen Bayram Ali, yeteneği, eğitimi ve donanımıyla bu ağır yükün altından kalkabileceğine inanıyor. “Değerli büyüklerimiz ileride beni bu işe layık görürlerse yüzlerini kara çıkartmayacağımı ve bu önemli görevin hakkını vereceğimi düşünüyorum” diyerek kendine olan güvenini gösteren Bayram Ali Dede, başlıca amacını güreşe güzellik katabilmek, Ata sporuna katkı sağlayabilmek, hoş bi’ seda bırakabilmek olduğunu da sözlerine ekliyor.

            BAYRAM ALİ DEDE KİMDİR

            Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü mezunu olan Bayram Ali Dede, halen Antalya Muratpaşa ilçesi Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulunda Beden Eğitimi Öğretmenliği görevini sürdürüyor. “Öğretmenlik görevimi yerine getirirken bir yandan da Ata Sporumuz yağlı güreşi çocuklara gençlere öğretip sevdirmek ve güreşe yönlendirmek için elimden geleni yapıyorum.” Şeklinde konuşan dedenin bu konuda da başarılı olduğu, görev yaptığı okullardan onlarca gencin güreş sporuna başlamasıyla görülüyor. Bayram Ali Dede gençlere “Benim için altın madalya alan pehlivan şampiyon değildir, benim için güreş yapmaya gelen her sporcu, her genç şampiyondur” diyerek sporda kazanmaktan çok katılmanın, mücadele etmenin, çabalamanın önemine vurgu yapıyor. Bu sayede bu kültürü bir çok gence aşılamış ve bu gençler er meydanlarına kispet giyiyorlar. “Vatanına, bayrağına, devletine, milletine saygılı ve faydalı gençler yetiştirmek için mücadele ediyoruz” diyerek hedeflerini özetleyen Bayram Ali Dede evli ve dört çocuk babası. 3 kızı bir oğlu olan Dede, oğlunun da sporcu olmasını çok istiyor. Oğlunun özellikle güreşçi olmasını ve Er Meydanındaki tarihi kokuyu, duyguyu hissetmesini çok istediğini söyleyen Dede oğlunun da bu konuda çok hevesli olmasından dolayı oldukça mutlu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.