FIRINCININ BOYNUNA ‘YAĞLI URGAN’

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 32 işletme sahibi fırıncı, odanın disiplin kurulu tarafından üst üste iki defa tarifesiz ekmek fiyatlarının artırılması gerekçe gösterilerek 12 ay üyelikten men etme cezası verdi. Ceza sonrası ETSO üyesi fırıncılar ayağa kalktı. Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, “ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı Emre Alp ve Genel Sekreter Nevzat Taşkın bizi zam konusunda destekledi. Şimdi de bize ceza kestiler. Recep Zıpkınkurt, bizim desteğimizle gruptan çıktı, başkanlık koltuğuna oturdu. Şimdi bizden korktuğu için seçime 9 ay kala bu hamleyi yaptığını düşünüyoruz. Biz ölürsek grubundan çıktığı odada bizi devralıp ekmek mi üretecek” dedi. Fırıncılar Zıpkınturt’a tepki göstererek “Ticari faaliyeti olmayan Başkan bizim halimizden ne anlar” şeklinde konuştular.

FIRINCININ BOYNUNA ‘YAĞLI URGAN’

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 32 işletme sahibi fırıncı, odanın disiplin kurulu tarafından üst üste iki defa tarifesiz ekmek fiyatlarının artırılması gerekçe gösterilerek 12 ay üyelikten men etme cezası verdi. Ceza sonrası ETSO üyesi fırıncılar ayağa kalktı. Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, “ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı Emre Alp ve Genel Sekreter Nevzat Taşkın bizi zam konusunda destekledi. Şimdi de bize ceza kestiler. Recep Zıpkınkurt, bizim desteğimizle gruptan çıktı, başkanlık koltuğuna oturdu. Şimdi bizden korktuğu için seçime 9 ay kala bu hamleyi yaptığını düşünüyoruz. Biz ölürsek grubundan çıktığı odada bizi devralıp ekmek mi üretecek” dedi. Fırıncılar Zıpkınturt’a tepki göstererek “Ticari faaliyeti olmayan Başkan bizim halimizden ne anlar” şeklinde konuştular.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Kasım 2021 Çarşamba 06:46
FIRINCININ BOYNUNA ‘YAĞLI URGAN’

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 32 işletme sahibi 22 Fırıncı, tarifesiz ekmek satmak suçundan  ETSO Disiplin Kurulu’nun kararıyla 12 Ay ETSO’nun üyeliğini dondurma cezası kesildi. Kesilen Cezanın fırıncıyı bitirmek için kesilen bir ceza olduğunu savunan fırıncılar, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un fiyat artırımında ‘Fiyatı artırın’  diyerek kendilerine destek verdiğini hatırlattı. Bu sadece bize değil bizi batırmaya çalışanların edirne halkına verdiği bir cezadır.

Son bir haftadır, ETSO’da beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un aldırdığı karar, kentte hizmet veren fırıncı esnafını zora soktu. Fırıncı esnafı bir haftadır işyerlerini nasıl ayakta tutacaklarını düşünürken, Zıpkınkurt’un ise seçim kazanmak için böyle bir karara imza attırdığı iddia edildi.

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, bugün yaşanan olayların aslında 2019 yılından bu yana devam eden bir ürecin etkileri olduğunu hatırlatarak, “Edirne Fırıncıları 2019 yılında fiyat artışı için talepte bulundu. Biz talepte bulunduktan sonra 30 gün içinde bizim zam isteği talebimize cevap vermesi gerekiyor. Biz talepde bulunmamıza rağmen ETSO’dan cevap gelmedi” dedi.

Aradan geçen zamanın sonunda ETSO’un zam tarifesini beklemeden kilosu 7 lira 19 kuruş olan ekmeği, 9 liraya tarifesiz olarak çıkarttıklarını dile getiren Canbaz, tarfesiz satış nedeniyle Ticaret İl Müdürlüğü bizi ETSO’ya şikayet ederek cezalandırılmalarının istendiğini söyledi.

