HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Tansiyon değerlerinin normalin üzerinde olmasının hipertansiyon hastalığına yol açtığını belirten Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Salih Altınel, “Hipertansiyon ölümlere neden olabilecek bir hastalıktır. Hastaların özellikle stresten uzak durması ve tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.” dedi.

HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Tansiyon değerlerinin normalin üzerinde olmasının hipertansiyon hastalığına yol açtığını belirten Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Salih Altınel, “Hipertansiyon ölümlere neden olabilecek bir hastalıktır. Hastaların özellikle stresten uzak durması ve tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Şubat 2020 Cumartesi 06:41
HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Kanın, kan damarlarına yaptığı basınç tansiyon olarak adlandırılıyor. Kişiden kişiye göre değişmesine rağmen standart olarak kabul edilen normal tansiyon değerleri 120/80'dir. Tansiyonun bu değerden yüksek olmasına 'hipertansiyon', düşük olmasına ise 'hipotansiyon' denilmektedir. Hipertansiyonun ölümlere neden olabilecek kadar önemli bir hastalık olduğunu belirten Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Salih Altınel, hipertansiyon hastalarının tuz kullanımına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

“HİPERTANSİYON ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR”

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Salih Altınel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hipertansiyon günümüzde ölümlere sık neden olabilecek bir hastalıktır. Damar içerisindeki basınç olarak kabaca tarif edilebilir. Tansiyon, hayatı devam ettiren bir olgudur. Tansiyonun yüksekliği durumu, sıkıntılara yol açar. Hipertansiyon yaşla birlikte artabilen, irsiyetin, yaşama şeklinin, kişilik yapısının, tuz kullanımı ve beslenmenin çok önemli olduğu bir hastalıktır. Mesela; A tipi kişilik vardır, B tipi kişilik vardır. Kişi biraz daha sabırsız, tezcanlı, çabuk üzülen ve kızan bir yapıya sahipse buna A tipi kişilik diyoruz. A tipi kişiliğe sahip olan, genetiğinde hipertansiyon bulunan, tuzu çok tüketen, stresli bir hayat yaşayan insanlarda tansiyonun görülme sıklığı çok daha fazladır.” dedi.

“DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN İLAÇ KULLANILMAMALI”

Gece hayatı, fazla tuz kullanımı, aç kalmak, beslenme şekli ve irsiyetin yüksek tansiyona zemin hazırladığını belirten Dr. Altınel, “Tansiyon hastası olduğunu bilmeden yaşayan insanlar var. Birden bire düşüp rahatsızlanan insanlara sıkça rastlarız çevremizde. Bu kişilerin birçoğunun tansiyon hastalığı var; fakat bilmiyor ve ilaç kullanmıyor. Onun dışında tansiyonu olduğunu bilip ilaç kullanan fakat yeterli ilaç kullanmayan kişiler vardır. Bir de tansiyon hastalığı olduğunda annesi, babası da tansiyon hastasıysa onların ilaçlarını kullanmaya çalışan kişiler var. Bu son derece yanlış. Dikkat etmek lazım. Onlarca çeşit tansiyon ilacı vardır. Eğer her tansiyon ilacı, her tansiyon hastasına iyi gelmiş olsa 1 tane ilaç üretilirdi. Doktora kesinlikle muayene olmak gerekiyor. Hangi kişinin tansiyonu, hangi ilaca uygundur onu iyi tespit etmek lazım.” ifadelerini kullandı.

“40 YAŞIN ÜZERİNDEKİ KİŞİLER DÜZENLİ MUAYENE OLMALI”

40 yaşından itibaren tansiyon hastalığının sık görülmeye başladığını ve 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayene olması gerektiğini vurgulayan Dr. Altınel, “Ailesinde tansiyon hastası olan kişilerin kesinlikle doktora muayene olması gerekiyor. Çünkü bu hastalık irsidir. Tansiyon hastası olduğunu bilen insanlar; gece hayatından, tuzdan, stresli yaşamdan uzak durmalı. 40 yaşından sonra tansiyon hastalığı sık görülmeye başladığından dolayı; 40 yaşın üzerindeki kişilerin doktora muayene olmalarını tavsiye ediyoruz. Tansiyon hastalığının yüzde 90-95’i primer hiper tansiyon. Yani birincil ve nedeni olmayan hiper tansiyondur. Yüzde 5’inin nedeni de böbrek hastalıklarıdır ve daha çok gençlerde görülür. O yüzden genç yaşta tansiyon ortaya çıkmışsa; mutlaka böbrekleri kontrol etmek lazım. Eğer böyleyse tedavi edilebilir. Tansiyon hastalığının en belirgin belirtisi baş ağrısı, burun kanaması, göz içi kanaması ve kalp krizidir. Hiçbir belirti de görülmeyebilir.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.