ETSO’NUN AMACI NE?

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, fırıncıların son günlerde yaşadığı sorunları anlattı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na üye fırıncıların odanın baskısına maruz kaldığını dile getiren Canbaz, “Komşumuzun evine ekmek götüremediği günü görmek dahi istemeyiz. Bizler burada yaşıyoruz, ekmeğimizi bu kentte üretiyoruz. Ekmeğimizi Edirne halkıyla paylaşıyoruz.  Kimse ekmeğimizi paylaştığımız halkla aramıza giremez” dedi.

ETSO’NUN AMACI NE?

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, fırıncıların son günlerde yaşadığı sorunları anlattı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na üye fırıncıların odanın baskısına maruz kaldığını dile getiren Canbaz, “Komşumuzun evine ekmek götüremediği günü görmek dahi istemeyiz. Bizler burada yaşıyoruz, ekmeğimizi bu kentte üretiyoruz. Ekmeğimizi Edirne halkıyla paylaşıyoruz.  Kimse ekmeğimizi paylaştığımız halkla aramıza giremez” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Kasım 2021 Cumartesi 07:26
ETSO’NUN AMACI NE?

Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, herkesin evine ekmek götürebilmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini hatırlatarak, fırıncının bu çabasına rağmen, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendilerine yaptığı baskıya bir anlam veremediklerini vurguladı.

Canbaz, dün bir fırında yaptığı basın toplantısında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iye fırıncılar arasında yaşanan sorunları basın yoluyla halka anlattı.

Fırıncı esnafının son aylarda yaşanan girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler geçirdiğini dile getiren Canbaz, açıklamasına şöyle devam etti:

NE YAZIK Kİ ETSO BİZİ SOR DURUMA SOKMAKTA

“Halkımızın yanında yer alarak, vatandaşın evine ekmek götürebilmesi için mücadele ediyoruz. Ama ne yazık ki, üyesi olduğumuz, bizim verdiğimiz aidatlarla hizmet sunan odamız bizi gerçekten zor durumlara sokmakta. İki yıldır ekmeğe zam yapılması için ETSO’ya 8 dilekçe vermemize rağmen, bu dilekçelerin hiçbirini gündeme bile getirmediler. Yani fırıncının zam talebini görmezden geldiler. Bizde esnaf ve Sanatkarları odalarının verdiği fiyat tarifesine uymak zorunda kaldık. Şimdi ise ETSO bizden fiyat tarifemizi kendi verdiği tarifeye çekmemizi istiyor. Yani 200 gram ekmeği 1,5 TL’den satmamızı istiyor.

HALKI MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ÇABALIYORUZ

Şu anda Türkiye’de çok sayıdaki bilirkişi tarafından hazırlanan raporlara göre 200 gram ekmeğin maliyeti 2 lira 70 kuruştur. Şimdi maliyet 2 lira 70 kuruş olan ekmeği biz nasıl 1.5 liradan satalım. Bu fiyata satarsak nasıl ayakta durabiliriz. Şu anda biz kardan zarar etmiyoruz. Direk zarar ediyoruz. Halkımızı mağdur etmemek, halkın ekmeğe ulaşmasını sağlamak için mücadele ediyoruz. Ülkemizin yaşadığı şu zor günlerde, halkımızın yanında olarak kazanç hesabı yapmadan üretim yapıyor ve fakirin fukaranın karnını doyurabilmesi için mücadele ediyoruz. bugün bir kilo un 8 lirayken, bizden bir kilo ekmeğin 7 liraya satılması isteniyor. Biz bunu nasıl gerçekleştirebiliriz.

DEVLET FIRINCIYA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYOR, ETSO ÖNÜMÜZE ENGEL KOYUYOR

Devlet şu anda bu konunun çözümü için bize destek vermenin peşinde. Tahsisli un veya ucuz unu fırıncıya vererek ekmeğin vatandaşa ulaşması peşinde koşan bir devlet varken bizim ticaret ve sanayi odamız fırıncıyı batırmak gibi bir isteği var. Şu anda Esnaf Odaları’nın tarifesine uyduğumuz için ETSO bize dilekçe göndererek, ekmeği kendi verdikleri tarifeden satmazı istiyor. İki yıldır zam talebimize cevap bile vermeyen ETSO yönetiminin bu baskısına bir anlam veremiyoruz.

KAPIYA KİLİT VURACAK DURUMA GELDİK

Biz bugün işyerlerimizin kapısına kilit vuracak duruma geldik. Birlikte yaşadığımız halkla birlikte olmasak, ekmeğin değerini bilmesek bugün kapımıza kilit vururuz. Biz kimse ekmeksiz kalmasın derdindeyiz. Evinize ve evimize ekmek götürme derdindeyiz. Halkın mağdur olmaması için mücadele ediyoruz.

Unu 140 liradan alırken ekmeği 2 liradan satıyorduk. Bugün un 314 lira. Biz hala üretime devam etmek için mücadele veriyoruz. Devletimizin bu konudaki çabalarını görüyoruz ve devletimize olan güvenimiz ve umudumuz hala devam etmektedir. Ama bizimde dayanma gücümüz, depomuzdaki un kadardır. Unumuz bittiğinde ne yapacağımızı bilmiyoruz.

ÜYESİ OLDUĞUMUZ ODANIN ZALİMLİĞİ

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile fırıncılar arasında yaşanan gerginlik halen devam etmektedir. Bildiğimiz gibi ETSO üyesi olduğu çok sayıdaki fırıncıyı bir yıl boyunca üyelikten geçici olarak uzaklaştırdı. Yaşadığımız bu gelişme fırıncıya verilen çok büyük bir cezadır. Bizce de üyesi olduğumuz odanın bize zalimliğidir. Konu hakkında yürütmeyi durdurma davası açtık. Yargıdaki işlem devam ediyor. Biz adalete güveniyoruz. Ama ETSO hala baskı uygulayarak bize 5 yıl uzaklaştırma ile tehdit ediyor. İki yıl önceki fiyatlara inmemizi istiyor. Bunun neden istendiği veya fırıncıya uyguladığı bu baskının nedenini biliyoruz. Umarım bu süreç Edirne halkının ekmeğe ulaşmasını engellemez. Çünkü bizim birer işletme olduğumuz unutulmamalı. Zarar ederek, ayakta duramayız. Zarar edersek kapılara kilit vurur ve krizin geçmesini bekleriz. Şu anda ETSO üyesi fırınlar kentteki ekmeğin yüzde 80’ini üretiyor. Bu verdiğim rakamı tehdit olarak düşünmeyin, işin gerçeği bu. Biz halkın yanındayız. Komşumuzun evine ekmek götüremediği günü görmek dahi istemeyiz. Bizler burada yaşıyoruz, ekmeğimizi bu kentte üretiyoruz. Ekmeğimizi Edirne halkıyla paylaşıyoruz.  Kimse ekmeğimizi paylaştığımız halkla aramıza giremez. Hele hele bu kriz günlerinde para kazanma derdinde olmadığımızı,herkesin evine ekmek götürebilmesi için mücadele verdiğimizi unutmayın.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.