Bunun üzerine ETSO disiplin kurulunun toplandığını hatırlatan Canbaz,“ETSO Disiplin kurulu toplanarak o tarihte bize kınama cezası verdi. Biz bu cezayı sineye çektik.  Fiyatları aşağı çektik” şeklinde konuştu.

DAYANILMAZ ZAMLAR GELMEYE BAŞLAYINCA İKİNCİ KEZ ZAM YAPTIK

Canbaz, 2019 yılında yaşadıkları gelişmelerin ardından zam tarifesiz olarak 2020 yılına girdiklerin hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürekli gelen zamlar ile bir maliyet artışı yaşanıyordu. Fırıncı ne yapacağını şaşırmış durumdaydı. Bir yandan pandemi var, bir yandan zamlar var. 2020 yılında bizde yeniden zam tarifesi istedik. Bizim zam talebimizin minimum süreci 2 ay. Dayanılmaz bir artış gerçekleşti. Bizde dayanacak gücümüz kalmadığından, 2020 yılında yine tarifesiz zamlı ekmek satışına çıktık. Kilosu 7 lira 19 kuruştan, 10 liraya çıkarttık.  Oda görevini yapmayınca 10 liradan satışa çıkmak zorunda kaldık. Yine bizim hakkımızda tutanak tutuldu. Bizde bizim dayanacak gücümüz kalmadı, bize tarife verin biz satışımızı yapalım. Batacağız yoksa dedik. Biz ekmeğin kilosunu 10 liraya çıkartınca çevre ilçelerde fiyatı bizim fiyatımıza çıkarttı. Böyle olunca Edirne ve ilçelerinde fırıncılar tarifesiz fiyat artışı yaptı. Ortalık karıştı.”

ZIPKINKURT, ALP VE TAŞKIN, SİZ TARİFESİZ SATIN BİR ŞEY OLMAZ DEDİLER

‘Peki size kim tarifesiz ekmek satışı yapın’ sorusuna Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz’ın cevabı “Siz geçen sefer yaptığınız gibi yapın, tarifesiz satışa çıkın dediler.  Bunu da ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Emre Alp ve Genel Sekreter Nevzat Taşkın bize söyledi. 50 işletme sahibi 39 fırıncının takıldığı toplantıda bunu bize söyledi” dedi.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMAMIŞI

2020 yılındaki tarifesiz fiyat artışıyla yeniden tutanakların kesildiğini hatırlatan Canbaz, “Bu dönemde sürekli tutanak tutuluyordu. Bize zam konusunda valilik itiraz diyor diyorlardı. Ama bizim de dayanacak gücümüz kalmamıştı. Ekmek üretemeyecek duruma geldik. Vatandaşa bedava ekmek dağıtamayacağımızı, devletin bile böyle bir şey yapmadığını söyledik.  Bu arada makamlarla da görüşüyoruz. Belediye Başkanımız Recep Gürkan ve Valimiz Ekrem Canalp’de devreye girdi. Bize Aralık ayına kadar sabredin biz fiyatı artırmak için elimizden geleni yapacağız dediler. Bu 2020’nin Temmuz ayı ile Kasım ayı arasında oluyor. Bizde yeniden fiyatı aşağı çektik. Bize 1.1.2021’de tarifeniz hazır dediler ama tarifeyi bize ne zaman verdiler 27.1.2021’de 230 gram 2 liralık tarifeyi aldık. Kar zarar hesabı yapmadan devam ettik” diye konuştu.

ETSO’DAN HALA TARİFE YOK

Canbaz, 2019 yılından bu yana ETSO’dan fiyat tarifesi istediklerini hatırlatarak, “ETSO bu dönemde üyesini destek olmadı. Hala bize fiyat tarifesi vermiş değil. Şu anda Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin tarifesine göre satış yapıyoruz. ETSO hala üzerine düşen görevi yerine getirmiş değil. Ticaret Odası üyesi fırıncılar hala suç işliyor” dedi.

İKİNCİ CEZAYI ZIPKINKURT VE ALP İSTİYOR

Canbaz, ikinci tutanaktan sonra, ETSO Disiplin kurulu üyelerini gezen Ticaret Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt fırıncıların ceza alması için görüşmelerde bulunduğunu iddia ederek, “İkinci tutanakta Recep Zıpkınkurt disiplin kurulunun toplanmasını istiyor. Recep Zıpkınkurt, bu arada disiplin kurulu toplamadan önce diplin kurulu üyelerini ziyaret ediyor. Disiplin Kurulu Başkanı Cengiz Benakman’a giderek (fırıncılar disiplin suçu işledi. Tutanakları tutuldu. Bunlara ceza vermemiz gerekli, yoksa biz zor duruma düşeceğiz) diyor. Bunun üzerine CengizBenakman’ı ikna ediyor. Diğer üyeleri de ikna ediyorlar. Toplantıya katılan Recep Zıpkınkurt ve Emre Alp fırıncılara 12 ay ceza verilesi gerektiğini söylüyor. Cengiz Abi ile Hüsnü abi 12 ay faaliyetten men cezası ağır bir ceza, diyorlar” şeklinde konuştu.

CANIMIZA OT TIKADILAR

Canbaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz 12 ay boyunca ihalelere giremeyiz. Faaliyet belgesi alamadığımız için bankadan hiçbir işlem yapamıyoruz. Çek defteri, kredi, banka teminat mektubu alamıyoruz.  Biz bura disiplin kurulu üyelerine dedik ki, (Siz kendi üzerinizden bu yükü atmak istediniz. Bize bu cezayı verdiniz de neden 12 ay verdiniz?) diye sorduk.

Burada aidatın 2 katı ceza verme hakkınız vardı. Aidatın 10 katı 7 bin lira ceza verme hakkınız vardı. Bunu da geçtiniz. İki ay ceza verme hakkınız vardı. 2 ay, 4 ay ceza verme hakkınız vardı, bunları da geçtiniz. En üt limit 12 ay ceza vermeniz neden?. Bu ceza en üst limiti neden kullandınız) dedik.

DİSİPLİN KURULU ÜYELERİ BİZİM HABERİMİZ YOK

Disiplin kurulu üyeleri bize (Bizim bunlardan haberimiz yok. Biz iki ay geçici faaliyetten men cezası verdik. Evrakı imzalamadan önce okumadık. 12 ay olduğunu sizden öğrendik. Bu kararın 12 ay olduğunu öğrence Nevzat Taşkın ive Recep Zııpkınkurt ile görüştük. Bu kararın geri alınması için disiplin kurulu üyeleri olarak çalışıyoruz) dediler. 

Bu ekonomik krizde girdi maliyetleri bu kadar artarken, ticaret hanenin banka finansmanını kesmek demek o adamın ölümü demek.

SEÇİM TELAŞI BU CEZAYI KESTİRDİ

Bu kadar ağır cezayı vermesinin nedeni bize göre seçimlere 9 ay kalması. Bizi 12 oradan atıp bizi seçimlere sokmaması., bireysel bir şey bu. Bizim aklımıza başka bir şey gelmiyor. Biz gerekli itirazlarımızı yapacağı. Yasanın bizden  yana olacağına inanıyoruz. Adalete güveniyoruz.

Recep bey bizim bulunduğumuz esnaf grubundan çıktı. Bizim burada güçlü bir grubuz. Geçen seçimde 1 oyla bizim gruptan çıktı ve başkan oldu. Şimdi seçim hesabı yapılıyor diye düşünüyoruz. Geçen seçimde destek veren fırıncıların bu seçimde kendisine destek vermeyeceğini düşünmüş olabilir. Ama unutmasın, fırıncıları etkisiz görmesin. Fırıncı, lokantaya, bakkala, markete, birçok işletmeye günde 3 defa gidiyor. Fırıncının etkisi hiçte küçümsenmemeli.”

Canbaz, son olarak “Bu sadece bize değil bizi batırmaya çalışanların edirne halkına verdiği bir cezadır” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Son Güncelleme: 02.11.2021 18:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.